GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

KOSTHOLD

KOLESTROL

Tid for egg

B

Vitamin

A

Vitamin

D

Vitamin

5

gram fett

E

Vitamin

200

mg kolestrol

Fra gammelt kjenner vi skepsisen rundt egget. Det var tett forbundet med kolesterol og faren for hjerte- og karsykdommer. Nå er det på tide å renvaske denne viktige vitaminbomben!

Det skumle først – ja, egg inneholder kolesterol. Et stort egg inneholder 200 mg kolesterol og 5 g fett, hvor cirka halvparten er mettet fett. Med andre ord høres det ut som kolesterolfrykten er berettiget, men heldigvis er det ikke sånn. Kolesterolet du får i deg omdannes ikke automatisk til kolesterol i blodet, så for de fleste av oss er det ikke skadelig å spise egg. Unntaket er de som allerede har veldig høyt kolesterol.

 Egg er en suveren liten vitaminbombe. Egget inneholder blant annet vitaminene A, B, D og E. I tillegg kommer en rekke mineraler som jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink og selen. Disse er flotte for skjellettet og nervesystemet.

«Når vi snakker om egg og trening er kanskje likevel protein det som først slår en, siden protein i kostholdet har direkte innvirkning på muskelmasse og styrke.»Når vi snakker om egg og trening er kanskje likevel protein det som først slår en, siden protein i kostholdet har direkte innvirkning på muskelmasse og styrke. Et egg inneholder cirka sju–åtte gram protein. Et proteinrikt kosthold er viktig når du trener mye, da dette bidrar til å bygge og reparere muskler, vev, enzymer, hormoner og andre komponenter som er bygget opp av proteinstrukturer. Proteinet leverer en stabil og varig energi, siden det ikke får blodsukkeret til å stige.

 Proteiner består av aminosyrer, og kroppen klarer å lage noen selv. Resten må tilføres gjennom kostholdet, såkalte essensielle aminosyrer. Egg har et komplett innhold av alle de essensielle aminosyrene.

 Og best av alt – egg smaker godt og kan varieres i det uendelige! Myten om at rå egg er bedre enn behandlede egg stemmer ikke, så det er bare å være kreativ! Ikke la deg begrense til søndagens speilegg – prøv eggerøre, omelett, eggedosis, posjert eller kokte egg. Bruk det til frokost, lunsj og middag – til salater, pastaretter og supper, som tilbehør og pålegg. Det finnes ingen grenser!

 

Les også: Nyttige nøtter  Les også: Spis deg frisk  Les også: Spis deg vakker  Les også: Kosthold for deg som trener mye  Les også: Supertrening  Les også: Er sjokolade bra?

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!