GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

LØPING

Trening som virker

Intervalltrening hjelper deg både når du vil forbedre formen raskt og når den vanlige treningen ikke lenger gir like store fremskritt. I tillegg er det moro!

Når du har trent jevnlig en stund er det normalt å føle en stagnasjon. Nå betyr ikke denne stagnasjonen at treningen din er bortkastet, trening og bevegelse er bra for deg – uansett, men de fleste av oss ønsker jo å oppnå fremgang, kjenne at du orker å løpe litt lengre og litt fortere, da kommer intervalltreningen inn i bildet!

 

Hvorfor virker intervalltrening?

Effekten av intervalltreningen skyldes at kroppen går i «forsvarposisjon». Når den blir utsatt for uvant hard belastning og påkjenninger – altså noe helt annet enn den faste runden du vanligvis løper på bortimot samme tid – vil den oppfatte det som at den må «forsvare» seg,  jobbe for å stå i mot påkjenningen om den kommer en gang til. Det vil si at muskler og kretsløp vokser seg sterkere nettopp for å være rustet til en ny runde. Den vanlige treningen din er noe kroppen har vent seg til og forventer, derfor trenger den ikke lenger jobbe ekstra for å tåle den.

 

Hvordan trene intervall?

I prinsippet kan du trene intervall hvor som helst. Men løper du utendørs kan det være lurt å legge øvelsen til en bakke med jevn stigning, eller en relativt flat bane eller vei. Her skal du virkelig gi på, så det er smart å ikke trenge å se opp for hull i veien, røtter, eller altfor mange forbipasserende biler og folk som forstyrrer rytmen. Det finnes mange forskjellige kombinasjoner og intervallprogram. Felles for alle er at du skal veksle mellom høy intensitet og hvile. Det kan være så enkelt som å løpe så fort du klarer opp en bakke, for så å gå ned igjen, og gjenta så mange drag du klarer, for eksempel 10 ganger. Passer ikke dette for deg, er variasjonene uendelige. Du trenger ikke en gang kalle det trening, men lek – fartslek er et ofte benyttet begrep. Her kan du løpe hvor som helst og leke med terreng og løype. Løp maksfart opp bakkene, ro ned på flatene eller lignende. Effekten ligger i kombinasjonen av bortimot maksfart og hvilen. Altså den store påkjenningen kroppen blir påført over korte perioder, med rolig tempo mellom dragene.

 

Før du begynner å trene intervall

Hele poenget med intervalltrening er at det skal være en belastning for kroppen. Med andre ord bør du ikke gjøre det før du har et visst treningsgrunnlag. Vær nøye med oppvarmingen. Det er lett å dra på seg skader under intervalltrening. Av den grunn bør du også være frisk og uten skader før du setter i gang. Etter intervalltrening bør du gi kroppen tid til å hente seg inn. Ledd, muskler og sener trenger en pause for å komme seg. Ta en lett restitusjonstur dagen etter, eller la kroppen hvile helt. Tar du deg ikke tid til ordentlig restitusjon kan du dra på deg skader eller gå på en overtreningssmell.

 

Les også: Bedre med riktig teknikk

Les også: få maks ut av løpeturen

Les også: effektiv trening på tredemølle

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!