GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

YOGA

Yogatips for ferskingen

TRENING

Har du lyst til å prøve yoga, men utsetter fordi du er usikker på hva du kan forvente? Ikke vær redd! Her er en oversikt over ting det kan være kjekt å vite før du setter i gang!

Klær: Det er lurt å bruke myke, behagelige klær som du kan bevege deg fritt i, gjerne tettsittende, for flagrende gevanter kan komme i veien i enkelte stillinger. Pass på så klærne ikke gnager, strammer eller sklir opp. Tettsittende klær gjør også at instruktøren ser hva du gjør og lettere kan justere stillingene dine.

 

Matte: På de fleste steder får man låne matte eller man kan leie for en liten sum, så du trenger ikke kjøpe matte før du har funnet ut om yoga er noe for deg. Hvis du ønsker å fortsette å praktisere yoga, er det lurt å investere i sin egen.

 

Teppe: Man får også gjerne utdelt teppe, da yogaøkten stort sett alltid avsluttes med avspenning der man ligger helt rolig og det kan bli litt kjølig.

 

Pust: Man bruker ofte en spesiell pust i yoga, såkalt ujjayi-pust. Instruktøren vil forklare deg dette nøye. Svært forenklet: Man puster inn og ut gjennom nesen med lukket munn, og man skal puste med lyd, en slags hveselyd, så ikke bli overrasket over høy pust blant de andre rundt deg.

 

Mat: Du bør ikke spise to timer før du skal praktisere yoga. Men blir du sulten, spis litt frukt og drikk vann.

 

Vann: Man skal helst unngå å drikke under selve yogaøkten, da dette setter i gang fordøyelsen og du mister noe av effekten yoga har på rensningen av kroppen, og det forstyrrer energien yoga skaper.

 

Sokker: Ta av deg sokkene. I mange av stillingene er man avhengig av friksjonen mellom fot og matte, og man sklir lett på matten hvis man har sokker på.

 

Berøring: Instruktørene går ofte rundt og hjelper folk til å komme skikkelig og riktig inn i posisjonene. De fleste instruktører pleier å si dette i begynnelsen av timen, men om du ikke ønsker å bli «tatt på», er det helt i orden å hviske instruktøren det i øret.

 

Stillhet: Det skal være stille under en yogaøkt, så husk å skru mobilen på lydløst. Mange ønsker litt tid på å vende fokuset inn i seg selv før timen begynner, så vis hensyn ved å snakke lavt og generelt ikke lage mye støy i forkant.

 

«Rot»: Mange instruktører foretrekker at du legger tingene dine i garderoben eller på spesielle steder i rommet. Dette er både for at det skal være god plass rundt alle, men også for at det ikke skal komme i veien eller virke forstyrrende.

 

Spør: Instruktøren er der for å veilede deg, så ikke vær redd for å spørre dersom det er noe du ikke forstår eller får til.

 

Skader: Si fra til instruktøren dersom du har skader eller andre helseutfordringer, da det kan være øvelser du skal unngå.

 

Lytt til kroppen: Gå forsiktig frem og ikke «tving» deg inn i stillinger. Hvis du kjenner at du holder pusten eller sliter med å puste jevnt, anstrenger du deg nok for mye. Gi kroppen tid til å komme inn i det.

 

Menstruasjon: De første dagene under menstruasjonen bør du unngå stillinger som er opp ned (hodestående, skulderstående, e.l.). Du kan spørre instruktøren om alternative øvelser.

 

Graviditet: Informer instruktøren om det, da det er en del øvelser du bør unngå. Det kan lønne seg å gå på yogatimer som er spesifikt for gravide.

 

Etter timen: Fordi yoga har en rensende effekt på kroppen, kan du oppleve ubehag som hodepine og kvalme i starten. Dette er en påminnelse om at det fungerer og det går over. Drikk mye vann og urtete etter økten for å hjelpe kroppen med utrensingen.

 

Tålmodighet: Yoga er fantastisk trening mentalt, men også fysisk. Det kan føles litt uvant og ikke kjennes som en skikkelig treningsøkt i starten når posisjonene er ukjente og det er mye nytt. Men gi det litt tid – du vil få veldig mye igjen for det.

 

PS! Bikram (hot yoga) er noe annerledes, da det foregår i høy temperatur og luftfuktighet.

 

Les også: Dette er trenger du til Bikram  Les også: Bikramyoga for ferskingen

Les også: Den hotteste yogaen  Les også: Bikramyoga – Hete timer

Les også: Velg riktig yogautstyr  Les også: Finn din yoga  Les også: Ikke glem å puste  Les også: Super gruppetrening

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!