GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

 

Vær din egen motivator

Ofte er vi vår egen verste kritiker. Vi har skyhøye forventninger til oss selv, som det kan være vanskelig å leve opp til, og dermed dreper vi vår egen motivasjon. Her er tipsene for å bli din egen beste støtte!

Vær grei med deg selv

Bud 1. Husk at du kjemper ikke mot kroppen din – vær på lag med den. Ikke bli sint og oppgitt når kroppen ikke får til det hjernen så gjerne vil. Det er ikke konstruktivt og det får deg ikke fortere fremover – tvert imot. Gi deg selv tid, fokuser på de positive tingene, vend deg til å lete etter fremgangen i det små, og ha forståelse for at kroppen ikke alltid kan være på topp. Og husk at kroppen også trenger restitusjon. Lær deg å lytte til den og gi den pauser hvis den trenger det. Det er forskjell på å være lat og faktisk å trenge hvile. Når du trener bryter du kroppen ned, og hvis du aldri gir den mulighet for å bygge seg opp igjen, sier det seg selv at du ikke får fremgang. Les mer om å tørre å hvile her.

 

Innse at du ikke kan slå rekorder hver dag

Toppidrettsutøvere makser faktisk svært sjelden på trening – brorparten av øktene går i en lavere intensitet for gradvis og grundig å bygge formen. Ingen kan perse hver gang. Forventer du det, blir det mye skuffelse. Jobb jevnt og variert, og bestem deg heller for å trå til for å slå rekorder innimellom.

 

Bestem deg på forhånd hva målet med økta er

Det er fort gjort å lure på om man burde løpt lengre, fortere, løftet tyngre eller gjort flere øvelser, og så bli misfornøyd med egen innsats. Bestem deg for hva du skal gjøre, klapp deg selv på skulderen når du har gjort det og slå fra deg alle tanker om hvisomatte dersomatte. Skulle du mot formodning ikke klare det du hadde tenkt, er det enkelt å ta en liten evaluering. Hadde jeg spist for lite? Sovet for lite? Bør programmet nedjusteres? Hadde jeg rett og slett en slapp dag? Hva kan jeg gjøre annerledes neste gang? Lær av det – ikke bli skuffet.

 

Ikke sammenligne deg med andre

Vi har det med å sammenligne epler og appelsiner. Vi setter oss selv opp mot andre, og lar oss skuffe over at vi kommer til kort, selv om den andre har en helt annen bakgrunn, andre forutsetninger eller annet utgangspunkt. Vi ser jo ikke hva som ligger bak prestasjonene eller hva de har ofret, så det er urettferdig mot deg selv å sammenligne deg med andres høydepunkter. Mål deg mot deg selv og se din egen fremgang.

 

Ikke vær slave av pulsklokken

Det er lett å henge seg opp i detaljer, sekunder og den minste forandring. Pulsklokken er gull verdt, men husk at det viktigste er å lytte til kroppen: Av og til har den bare ikke dagen, trenger hvile eller at du er litt snillere med den – det kan ikke nødvendigvis klokken fortelle deg.

 

Ikke gi opp alt selv om du har en dårlig dag

Selv om du ikke klarte å løfte halvparten av det du klarte sist, eller måtte gi deg midt i løpet, så betyr ikke det at alt er tapt og bortkastet. Det vil alltid komme nedturer – forvent dem, slik at du ikke lar deg vippe av pinnen. Registrer dem, la dem fare og løft blikket mot neste økt. Det er en ny dag i morgen.

 

Ikke sammenligne deg med ditt tidligere jeg

Det er mange grunner til at man kommer ut av trening: små barn, hektisk jobb, stressende perioder, sykdom, familieanliggender – og når man tar opp treningen igjen, kan det være veldig demotiverende å se at man ikke får til det man en gang kunne. Husk: det er trenbart, men du må gi deg selv tid. Hvis du alltid kommer hjem fra trening med en følelse av mislykkethet fordi du ikke klarte å leve opp til deg selv for et år siden, blir veien veldig tung. Se ditt gamle jeg som et positivt mål du vil komme tilbake til, og gi deg selv tid til å ta de små skrittene på veien dit og belønn deg selv for fremgangen slik at du blir motivert til å fortsette.

 

Tenk på hva du vil, ikke på hva du ikke vil

«Jeg vil ikke være overvektig», «jeg vil ikke være i dårlig form», «jeg vil ikke være dårligere en den og den». Negative utsagn har en underbevisst negativ effekt på deg. Man ønsker jo ikke å bruke tiden sin på noe som gir negative følelser. Prøv heller å snu på det: «Jeg vil være i god form», «jeg vil løpe én mil på én time», «jeg vil ha overskudd til å leke med barna mine». Positive grunner til å ville noe gir masse motivasjon. Tenk iblant at du skal ta løpeturen fordi du liker å løpe, ikke fordi du skal knuse rekordene dine. Finn årsakene til at du liker det du holder på med, hold fast ved dem og kos deg.

 

Bruk treningsdagbok

Her kan du dokumentere seirene dine, positive opplevelser og godfølelser – og du kan finne mønster på når og hvorfor negativiteten dukker opp, og se hva slags virkning det har på deg. For å klare å kvitte deg med negative tanker, gjelder det først å identifisere hva du faktisk sier til deg selv. Når du blir klar over de negative tingene, er det lettere å kjenne dem igjen når de dukker opp og erstatte dem med nye positive tanker.

 

Se på trening som en livsstil

Hvis du ser på trening som en fast del av livet ditt heller enn et kappløp om sommerkroppen, får du ikke så dårlig tid og presset blir ikke så tungt å bære. Ja, du har som mål å løpe Oslo maraton, men poenget med det bør jo egentlig være å komme i bedre form, å orke mer og få en sterkere og friskere kropp som du kan ha glede av i mange år fremover. Selve maratonen er gulroten, en belønning i form av uslåelig mestringsfølelse, men det er veien dit og hva du har blitt på veien dit som er viktig.

 

Les også: gjør trening til en vane

Les også: finn tid til trening

Les også: få livet i balanse

Les også: 10 tips for å orke morgentrening

Les også: TREN UTE

Les også: tren deg smart

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!