GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

LØPING

Terrengløp – topp trening

Terrengløping er en glimrende treningsform som kombinerer utholdenhet, styrke, kardio – og på kjøpet får du en flott naturopplevelse. Her er får du tipsene du trenger, før du legger i vei i terrenget.

 Jan ChristianKaltenbornLøpeekspert ved Oslo Sportslageroslosportslager.noHolder gratis løpegrupper i Oslo hver mandag kl. 19.Se Facebook:Fellestrening for kunder og ansatte hos Oslo Sportslager. Eksperter snakker om viktigheten av variasjon i treningen, både for fremgang og for skadeforebygging. Og naturen er den perfekte setting for nettopp naturlig variasjon!

Vi har snakket med løpeekspert Jan Christian Kaltenborn ved Oslo Sportslager om terrengløp, slik at du kan være godt forberedt før du drar til skogs.

 

Hva er egentlig terreng?

– Vi som jobber med det tenker på terreng som type blå løype og rød løype, hvis man bruker skiterminologi. Og så tenker vi på grus og skogsbilvei som ikke-terreng – det drar vi faktisk ikke inn i det hele tatt, det er nesten likt asfalt i hardhet og man kan bruke samme type sko. Når folk kommer til meg i butikken, må jeg spørre: «Er det lysløypa til Ullevålseter du tenker på, eller er det småstiene i skogen ved siden av?» Veldig ofte er det snakk om lysløypa. Da trenger du ikke terrengsko. Mens hvis hovedtyngden er på sti, må du ha terrengsko.

 

Hva er terrengsko?

«Det gjør at du får bedre følelse av hvordan du treffer terrenget med foten og hvordan terrenget er.»– En terrengsko er en sko med veldig tynn mellomsåle og en tynn yttersåle. De har store knaster og veldig seig gummi. Gummien oppfører seg som en sugekopp og suger seg fast til våte røtter og steiner, det grove mønsteret i samspill med de store knastene gir godt grep i gjørmen, slik at du hele tiden har sikkert grep og derfor ikke står i fare for å falle hvis du løper for fort eller ikke treffer helt rent på steiner. Det gjør at du får bedre følelse av hvordan du treffer terrenget med foten og hvordan terrenget er. Dette hindrer også overtråkk, da høy såle gir større sjanse for nettopp det.

 

Har sokker noe å si?

– Hvis du løper i terrenget, er sokker veldig viktig. Falke har for eksempel spesifikke sokker som er rettet mot hvilke områder og type terreng du skal løpe i. De har for eksempel en som heter Stabalizing, som tetter godt rundt vristområdet, nesten følelsen du får når du taper foten med sportstape, slik at foten holdes mest mulig stabil i skoen og du minimerer en vridningen av foten i skoen, noe som gjør at du treffer renere i terrenget. Uansett skal foten alltid være mest mulig i ro inni skoen, og hvis sokken gjør at du glir mye, så er det en ulempe. Da kan du blant annet risikere å få en feilbelastning. Det finnes også våtsokker som holder foten varm selv om du blir våt.

 

Goretex eller ikke Goretex?

– Erfarne terrengløpere unngår alltid Goretex av to grunner:

1. Skoene er ofte tyngre fordi de gjerne er hybridmodeller som skal passe greit på skogsbil- og grusvei, greit på asfalt og greit på sti – så de er ikke spesialisert for terreng.

2. Hvis du bruker dem inne på stiene og plumper, kommer vannet ofte ovenfra og inn i skoen. Og i og med at det er en tett membran, blir vannet liggende inni skoen, og det er ikke så ålreit. Da må du ta den av deg og tømme, og da er det bedre at du har en sko som puster. Du blir kanskje våt, men samtidig dreneres vannet godt. Ofte har også terrengskoene en mer vannavisende overdel enn grus/asfaltskoene, noe som gjør at mindre vann går inn i skoen.

 

Teknikk

«Ser du langt frem er sannsynligheten for at du faller mye mindre.»– Vær fokusert. Se langt frem. Mange ser rett ned, særlig på sti. Ser du langt frem er sannsynligheten for at du faller mye mindre. Bruk gjerne tid på å tenke på hvordan du plasserer føttene. Det er det som er genialt med å løpe på sti – der blir du hele tiden utfordret til å tenke på hvordan du plasserer føttene, så du også treffer renere, mens man på asfalt gjerne går på autopilot. Og jo renere du treffer, desto større er sannsynligheten for å unngå overtråkk. Jeg løp aldri på sti da jeg startet med løping, så da jeg løp på sti tråkket jeg lett over, for jeg var ikke fokusert nok. De siste årene har jeg løpt mye på sti, så når jeg løper på grus og asfalt nå, trår jeg i mindre grad over der også, fordi jeg generelt har fått et renere tråkk.

 

Skadeforebygging

– Folk sliter ofte med belastningsskader, og det kommer gjerne av flere monotone belastninger/påvirkninger – at du løper med samme intensitet hele tiden, ved at du bare løper på samme underlag eller at du løper med de samme skoene som gir de samme impulsene til foten hele tiden. Når du trener i terreng får du naturlig variasjon, samtidig som den naturlige svikten i underlaget er mer skånsomt for muskler og ledd enn for eksempel asfalt.

 

Styrketrening

«På kupert underlag får du trent både hamstring og legger naturlig …»– Det å løpe i skikkelig skog – stier med røtter, gjørme og ujevnheter – er kjempebra styrketrening for hamstring, ankler og føtter. På kupert underlag får du trent både hamstring og legger naturlig uten at du belaster dem med vekter. Du styrker også kjernemuskulaturen som holder deg i balanse i det ujevne terrenget.

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!