GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

Athletic 1080

Tren smartere med screening

Mangler du fremgang i treningen din, eller sliter du med skader og plager? 1080 er en revolusjonerende metode som kartlegger kroppen slik at du enkelt kan legge opp til optimal trening for akkurat deg og dine behov.

Ronny Dæhli, RAW TreningAthletic 1080 er en form for kroppsscreening der du kartlegger din mobilitet og stabilitet, og på den måten finner ut hva det er akkurat du bør gjøre for å få mest mulig ut av treningen i forhold til hva det er du ønsker å oppnå, om det er å forbedre deg innen en idrett, forebygge skader eller rett og slett få en kropp som fungerer bedre i hverdagen. Ved hjelp av en rekke øvelser som nøye måles av en ekspert og analyseres i et avansert dataprogram, kan man faktisk konkretisere hva det er i kroppen din som hemmer prestasjoner og som kan føre til skader. Ut ifra disse målingene kan man skreddersy øvelser som er ideelle for deg.

– I treningsbransjen bruker man ofte øvelser i ett plan – frem og tilbake, opp og ned. Det er sjeldnere man bruker rotasjoner. 1080-metoden går på at man må trene og kartlegge kroppen slik det egentlig er ment at den skal bevege seg. Vi ønsker å ha en mer funksjonell tilnærming til trening utover at kroppen skal se bra ut – hva det er du egentlig skal bruke kroppen til og hvordan fungerer kroppen best mulig, sier Ronny Dæhli, ekspert på 1080 og eier av RAW Trening.

 

– Hvordan foregår denne screeningen i praksis?

– Man stiller seg midt i en stor sirkel som er opptegnet på gulvet der gradene i sirkelen er markert. Vi kjører så 24 ulike type øvelser som går på forover- og bakoverbøy og rotasjoner. Mens man gjør øvelsene holder vi igjen bevegelser i forskjellige ledd, sånn at man får kartlagt hvordan det forplanter seg i bevegelsene i ankler, knær, hofte og rygg. Testen tar cirka én time.

 

– Hvordan bruker dere disse målingene?

– Vi plotter resultatene inn i et program som har et stort arkiv av folk som har blitt målt, ikke minst idrettsutøvere som er på topp i verden. Så sammenlignes dine resultater med andre av samme kjønn, alder eller som driver med samme idrett. Slik vil man kunne se hvilke mål man bør ligge innenfor for å prestere godt innen et spesielt felt. Eksempelvis kan man se av målingene til de beste golferne i verden hvilke parametere det er viktige å score på for å bli god i golf. Vi vil da av dine tall, kunne se hvor svakheten hos deg ligger, og dermed vil vi kunne se hva som er nødvendig for deg å trene på, slik at du ikke begrenses eller står i fare for å bli skadet.

 

– Kan man måles opp mot alle idretter?

– Ja. De spesifikke, normale kravene til alle idretter ligger inne. En fotballspiller har ikke samme krav til bevegelighet som for eksempel en turner, men en fotballspiller må likevel være bevegelig til et visst nivå med tanke på å unngå skader. Dette er selvfølgelig et spesielt godt verktøy for de som er opptatt av prestasjon og ønsker å bruke tiden sin riktig for å trene mest mulig riktig og effektivt.

 

– Eksempelvis?

– Vi hadde en håndballspiller som jobbet med å få opp skuddstyrken sin, men som ikke hadde hatt fremgang med treningen. Og da vi testet henne, fant vi at hun nesten ikke hadde bevegelighet i øvre del av ryggen. Og for å få kraft til skuddet må du lade ved å strekke armen langt bakover – og du må ha god rotasjon for å klare å lade helt. Når armen hennes ble stoppet for tidlig, fikk hun ikke hentet nok kraft. Det er nesten som å skyte en strikk – hvis du bare drar den litt bakover før du skyter, får den ikke så god fart.

 

– Men har dette også en funksjon for «vanlige» mennesker?

– Absolutt! Da handler det om å få en bevegelighet som er god nok i forhold til det man gjør i hverdagen. Mange har skader og plager som hemmer dem. Man kan for eksempel tydelig se at en person nesten ikke har rotasjon i øvre del av ryggen, og dette gjør at vedkommende må kompensere med nakken, som gjør at man får en overbelastning der. Det er bra med trening, men det er mange som prioriterer «feil» ting i forhold til sin egen kropp og hva de faktisk har bruk for. Som for eksempel arbeidsstilling på jobb.

 

– Hva er spesielt med denne formen for kartlegging av kroppen?

– Det er spesielt funksjonelt fordi man måles stående. Ofte ligger man avslappet på en benk mens en ekspert kartlegger bevegelser, men det er ikke alltid det samstemmer med hvordan du klarer å gjøre bevegelser i stående posisjoner i dagliglivet, og grunnen til det er at evnen til å gjøre bevegelser handler mye om stabilitet og styrke. I denne testen ønsker vi for eksempel at du skal strekke deg ned mot gulvet på en bestemt måte uten at du mister kontroll og balanse. Så noen kan faktisk ha bedre bevegelighetsutslag når de ligger enn det de viser i en 1080-test, fordi de er ikke sterke nok og stabile nok til å gjøre samme bevegelsen stående. Som altså da vil si at det spiller liten rolle hvor bevegelig du egentlig er, fordi du likevel ikke vil klare å gjøre tilsvarende bevegelse i hverdagen. Da kan vi kartlegge hva det er du må trene av stabilitet og styrke for å klare å komme opp på det nivået du ønsker.

 

Ronny Døhli

  • Eier og daglig leder i RAW Trening
  • Underviser ved PT utdanningen på NIH Fitness Deltid (siden 2009), Raw Mental Trainer level 1 og 2 og leverer også på andre treningsrelaterte kurs og conventions.
  • Grunnfag Medisin, Bedriftsøkonom BI, Fitness Basis/Treningsveileder/personlig trener fra NIH, Sertifisert i «Movement quality» fra Woxby Health.
  • 99 obligatoriske kamper for Vålerenga Fotball’s A-lag i fra 1999–2004.

Var med å starte Mykjemeir i 2006.

E-post: ronny@rawtrening.no

www.rawtrening.no

 

Les også: Skli deg i toppform

Les også: Topp trening hjemme

Les også: Ekspertens favorittøvelser

Les også: Slik unngår du skader

Les også: Trening som virker

Les også: Bli en sterkere løper

Les også: Sterk med strikk

Les også: Enkle øvelser for kontoret

Les også: Ikke glem å puste

Alle foto: Lars Erik Bakken

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!