GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

 

Slik takler du skader

Alle som trener regelmessig vil før eller siden oppleve å bli skadet. Her er ti tips for hvordan du kommer deg gjennom skadeperioden og blir sterkere enn noen gang.

Oppsøk hjelp

Gå til ekspert og finn ut så mye som mulig om skaden og hva du bør gjøre og ikke gjøre for å komme raskest og best mulig tilbake. Som regel er det øvelser du kan gjøre for å trene deg opp igjen og påskynde prosessen. Få hjelp til å sette opp et treningsprogram for det skadde området – og følg programmet, selv om øvelsene er kjedelige. Husk: Det er bare for en periode.

 

Alternativ trening

Selv om du er skadet ett sted, betyr det ikke at du ikke kan trene. Har du skadet foten – tren overkropp. Har du skadet hånda, løp. Få hjelp til å sette opp alternative øvelser. Dette er en gyllen anledning til å bli sterk i deler av kroppen som til vanlig ikke får så mye oppmerksomhet. Det betyr at når du kommer i gang med vanlig trening, vil du være i enda råere form siden også resten av kroppen er bedre trent. Les også om trening med strikk her.

 

Refleksjon

Bruk tid på å gå gjennom hva som førte til skaden. Er det noe du kan gjøre annerledes? Var det for monoton trening? Er du flink nok til å prioritere restitusjon? Var du ukonsentrert og slurvet? Hva kan jeg lære til neste gang? Jo mer du vet om hendelsesforløpet og hva kroppen din tåler, desto mindre sjanse for at du blir skadet i fremtiden.

 

Sett deg mål

Tenk gjennom hva du har lyst til å oppnå. Det ligger mye motivasjon i å jobbe mot et mål som er viktig for deg. Det kan gjøre det lettere å komme gjennom de kjedelige opptreningsøvelsene og å holde seg tålmodig underveis. Les mer om å sette seg mål her.

 

Vær tålmodig

Ikke behandle kroppen din som en fiende selv om den ikke gjør som du vil. Du får ikke raskere resultater av det. Legg til rette og være tålmodig – husk at dere er på samme lag. Jobber hodet og kroppen sammen går det fortere og det er lettere å beholde motivasjonen – selv om det tar litt tid.

 

Finslip teknikken

Benytt anledningen til å trene på detaljer. Det er lett å bli opphengt i resultater og rekorder når kroppen fungerer optimalt, mens når man er skadet tvinges man til å ta det mer forsiktig. Bruk tiden til å jobbe i det små, med steget, grepet, pusten, balansen – hva enn som er viktig i din idrett og som ikke plager skaden din. Det vil betale seg når du er tilbake for fullt. Kampen vinnes i detaljene.

 

Del opp ventetiden

Det kan føles lenge å vente på å bli bra. Del ventetiden opp i mindre perioder ved å sette delmål med spesifikke deadlinedatoer. Si til deg selv at du skal konsentrere deg om dette frem til deadlinedatoen, og så kan du heller løfte blikket og se hvor du er i forhold til skaden når du kommer dit. Med små «appelsin- og Kvikk Lunsj-pauser» virker ikke turen så lang.

 

Senk forventningene

Hvis du hele tiden måler dine prestasjoner mens du er skadet opp mot da du var på maks, vil du alltid gå skuffet hjem. Og da er det veldig vanskelig å motivere seg. Mens du venter på skaden, senk målsetningene dine til et nivå som er mulig for deg å nå i denne perioden. Du trenger seire for å bygge motivasjon, så gjør det lettere for deg selv å vinne. Igjen, husk: Det er bare for en periode!

 

Treningsdagbok

Begynn gjerne på en ny treningsdagbok om du blir skadet. Da ser du lettere fremgangen fordi du starter på 0 og ikke sammenligner deg med da du var frisk. Start med blanke ark – glem for et øyeblikk hvor god du var før skaden – så vil du snart se at det går fremover. Let etter den minste seier og noter dem!

 

Bli kjent med kroppen din

Benytt sjansen til å lytte til og bli kjent med kroppen din, hva den tåler og hva den reagerer på. Jo bedre du blir til å ta signalene den sender deg og til å ta hensyn til dem, desto bedre forutsetninger har du for å lykkes med målene du setter deg.

 

Les også: vær din egen motivator

Les også: bli den beste versjonen av deg selv

Les også: få livet i balanse

Les også: 10 tips for å orke morgentrening

Les også: TREN UTE

Les også: tren deg smart

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!