GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

UTSTYR

LØPESKO

Velg riktig løpesko

Det er en jungel av løpesko der ute og det er ikke alltid lett å orientere seg. Vi har snakket med løpeekspert Jan Christian Kaltenborn om å velge riktig sko for deg og dine behov.

 Jan ChristianKaltenbornLøpeekspert ved Oslo Sportslageroslosportslager.noHolder gratis løpegrupper i Oslo hver mandag kl. 19.Se Facebook:Fellestrening for kunder og ansatte hos Oslo Sportslager. – For det første må man finne ut hvor mye man har tenkt å løpe. Og hva slags utgangspunkt man har – hvor mye har man løpt før? En som har løpt 1–2 ganger i uken, men uten system, mest på impuls, har et helt annet utgangspunkt og behov for stabilitet, demping og støtte i en sko, enn en som løper daglig. Det er det aller viktigste.

 

Hvilke andre elementer spiller inn?

– I langrenn er man opptatt av høyde og vekt når man kjøper ski. Det gjelder også løpesko, men det er ikke så innarbeidet, så det er ikke så vanlig at man blir spurt om det. Grunnen til at det er viktig, er at en som er tung, uavhengig om det er muskelmasse eller fett, alltid vil treffe skoen og mellomsålen med en helt annen tyngde, et helt annet trykk, enn en lett løper, og vil derfor ha behov for en helt annen type sko enn en lett løper. Ofte vil den tunge løperen føle en tung sko som lett, og tyngre personer kan ofte oppleve en myk såle som hard eller stiv, fordi personen tråkker «gjennom» sålen og den gir ingenting tilbake.

 

Hva er forskjell på en mengdesko og en lettvektsko?

– Mengdesko er de skoene du skal løpe rolige langturer med, ikke hardt. Selv om du ikke løper så langt, om du løper 30 min rolig, er det like fullt mengde. En lettvektsko er også fulldempet, men det er mindre lag og sålen er litt tynnere. Man har tatt bort noe stabilitet, så de føles ikke like stabile som mengdetreningssko. Grunnen er at stabilitet er med på å ødelegge løpsfølelsen, den følelsen du får med skoen mot underlaget, hvordan den responderer. Jo mer kontakt du har med underlaget, dess bedre løpsfølelse får du. Med en tung sko med mye demping og stabilitet får du nesten ingen følelse av hvordan du treffer underlaget. I tillegg til at den vil styre fotens måte å treffe underlaget på, mens en lettvektssko vil gi foten mye større frihet til selv å kjenne om du har et rent treff.

 

Hvor mye har dette å si for en ganske fersk løper?

«Det klart beste er å ta en løpetest på en tredemølle i en seriøs sportsbutikk. Vi kan se alt du har av behov ut fra en sånn test.»– Hvis du kun skal løpe intervaller, kan du godt ha en sko med relativt tynn såle fordi det er en mye mer intensiv og kort økt enn en langtur på 1–1,5 time. Skal du løpe langtur og er fersk, ville jeg tatt en lett mengdemodell, for da blir det ikke så mye belastning. Som fersk har du ikke muligheten til å vite nøyaktig hva du skal kjenne etter i underlaget og du har ofte ikke leggmuskulatur til å takle belastningen det er å løpe med sånne sko, for det krever mer leggstyrke. Men igjen spiller også vekten din inn. Det kan godt være en jente på 50 kilo kan bruke lettvektsko som mengdesko, fordi hun er for lett til å tråkke ned sålen og få full effekt av en tung mengdesko. Og det er en av grunnene til at vi som fagpersoner og løpsspesialister ikke egentlig er så glad i løpesko-tester på nettsteder og i magasiner – det er så personavhengig. En sko kan være best i test for én person, men ikke nødvendigvis for andre, og det kommer ofte ikke godt nok frem i testen. Det klart beste er å ta en løpetest på en tredemølle i en seriøs sportsbutikk. Vi kan se alt du har av behov ut fra en sånn test.

 

Hvor mye har egentlig vekten på skoen å si?

– Jo bedre du er til å løpe, desto mer sparer du på å ha en veldig lett sko, fordi du løper fortere. Og man skal ikke undervurdere placeboeffekten – følelsen av å ta på seg et par som er lettere etter oppvarming for eksempel, til en intervalløkt eller et løp. Det er noe spesielt. Selv om du kanskje bare sparer et par, tre sekunder, får du en helt annen motivasjon om du tar på deg sko og føler at «her går det unna!», fremfor å føle at du drasser på et par lodd. Jeg husker jeg byttet til et lettere par etter noen bomkjøp, og følte at det plutselig ble gøy å løpe. Og den følelsen er kjempeviktig!

 

«Vi anbefaler at man alltid bør ha to skopar fordi det er veldig viktig at du varierer belastningen når du løper.»Hvor mange par sko bør man ha?

– Antall sko beror på hvor mange ganger/økter personen løper i uken. Vi anbefaler at man alltid bør ha to skopar fordi det er veldig viktig at du varierer belastningen når du løper. De fleste skader er belastningsskader, som gjerne kommer av monotone belastninger – samme belastning hele tiden, enten ved at du bare løper på samme underlag eller at du løper med de samme skoene som gir de samme impulsene til foten hele tiden.

 

Les også: sko deg for sommersesongen

Les også: Styrkeøvelser mot løpeskader

Les også: UNNGÅ LØPESKADER

Les også: slik unngår du skader

Les også: BLI KLOK PÅ PRONASJON

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

SPORTS-BH FRA RUN & RELAX

Lekker, superkomfortabel sports-BH!

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!