GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

Tren ute!

Lei av treningsstudio? Eller ligger treningen brakk i vinterhalvåret?
Ikke la været stoppe deg, flytt treningsøktene ut!

 Kristin Granum RosebøDriver Kreativ Trening AS (personlig trening, bootcamper, coaching, aktivitetsreiser og helhetlig treningsrådgivning).Bachelor i «Fysisk aktivitet og helse» (NIH).Videreutdannet innen personlig trening og coaching.Nominert av Norges idrettshøgskole til Årets personlige trener to ganger.www.kreativtrening.noInstagram: @kreativtrening og @trenuteFacebook: Kreativ Trening AS og TREN UTE (bok) Mange koser seg med trening ute i de lyse månedene, men blir handlingslammet når været ikke spiller på lag. Det er det ingen grunn til! Ifølge Kristin Granum Rosebø er naturen en stor lekegrind – sommer som vinter. Kristin driver Kreativ Trening AS, som tilbyr personlig trening, bootcamper, coaching, treningsreiser og treningsrådgivning, og hun har skrevet boka «Tren ute», som handler om nettopp å se treningsmulighetene ute.

– Jeg ønsket å vise folk hvor enkelt man kan få til gode treningsøkter på egenhånd, at man ikke må ha en personlig trener for at det skal være helsebringende. I takt med den enorme veksten av PT-er, har nok en del blitt redde for å trene fordi de tenker at de vil gjøre feil eller skade seg om de prøver seg på egenhånd.

Boka hennes er stappfull av treningsinspirasjon, aktiviteter, øvelser og programmer man kan gjøre ute i det fri, og du trenger slett ikke fancy utstyr – bare fantasi og egen kroppsvekt.

– Om du har et repertoar av øvelser med egen kroppsvekt, kan du trene hvor som helst. Selve treningen er bra for balanse og stabilitet og det gjenspeiler i større grad de naturlige bevegelsene vi biologisk sett er skapt for å gjøre.

– Hva opplever du hindrer folk i å trene ute når det er dårlig vær?

– Fukt og kulde, så enkelt er det. Jeg opplever selv at jeg har langt færre deltagere på mine utendørspartier vinterstid. Samtidig opplever jeg at de som deltar sier de føler de får like gode økter og at følelsen er minst like god etterpå – kanskje til og med enda bedre, nettopp fordi det krevde litt mer å komme seg ut døra.

– Hva er fordelene ved å trene ute når det er kaldt?

– I og med at vi i enda større grad er inne om vinteren enn om sommeren, er den viktigste fordelen nettopp det å komme seg ut og få frisk luft. Inneklimaet har også en tendens til å bli dårligere om vinteren fordi vi lufter mindre. Dessuten gir det en ekstra god følelse å komme inn i varmen igjen.

– Kan man trene «alt» ute når det er kaldt og vått ?

– Ja, det kan man. Det finnes bra utstyr for all slags vær nå. Når det gjelder styrke er det ikke noe problem å la være å gjøre øvelser hvor man legger seg på bakken dersom det er klissvått. Det dreier seg om å se muligheter framfor begrensninger og heller se om det er andre måter du kan trene på.

– Hvor starter man hvis man ikke har mye treningserfaring?

– Jeg tror mye av det dreier seg om å se at det lar seg gjøre. Jeg overhørte en gang en samtale mellom en hundeeier og et barn, hvor barnet sa: «Jeg vil også ha hund». Da svarte eieren: «Det kan du sikkert få, men først må du vise foreldrene dine at du kan gå en tur på en halvtime tre ganger om dagen i tre måneder – klarer du det, klarer du å ta deg av en hund». Jeg syntes det var en herlig kommentar. Den gjenspeiler at man ofte gaper for høyt i starten, og så blir man skuffa fordi man ikke får til alt man satte seg som mål.

 Heldigvis må man ikke trene så mye som tre ganger en halvtime daglig for å bli en som er fysisk aktiv, men det dreier seg om å starte et sted. Vis at du klarer å gå en tur på en halvtime to ganger i uka og gjøre knebøy, pushups og en mageøvelse etterpå i fem minutter. Klarer du dette i tre uker, så øk enten til økter som varer i 60 minutter, eller med en ekstra dag i uka. Det dreier seg om å starte smått og gjennomføre, ikke utsette seg for den dårlige følelsen av å ikke gjennomføre det planlagte.

– Hvordan får man mest ut av treningen ute når man trener alene?

– Et godt tips er å ta tiden. Ha med deg en stoppeklokke eller en app du legger inn tidsintervaller på (f.eks. Tabata pro). Bestem deg for hvilke øvelser du vil gjennomføre, for eksempel 5 øvelser, og utfør disse i 40 sekunder hver og gå rett til neste øvelse. Da vet du at du har drøyt 3 tøffe minutter foran deg, men i det store og hele er det ingenting, selv når du er alene. Dette kan du gjenta 3–4 ganger og du har fått deg en effektiv økt på egenhånd. Effektiv egentrening dreier seg om å planlegge økta på forhånd. Bestem deg og ikke finn på andre regler underveis. Vær heller litt snill med deg selv når du planlegger enn å risikere ikke å gjennomføre det du planla.

 – Er det utstyr man bør investere i for å ha glede av å trene ute om vinteren?

– Piggsko eller pigger i skoene.

 

Kristins beste tips for utetrening:

– Slipp alle tanker om «hva andre tenker» når jeg gjør denne øvelsen akkurat her. For det første har folk stort sett nok med seg selv, for det andre kan det være du faktisk inspirerer dem, for det tredje – hva så om de synes det ser rart ut at du gjør litt andre øvelser enn det man vanligvis ser?

– Let etter stubber og grener når du er ute på tur. Kjenn på den herlige følelsen av å slippe seg fri ved å henge i trærne igjen og kanskje prøve å trekke seg opp eller slenge beina over greinen. Eller å gjøre spensthopp eller hinke over en stubbe på litt ulendt terreng utenfor hovedstien. Prøv å tenke hva du hadde funnet på om du hadde vært barn igjen.

– Før du skal ut og løpe eller gå en tur, bestem deg for tre øvelser du skal gjøre tre ganger underveis i løypa. Her er et eksempel:

a) Stopp opp ved den første benken du ser og gjør tre runder med 15 pushups på benken med ca. 30 sekunder pause mellom.

b) Gjør utfallgange (gå framover med utfallsteg) mellom to lyktestolper og gå til neste, før du gjentar utfallene igjen.

c) Løp baklengs opp en bratt bakke på turen, gå ned og gjenta to ganger til.

 

Les også: Overskudd i vintermørke

Les også: få livet i balanse

Les også: lek deg i superfoRm

Les også: trim uten trening

Les også: D hjelper!

Les også: Ikke glem å puste

FOTO: ERLEND HAUGEN

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!