GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

KOSTHOLD

SUPERMAT

Supertrening

Mangler du energi eller det ekstra giret? Få fart på treningen med supermat på tanken!

Supermat er fortsatt et mysterium for mange, men sannheten er at det ikke er komplisert. Supermat er rett og slett en samlebetegnelse for matplanter som inneholder mye næring, som er viltvoksende eller dyrket økologisk. Alle vet at for eksempel spinat er en utrolig næringsrik grønnsak, som blant annet er veldig rik på jern. Algen spirulina kan inneholde opp mot 50 ganger mer jern enn spinat. I tillegg til tre ganger mer protein enn fisk og ti ganger mer kalsium enn melk. Det er selvfølgelig overhodet ingenting i veien med å holde seg tradisjonell i matveien, men det er stadig flere som sverger til supermat fordi de føler det utgjør forskjellen mellom å få i seg akkurat nok næringsstoffer og det å få i seg mer enn nok – og vel så det. Kanskje spesielt for de som trener er dette overskuddet en fordel, fordi det gir deg mengder med energi, samtidig som overfloden av næringsstoffer hjelper kroppen med å optimalisere prosessene både før, under og etter trening.

Med økt energi generelt har man større overskudd til å ta fatt på treningsøkten – og også større utholdenhet til å gjennomføre og optimalisere den. Blant supermat finner man varer som inneholder langsomme karbohydrater, som bidrar til et jevnere energinivå, samt store mengder proteiner, som vi jo vet er helt essensielt for oppbygning og vedlikehold av muskler. Samtidig inneholder supermat en mengde næringsstoffer som bistår kroppen i å kvitte seg med slaggstoffer og syre som hoper seg opp under trening. Dette bidrar både til at kroppen tåler mer og holder lenger, men vel så viktig – den restituerer seg raskere. I tillegg kan supermat ha positiv effekt på fordøyelsen, samt styrke immunforsvaret, som gir en friskere og mer robust kropp.

«Med supermat kan man oppleve å få en kortere restitusjonstid fordi man har nok mineraler til å kunne bryte ned avfallsstoffene raskt og effektivt.»Det daglige kostholdet har selvsagt alt å si for grunnlaget man gir seg selv ved trening. Ikke minst hva man forsyner kroppen med av næringsstoffer før en treningsøkt er viktig, slik at kroppen har drivstoffet den trenger for å yte maksimalt. Men også under selve treningsøkten kan man hjelpe kroppen ved å tilføre mineraler som hjelper kroppen med fortløpende å kvitte seg med avfallsstoffer. Når man trener produserer man rundt 20–30 ganger mer avfallsstoffer enn vanlig, og kroppen trenger mineraler og oksygen for å kvitte seg med dem – kort forklart: mineraler for å bryte det ned og oksygen for å transportere det ut.

Med supermat kan man oppleve å få en kortere restitusjonstid fordi man har nok mineraler til å kunne bryte ned avfallsstoffene raskt og effektivt. Når man har en syrebelastet kropp, med mye avfallsstoffer i vevet, tar det lenger tid å restituere seg. Det er en kjensgjerning at man bør få i seg næring etter at man har tømt seg under en treningsøkt, og det er vanlig for mange å fylle på med raske karbohydrater og protein. Problemet er at dette ofte er surt, og etter en treningsøkt har man maks syrebelastning i kroppen, så hvis man da i tillegg tilfører mat som er syredannende, gjør det at man kan få enda lenger restitusjonstid enn nødvendig. Både hvetegress og alger som spirulina og chlorella er basiske – motpolen til syre, og er derfor bra for å balansere en syrebelastet treningskropp, slik at man restitueres fortere og er klar for ny dyst. Fordelen med disse er at de også inneholder proteiner, slik at man kan erstatte proteiner fra andre kilder, for eksempel Whey Protein, som inneholder syre.

Men – tilbake til innledningen. Supermat behøver slett ikke å være komplisert. Mange bruker supermat i tillegg til sitt vanlige kosthold. Og du trenger heller ikke gjøre store endringer dersom du innfører supermat i livet ditt. En skje hvetegress blandet med fersk eplejuice, en alge i pilleform, eller en skje hampprotein i smootien din, og du er allerede godt i gang. Enklere blir det vel nesten ikke?

 

Super treningsmat

Her er noen eksempler på supermat som kan ha god treningseffekt. Det meste kan blandes med vann, eplejuice (viktig at den ikke er fra konsentrat!) eller i smoothier. Hver uke vil du på gopluss.com få nye oppskrifter bygget på supermat, i samarbeid med Super Helse, som produserer den anerkjente serien med supermatprodukter I am Pure.

 

Hvetegress

En teskje hvetegress skal tilsvare over én kilo rå grønnsaker i næringsverdi og er en naturlig rik kilde til blant annet enzymer, proteiner, fiber, mineraler, vitaminer og betakaroten. Det inneholder også 17 aminosyrer. Kroppen bruker disse aminosyrene til blant annet bygning av muskelvev, reparasjon av celler og produksjon av nytt blod. Den bidrar også til å rense kroppen, får fart på fordøyelsen og forbrenningen og virker basedannende.

 

Spirulina

Algen spirulina har blitt anbefalt av Verdens helseorganisasjon (WHO) siden 1974 og skal gi overskudd og energi og er god for blodsukkerbalansen. Algen skal inneholde tre ganger mer protein enn fisk, som bidrar til å øke og vedlikeholde muskelmassen, og 50 ganger mer jern enn spinat, som er viktig for normal oksygentransport i kroppen, og kan redusere tretthet og utmattelse. I tillegg inneholder den 10 ganger mer kalsium enn melk, 100 ganger mer betakaroten enn gulrøtter og fem ganger mer klorofyll enn grønne blader.

 

Chlorella

Denne algen er en energibombe som inneholder mengder vitaminer, mineraler (som jern), fettsyrer og enzymer, samt over 60 % lettopptakelig protein. Algen støtter kroppens evne til utrensing, beskytter cellene mot oksidativt stress og hjelper fordøyelsen.

 

Hampprotein

En av de beste kildene til lettopptakelig protein. Det er også rikt på næringsstoffer som mineraler, fiber, antioksidanter, levende enzymer og Omega 3 og Omega 6.

 

Råkakao

Inneholder over 700 forskjellige næringsstoffer og er blant annet kjent for sitt høye innhold av magnesium, som blant annet bidrar til normal energiomsetning og muskelfunksjon, samt reduserer tretthet og utmattelse. Råkakao har også én av naturens høyeste innhold av antioksidanter og høyt proteininnhold.

 

Chiafrø

Dette er en av de beste kildene til Omega 3-fettsyre – 2 spiseskjeer chiafrø inneholder mer Omega 3 enn en hel laksefilet. Chiafrø har også høyt innhold av fiber, proteiner, kalsium, vitaminer og mineraler. De er lett fordøyelige og tas derfor lett opp av kroppen, som gjør dem spesielt egnet til utvikling av muskler og vev.

 

Gojibær

Gir masse næring til kroppen slik at den kan settes i stand til å lege seg selv. De er fulle av næringsstoffer, og er en av matvarene med høyest innhold av antioksidanter. De er også betennelsesdempende og inneholder langsomme karbohydrater.

 

Rice Bran

Riskli er en av de beste kildene til B-vitaminer, og er rik på aminosyrer, magnesium, essensielle fettsyrer og inneholder over 100 forskjellige antioksidanter.

Har du spørsmål angående supermat, send det til maria@gopluss.com, så svarer supermatekspertene Marte Sæthre Berg og Caroline Wergeland Makholm. Marte og Caroline er gründerne bak Super Helse, bedriften som står bak den anerkjente supermatserien I am Pure, som de produserer ved deres egen fabrikk i India.

Les mer på iampure.no.

 

For oppskrifter og inspirasjon, følg Marte og Caroline på instagram på @marte_iampure og @caroline_iampure, og på Carolines blogg grunderogmamma.wordpress.com.

 

Les også: Detox med supermat Les også: Rensende oppskrifter

Les også: Drikker du nok?  Les også: Er sjokolade bra?  Les også: Nyttige nøtter  Les også: Spis deg frisk  Les også: Spis deg vakker  Les også: Supertrening  Les også: Tid for egg  Les også: Mat før morgentrening

Les også: Riktig kosthold for deg som trener mye

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!