GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

UTSTYR

 

Ull er gull – også om sommeren

De fleste vet at ull er det beste for å holde varmen når gradestokken viser blått. Men visste du at ull også er genialt for høy aktivitet på varme sommerdager?

Det er sant! Ull er faktisk det beste du kan kle deg i – også om sommeren. Det kan virke ulogisk, i og med at ull er materialet som varmer best på iskalde dager. Men naturen er som vi vet utrolig, og det er altså slik at ull tilpasser seg og faktisk holder deg sval i varmen. I tillegg har ull fantastiske egenskaper som gjør det til det perfekte sommerplagget for den aktive.

– Det er ikke uten grunn at til og med fotballspillere bruker ull på varme dager og syklister sykler med ull innerst også på sommeren, sier Lars Thronsen, produktsjef hos ullspesialisten Ulvang.

– I de fleste andre land i verden er det ull til sommerbruk som er det mest vanlige. Her i Norge er ull mer vanlig til vinterbruk foreløpig, men vi merker mer og mer etterspørsel etter våre lette ullkvaliteter som egner seg spesielt godt til bruk på litt varmere dager, eller til litt høyere aktivitet.

 

Derfor velger du ull om sommeren

Lars forteller at det er en rekke grunner til å velge ull om sommeren:

– Ull er et aktivt og naturlig mykt fiber som regulerer temperaturen etter forholdene. Ull holder deg varm på kalde dager, det vet vi, men kjøler deg også ned på varme dager.  Med kvalitetsull rett på kroppen har du en naturlig «air condition» på deg hele dagen, og ullen føles lun og sval mot kroppen.

– Ull puster. De lange krøllete fibrene absorberer veldig mye fuktighet som etter hvert fordamper. Plagg som er litt løse tørker enda fortere og egner seg fantastisk bra, ikke bare til tur og trening, men også til hverdags.

– En annen viktig egenskap er ullens evne til å eliminere lukt. Ullens unike pusteegenskaper gjør at kroppen holdes tørrere og dermed svetter mindre. Det er nesten ikke til å tro hvor mange ganger du kan bruke en ulltrøye før den lukter svette. Ullplagg bør dog luftes mellom hvert bruk.

– Med ull er du sikret dersom været veksler i løpet av økta di. Skulle du komme ut for en sommerskur og bli klissvåt, holder ullen på varmen. Noen velger ull iblandet litt syntetiske materiale, for eksempel Tencel, for at fukt raskere skal transporteres vekk fra huden. Ulempen er mer svettelukt og at materialet ikke varmer så godt i våt tilstand, så skulle du bli tatt av et regnskyll – vi bor tross alt i Norge – kan det bli kjølig.

– Ull er selvrensende og gir god motstand mot smuss, så du trenger ikke vaske ullplaggene dine like ofte som rene syntetiske plag. Dette gir jo også en fin miljøgevinst.

 

Lars’ beste sommerulltips:

1. Tynn kortermet trøye i Merino-ull. Prøv denne ikke bare til hverdags, men også til trening. I tillegg er dette plagget helt genialt på fjelltur eller på tur generelt i sommerhalvåret.

2. Tynne ullsokker. Jeg bruker ullsokker hele året, også på sommeren. Gjerne litt lavere og tynnere sokker. Disse sokkene regulerer temperaturen og holder deg passe varm, tørr (ikke klam) og «luktfri» hele sommeren.

 

NB! En oppfordring: Det finnes utrolig mange ullprodukter på markedet. Velg ullprodukter fra produsenter som garanterer at de har kontroll på verdikjeden og at de garanterer god dyrevelferd!

 

Les også: sommerUll for jentene

Les også: sommerUll for gutta

Les også: Ull ER GULL

Les også: Ull til gullpriser

Les også: ull for gutta

Les også: kle deg smart i kulda

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!