GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

Tren deg smart!

At det er smart å trene er det ingen tvil om, men at man også blir smart av å trene er en ekstra motivasjonsfaktor for å finne frem treningstøyet!

Har du lagt merke til at når man snakker om forberedelsene til Magnus Carlsen og andre sjakkspillere før matcher, nevnes alltid viktigheten av å være i god form. Det handler selvfølgelig om å holde ut lange dager, men skal vi tro forskerne bidrar god form også til andre fordeler som blant annet sjakkspillere kan ha glede av. Studier både på dyr og mennesker de siste årene har vist at det er en sammenheng mellom god fysisk form og intelligens. Den største studien skjedde i Sverige, der hele 1,2 millioner soldater i forsvaret ble sjekket. Studien viste en tydelig sammenhengen mellom form og IQ.

Årsaken til dette ser ut til å være at regelmessig trening øker produksjonen av hjerneceller i den delen av hjernen som kalles hippocampus. Tidligere trodde man ikke at vi fikk nye hjerneceller etter at vi ble voksne, men disse studiene ser ut til å si noe annet. Hippocampus er  det området i hjernen som hjelper oss når vi skal lære nye ting og også hukommelsen styres herfra. Det er altså ikke småtterier som nyter godt av treningen.

«Fra vi er rundt 45 år begynner hjernen å krympe og hukommelsen blir dårligere. Jevnlig trening kan altså være med på å bremse dette og til og med gjøre hippocampus større!»Fra vi er rundt 45 år begynner hjernen å krympe og hukommelsen blir dårligere. Jevnlig trening kan altså være med på å bremse dette og til og med gjøre hippocampus større! Det ser heller ikke ut til at det spiller noen rolle når du starter å trene, effekten kommer uansett, enten du er 20 eller 50.

Som om ikke dette var nok, er det også mye som tyder på at en del av hjerne som heter basal ganglia, og hjelper deg å planlegge, se helheter, organisere og være effektiv, også berøres positivt. Det er altså ikke måte på gode nyheter!

Men – det finnes jo alltid et men, det er ikke alle typer trening som sørger for denne bonusen. Det er foreløpig ingen indikasjoner at styrketrening hjelper på produksjonen av nye hjerneceller. Kun aerob-trening, altså utholdenhetstrening, er med på å sette i gang veksten av nye hjerneceller.  Med andre ord, her er det bare å finne frem løpesko, sykkel eller ski, i år skal vi både være smarte og bli smartere!

 

Les også: Optimaliser spillelistene dine

Les også: Anja Hammerseng-Edin: Bli den beste versjonen av deg selv

Les også: Aleksander Gamme: Skal – skal ikke

Les også: Nils Wærstad: Langløp er for alle!

Les også: Trim uten trening  Les også: Sov deg i form

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!