GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

TERRENGLØP

Vinnerskallen

Gobi March

Sahara Race

The Last Desert

Atacama Crossing

I løpet av syv måneder skal Thomas Stordalen gjennomføre fire hårreisende 250 kilometers ørkenløp. Det krever en god slump mental styrke – og det krever en hel del mental trening.

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

 Thomas StordalenBegynte å løpe i 2013.Maraton: 11Ultra: 9Lengste løp:
Bislett 24-timers, 142,5 kilometer, 262 runder (2014)
Mål i 2015: Forbedre tiden på Bislett 24-timers i november.Mål i 2016: Første nordmann til å gjennomføre 4 Desert Grand Slam, fire knalltøffe ultraløp i løpet av ett år – 4x250 km.Blogg: runnersworld.no/blogs/thomasInstagram: @thostord 
De halsbrekkende løpene foregår fra mai til november 2016. Hvert av løpene går over seks dager og vil finne sted i Sahara i Namibia, Gobi i Kina, Atacama i Chile og Antarktika. Varmen blir uutholdelig og kulden blir intens, kroppen må kjempe hardere enn den noen gang har kjempet. Men den viktigste kampen foregår i hodet – og den mentale treningen er allerede i full gang.

 

– Hvordan forbereder du deg mentalt før en sånn ekstremt utfordring?

– Jeg skal gjennom en ganske tøff treningsperiode før NM i 24-timers-løp på Bislett. Bare det å være med på det løpet er en stor mental utfordring som kommer til å gjøre meg supersterk. Jeg har som mål å løpe 200 kilometer på 24 timer,  noe som blir tøft. Mentalt sett er jeg også i gang med prosessen i forhold til å visualisere det første ørkenløpet.

 

– Hvordan visualiserer man noe så ekstremt?

– Visualisering er et av de viktigste verktøyene jeg bruker i mitt eget liv. Jeg må ha vært der mange ganger før jeg faktisk kommer dit. Det var det samme da jeg skulle få ny kropp, da jeg skulle snu livet fra å være overvektig og usunn til å bli sterk og sprek. I hodet mitt så jeg for meg – dag inn og dag ut – hvordan kroppen min ville se ut, hvor sterk jeg skulle være, hvor bra jeg skulle føle meg. Når du bruker all energien din på å tenke på det, får du så mye motivasjon, du får så lyst til å klare det, og da går det av seg selv.

 

– Så du har allerede vært i Sahara?

– Ja, jeg har vært over disse sanddynene hundrevis av ganger i hodet de siste månedene. Jeg tar ett og ett løpe av gangen. Jeg har lest om det, jeg har sett dokumentarer om det, jeg har vært der så mange ganger. Det å ha vært der mentalt mange ganger, å ha gjort seg opp en formening om hvordan det kommer til å bli, snakke med folk som har gjort det – bare det i seg selv danner en trygghet i systemet. Det mentale er viktig. For det kommer til å gjøre vondt. Jeg kommer helt sikkert til å få vannblemmer, blodblemmer, heteslag og alt dette. Men det skal jeg være forberedt på i god tid før løpet. Jeg skal vite nøyaktig hva jeg skal gjøre når eventuelle problemer oppstår. Planlegge, planlegge, planlegge. Jeg skal vite hva jeg skal ha på meg fra topp til tå, hva som skal være i sekken av mat, av klær, hvilen type sovepose, hvilken type underlag – helt ned til den minste detalj. Det kommer til å være avgjørende. Når jeg reiser til Afrika et par dager før løpet, skal jeg ikke tenke mer på forberedelsene. Da er jeg så godt forberedt som jeg kan være – både fysisk og mentalt.

 

– Du har allerede vært langt nede i kjelleren i andre løp du har gjort – hva tenker du om å skulle enda lenger ned?

– Det er der essensen i mye av det jeg driver med stammer fra. Jo mer jeg pusher kroppen, jo lenger ned i dypet man kommer – det er jo da man virkelig må jobbe med seg selv, det er der man møter seg selv i døra og treffer på alle sine demoner og vonde tanker. Men også de gode tankene. Man gjør jo dette fordi det er dritkult, fordi det er gøy og man har lyst til å gjøre det. Og jo mer man sliter, men likevel kommer seg gjennom det, jo sterkere blir man som person. Når det er beintøft er det lett å gi seg, men det å kunne fortsette når det er på det hardeste, når det gjør mest vondt … For du kommer gjennom det, det går over, alt går over. Setter du en fot foran den andre, så kommer du deg fremover. Og det er et viktig element oppi dette – når du møter motgang er det bare små hinder å komme seg over på veien. Man må være løsningsorientert og fokusert og bare vite at disse hindrene kommer.

 

– Hva gjør du dersom du møter veggen?

– Det har skjedd flere ganger når jeg har løpt. Da må man tenke rasjonelt: Hva er det verste som kan skje akkurat nå? Du må kartlegge situasjonen, finne ut hva som er grunnen til at du har møtt veggen. Hva kan jeg gjøre for å løse problemet? Hvilke verktøy kan jeg ta opp fra verktøykassen for å komme rundt hindringen? Det er viktig å tenke: «Hva er den faktiske situasjonen? Hva er det som gjør at jeg ikke klarer å reise meg opp igjen?»

– Jeg pleier ofte å sette livet i perspektiv, tenke på de som ikke har det så bra. Det gjør det mye lettere å fortsette. Prøve å tenke på hvor heldig man er som får lov til å holde på med dette her, selv om smerten er fullstendig uutholdelig. En infisert stortå skal man alltid klare å holde ut.

 

– Men hvordan gjør man det?

– Gjennom mental trening har jeg lært hva kroppen faktisk er i stand til. På en skala fra 1 til 10 – hvor tror du at du er? Du vil si 10, men eksperter vil svare at du kanskje er på 4. I fjor da jeg løp Bislett 24, var jeg ikke i nærheten av å være på maks av hva som er grensene mine. Men i år skal jeg over grensene, for å trene på det. For det vil garantert komme situasjoner i løpet av disse ørkenløpene hvor jeg er på grensen og da må jeg ha vært der før. Bislett 24 er et ypperlig sted å øve på det, både i forhold til fysisk og emosjonell smerte.

 

– Hva er du mest redd for – fysisk eller psykisk smerte?

– Fysisk smerte går som regel over, om du er stiv i låret, har vondt i kneet eller en blemme som svir. Emosjonell smerte er for meg mye tyngre og mye vondere å håndtere. Når den emosjonelle smerten kommer, kjenner jeg at også kroppen brytes raskere ned, fordi det emosjonelle tar over så mye av det fysiske. Men der også handler det om å prøve å være rasjonell og pushe gjennom. Da må du møte frykten med én gang den kommer. Hvis du begynner å tenke på den og lar den få grobunn, da har du tapt. Du må ta tak i den med en eneste gang og gi den juling. Møte den med respekt, men ikke altfor mye respekt. Frykt er det største ondet for veldig mange mennesker. Og lar du den vinne, blir du bare stående på samme sted som du alltid har vært. Jeg vil vite hva som er på andre siden av frykten. Som regel er det suksess. Lykke. Glede. Mestring. Motivasjon. Inspirasjon.

 

Les mer om Thomas her

Les mer om Thomas mentale trening her

Les Thomas beste løpetips her

 

 

Les også: Langløpstips for ferskingen

Les også: Finn løperen i deg  Les også: Hold deg skadefri

Les også: Tonje Melheim Næss: Få livet i balanse

Les også: Anja Hammerseng-Edin: Bli den beste versjonen av deg selv

Les også: Aleksander Gamme: Skal – skal ikke

Les også: Nils Wærstad: Langløp er for alle!

Les også: Lena Christensen: Lek deg i superform

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!