GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

LØPING

Slik unngår du skader

Trener du ofte og med god intensitet er det nesten umulig å aldri gå på en skadesmell. Men med litt planlegging, bevissthet og tålmodighet kan du minimere faren!

Få ting er mer frustrerende enn å se måneder med god trening gå i grøfta fordi du drar på deg en skade. Det gjelder enten du trener til konkurranse eller bare konkurrerer med deg selv. Det er umulig å eliminere faren for skader helt, men bevisst skadeforebygging hjelper deg langt på vei mot en skadefri kropp.

 

God oppvarming

Ikke slurv med oppvarmingen. Faren for overbelastning og skader i muskler og sener er mye større før kroppen er varm. Ta deg tid til 10-15 minutter lett oppvarming før du begynner å øke intensiteten. Det kan være løping i rolig tempo, sykling, rask gange eller noe annet som passer for deg. Hovedsaken er å bli gjennomvarm. Mange liker også å strekke og gjøre noen bevegelsesøvelser før de skal ut på lange løpeturer.

 

Løp forskjellige ruter

Forskjellige ruter/løping styrker forskjellige muskler og sørger for at belastningen på bena varierer fra dag til dag. Varier gjerne både i lengde, intensitet og underlag, hvis mulig. Fartslek, intervaller, korte runder med høy intensitet og lange løp med lav intensitet bør alternere i treningsprogrammet ditt, for å sørge for at treningen ikke blir for ensidig. Det samme gjelder hvis du løper på tredemølle – varier programmene.

 

Tren styrketrening

Det heter at skal du bli en god løper må du løpe mye. Men det betyr ikke at du ikke også bør gjøre andre ting. En sterk kropp er mindre utsatt for skader. Å trene styrke og spenst i bena er en selvfølge, men sterk rygg og mage – kjernemuskulaturen, er også viktig. Blant annet vil dette hjelpe deg til riktig løpeteknikk, som igjen er med på å forhindre skader.

 

Ha flere par sko

Mange har ett par favorittsko de bruker til det omtrent går hull på dem. Det er lett å forstå, men ikke så lurt. Når skoene er godt innløpt vil sålene bli slitt og forme seg etter foten og trykket, noe som igjen fører til konstant slitasje/belastning på samme sted, og dermed fare for skade. Det beste er om du har to – tre forskjellige treningssko å variere med, da varer de lengre og det blir mindre ensidig belastning på bena.

 

Bruk kompresjons

Kompresjonsstrømper, tights eller lignende kan være med på å hjelpe muskulaturen. Ved å gi støtte til musklene vil disse være til hjelp under selve treningen, og de kan også hjelpe deg til raskere restitusjon.

 

Ikke overdriv

Det er lett å bli både ivrig og utålmodig. Vi ønsker oss resultater raskt, men dessverre finnes det ingen snarveier til bedre form og resultater. Enten du er maratonløper eller nybegynner må du bygge sten for sten. Blir du utålmodig og lar treningsiveren ta overhånd er det veldig lett å ta i for mye for raskt, og da er ikke skaden langt unna. Bruk tid på å bygge formen.

 

Ikke ignorer skader

Den mest klassiske feilen man kan gjøre er å ikke ta småskader på alvor – og da blir de fort store. Gjør det vondt å løpe, skal du finne ut hvorfor. En liten strekk kan ende opp med å sette deg ut i mange uker, dersom du ikke tar tegnene på alvor. Ta kontakt med lege eller fysioterapeut dersom du får plager under treningen.

Det samme gjelder hvis du har fått påvist en skade. Ha tålmodighet og følg rådene du får. Sier fysioterapeuten at du ikke skal løpe på en måned, så ikke begynn etter to uker, selv om du føler deg bedre, da slår du garantert opp skaden igjen, og blir satt ut enda flere uker. Og husk, kan du ikke følge programmet ditt til punkt og prikke, kan du sikkert gjøre noe annet. Må du ta pause fra løpingen noen uker kan du for eksempel bruke tiden til å jobbe med styrketrening. Det er aldri bortkastet!

 

Les også: styrkeøvelser mot løpeskader

Les også: Bli kvitt muskelkramper

Les også: Derfor blir du lykkelig av løping

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!