GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

KOSTHOLD

MINST 5 OM DAGEN

Spis deg frisk

Optimaliser kostholdet ditt med mye frukt og grønt. Her er oversikten over noen av de beste grønnsakene du kan spise.

Om det skulle være noen tvil, rådet om å spise nok frukt og grønt er ikke ment som et slankeråd, selv om det kan være en hyggelig bonus, det er funnet en klar sammenheng mellom inntak av nok frukt og grønt og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, samt flere kreftformer. I tillegg er særlig grønnsaker en viktig kilde til vitaminer, antioksidanter, mineraler og fiber. Dette hjelper på alt fra synet vårt til fosterutvikling. For deg som trener jevnlig er det viktig å få i deg nok frukt og grønt for å sikre generell god helse, energi og overskudd året rundt. For eksempel vil nok vitamin B hjelpe til med å omdanne fett, protein og karbohydrater i kosten til energi som kroppen kan benytte, og vitamin C øker opptaket av jern, blant annet.

Tommelfingerregelen er at vi skal spise 5 om dagen, det vil si fem porsjoner med 100 gram frukt eller grønnsaker hver dag.

Her er en oversikt over noen av grønnsakene som er best for deg, men husk – ingen grønnsaker er dårlige. Uansett hva du velger som mellommåltid, til salaten, til frokostblandingen eller til middag, det vil gjøre deg godt!

 

Supergrønnsaker

Spinat

Denne bladgrønnsaken er en god kilde til vitamin K, folat, vitamin C, kalsium, jern og en rekke antioksidanter og fytokjemikaler.

 

Tomater

Tomat er kalorifattig, og rik på A- og C-vitaminer samt mineraler. Tomater inneholder også store mengder lykopene, som er et kraftig antioksidant.

 

Grønnkål

Grønnkål er en meget sunn grønnsak. Den er kalorifattig og proppfull av A- og C-vitaminer og andre antioksidanter. Den inneholder også kalsium og fosfor og er en av de grønnsakene som inneholder mest jern.

 

Grønne bønner

Disse bønnene kan blant annet skryte av et høyt innhold av kostfiber, B-vitaminet folat og kalium.

 

Brokkoli

Brokkoli blir ofte omtalt som «supermat» på grunn av det høye innholdet av viktige næringsstoffer. Den er rik på vitamin C og er en god kilde til vitamin A og K, kostfiber, kalium, jern og B-vitaminet folat. Brokkoli har et svært høyt innhold av antioksidanter og fytokjemikaler.

 

Paprika

Paprika inneholder mye A- og C- vitaminer. Den røde inneholder tre ganger så mye C- vitaminer som appelsin, og den grønne dobbelt så mye. Paprika inneholder også mineraler og fiber.

 

Sukkererter

Her får du et høyt innhold av kostfiber og vitamin C. Sukkererter er også en god kilde til B-vitaminet folat.

 

Løk og purreløk

Forskere hevder at løk har en rekke helsebringende egenskaper. Den kan forebygge hjerte- og karsykdommer, beskytte mot kreft, redusere kolesterolnivået i blodet, motvirke koagulering av blodet og blodtrykket reduseres, har en bakteriehemmende effekt, kan virke som et antibiotikum, motvirke beinskjørhet, er bra for asmatikere og allergikere og har en antidiabetisk virkning.

 

Avokado

Avokado er en fet frukt som inneholder mye enumettet fett - en fettsyre av den sunne sorten. Frukten er også en god kilde til B-vitaminet folat, vitamin C og kalium.

 

Blomkål

Blomkål har et høyt innhold av vitamin C og B-vitaminet folat. Det er en grønnsak med svært sterke helsebringende plantestoffer, såkalte fytokjemikalier.

 

Hodekål

Hodekål eller hvitkål, er kalorifattig og inneholder noe A- og en god del C-vitaminer. Vel 100 gram hvitkål dekker dagsbehovet for C-vitamin.

 

Gulrøtter

Gulrot er rik på betakaroten, som blir til A-vitamin i kroppen vår. Ellers inneholder den en del av de andre vitaminene, foruten kalium, jern og masse fiber. Kokte og mosete gulrøtter inneholder hele tre ganger så mye antioksidanter som rå gulrøtter. Når gulrøttene kokes og moses, frigjøres antioksidantene.

 

Grønne erter

Erter er rik på kostfiber og belgfrukten er en god vegetarisk proteinkilde. De inneholder også ulike B-vitaminer, betakaroten og andre karotener.

 

Les også: Spis deg til bedre forbrenning

Les også: Spis deg vakker  Les også: Spis deg frisk

Les også: Nyttige nøtter  Les også: Smarte kosttilskudd

Les også: Kosthold for deg som trener mye  Les også: Supertrening  Les også: Tid for egg

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!