GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

Topptrent med tau

Tautrening er superfunksjonell, enkel og beinhard trening for hele kroppen. Uansett om du vil trene styrke, kondisjon eller bevegelighet – eller alle tre, får du en solid økt som kan skreddersys alle nivåer.

PT Rune TalsetEn av nøklene for å få plass til trening i et travelt liv – gjør det enkelt! Du trenger ikke være avhengig av treningssentre, kostbart utstyr eller krevende terreng for at svetten skal sile og kroppen få kjørt seg. Alt du trenger for en god treningsøkt er et tau – og gjerne en venn!

Tautrening kan lett gjøres hvor som helst – inne, ute eller på reise. Øvelsesrepertoaret er endeløst, både hva gjelder kondisjon, styrke og tøying. Du kan fint trene alene, men det er også en super treningsform for deg som liker å pushe med en partner.

PT Rune Talset holder kurs i tautrening hos RAW Trening. Der har de lenge brukt tau i treningssammenheng, og han forteller at det er en treningsform som trigger alle typer folk, på alle nivåer.

Hvorfor velge tau?

– Det er utrolig enkelt og funksjonelt. Det er litt som å jobbe med en strikk, men det er mer konstant motstand og gir flere muligheter. Det er fint å trene alene med det, men veldig mange trigges nettopp av at det kan brukes med en partner. Det er et glimrende verktøy i så måte, fordi det er så enkelt å regulere motstanden, slik at man kan trene sammen selv om man er på forskjellige nivåer. Gjør man for eksempel sittende roing, kan man ha en god dialog med hverandre i forhold til å justere til passende motstand. Hvis man skal bremse en bevegelse, det som kalles eksentrisk jobbing, så krever det mindre styrke enn om du skal trekke inn, så det er veldig lett for de som er svakere enn partneren sin å holde igjen og likevel gi den andre nok motstand.

 

Hvor allsidig trening kan man få med tau?

– Veldig! Det er et glimrende verktøy for å kjører funksjonell utholdende styrke, bevegelighet, kondisjon og eksplosivitet. Når man trener uten hjelpemidler, blir det ofte mye pressøvelser, type pushups, plankeøvelser og mageøvelser. Mens de aller fleste har behov for å trene mye mer rygg, og tau er et veldig  godt supplement i forhold til trekkøvelser, rygg generelt og stabilitet. I bevegelighetstrening kan man bruke tauet til å assistere seg selv eller andre. Man kan henge tauet fra ting for å skape ustabilitet slik at det blir en form for slyngetrening, og man kan kjøre diverse øvelser med motstand, som sprint, sidelengs løp, hopp eller gående utfall. Hvis man er flink til å kommunisere med hverandre om at nå er det for hardt eller for snilt, så er det veldig lett å fikse. Så i stedet for å lete etter monsterbakken, kan du løpe med partneren som motstand – hvor som helst. Eller knyt tauet rundt livet, løp deg en tur, stans et passende sted og gjør noen styrkeøvelser før du løper videre.

 

Det ser ut til å være et element av lek her også?

– Absolutt! Altså … helt til du har holdt på en stund. He he. Da blir det tungt. Men folk liker jo stort sett å pushe seg selv, så tau passer godt til den siden hos folk også.

 

Hvem passer kurset deres for?

Hovedsakelig for PT-er og instruktører, men vi har sett at det er muligheter for alle, som for eksempel folk som har kjøpt tau og ikke helt kjenner alle muligheter. Et kurs med en grundig gjennomgang kan være en øyeåpner, både i forhold til antall øvelser og hvordan gjøre dem gradvis hardere. Her vil man også lære hvordan man kan rette øvelsene mot det konkrete målet man har med treningen.

 

Øvelser:

Sittende roing

Sitt overfor hverandre med føttene mot hverandre med bøy i knærne, og hold godt tak i  tauet med begge hender. Her skal man veksle mellom å trekke og bremse.

Trekk albuene inn langs siden når du trekker tauet mot deg og avslutt bevegelsen slakt bakoverlent. Når partneren trekker, brems bevegelsen til du har strake armer og bli med litt fremover. Hold lave skuldre og oppretthold en stolt holdning gjennom hele øvelsen.

Ha en god dialog – hvor mye man holder igjen graderer hvor tung øvelsen blir for den andre.

Du trener: Øvre rygg og store ryggmuskler, armer – primært biceps.

 

Brystpress med partner

Stå med ryggen til hverandre med litt luft mellom. Sett hæl mot hæl for å gi hverandre støtte, og sett den andre foten litt frem slik at du står stødigere.

Her skal man også veksle mellom å trekke og bremse.

Hold lave skuldre, stolt holdning og skyt brystkassen frem til enhver tid.

Brems bevegelsen til du har hendene ved bryst/armhule. Press så frem med motstand fra partneren. Puste inn i det du bremser, pust ut når dytter.

Ha god dialog – hvor mye man holder igjen graderer hvor tung øvelsen blir for den andre.

Du trener: Armer, bryst, skuldre.

 

Om kurset

Lørdag 21. november holder Rune et firetimerskurs i tautrening. Her vil du lære en mengde øvelser innen fire forskjellige bolker – kondisjonstrening/høy puls, styrketrening, tau som slynge-trening og tøyningsøvelser.

Når: Lørdag 21. november fra kl. 12–16.

Plasser: Ca. 20.

Pris: kr 990.

Hvor: Lysaker brygge 28, 1366 Lysaker.

Instruktør: Rune Talset

 • PT ved RAW Trening
 • Idrett grunnfag i Bø i Telemark.
 • Utdannelse innen trenerrollen og PT fra NIH.
 • Sertifisert kostholdsveileder NIH.
 • Sertifisert i Movement Quality fra Woxby Health.
 • Sertifisert slyngetrener.
 • Sertifisert RAW mental trening level 1.
 • Leverer også timer og innhold på andre conventions, som f.eks NIH Convention.

Email: rune@rawtrening.no

 

Kurset er utviklet av Rune Talset i samarbeid med Ronny Døhli.

Ronny Døhli

 • Eier og daglig leder i RAW Trening
 • Underviser ved PT utdanningen på NIH Fitness Deltid (siden 2009), Raw Mental Trainer level 1 og 2 og leverer også på andre treningsrelaterte kurs og conventions.
 • Grunnfag Medisin, Bedriftsøkonom BI, Fitness Basis/Treningsveileder/personlig trener fra NIH, Sertifisert i «Movement quality» fra Woxby Health.
 • 99 obligatoriske kamper for Vålerenga Fotball’s A-lag i fra 1999–2004.

Var med å starte Mykjemeir i 2006.

E-post: ronny@rawtrening.no

www.rawtrening.no

 

Les også: Skli deg i toppform

Les også: Topp trening hjemme

Les også: Ekspertens favorittøvelser

Les også: Slik unngår du skader

Les også: Trening som virker

Les også: Bli en sterkere løper

Les også: Sterk med strikk

Les også: Enkle øvelser for kontoret

Les også: Ikke glem å puste

Alle foto: Lars Erik Bakken

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!