GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

UTSTYR

LANGRENN: SKISMØRING FOR NYBEGYNNEREN

Slik legger du festevoks

For mange er skismøring blitt en vitenskap, men det trenger ikke være så komplisert. Ikke la fluorkloss og siklinger skremme deg fra en deilig treningsøkt i fjellet eller i marka!

Du trenger:

 • Skirens
 • Sandpapir
 • Universalklister
 • Sikling
 • Kork
 • Festevoks: Blå ekstra, grønn, rød og fiolett.
 • Smørejern (valgfritt)

 

Rens:

Det viktigste er et godt underlag, så husk å fjerne gammel smøring. For en virkelig dyprens, kjøp smøringspapir (papir som loer mindre enn vanlig papir) og legg det over den gamle smøringen, og skrap med en smøringsskrape – en sikling – bakfra og frem til rett under bindingen. Gjør det samme forfra. Da vil det meste sitte i papiret, og det er lettere å fjerne resten med skirens.

 

Finn festesonen:

Smøringen legges kun i festesonen som går fra under hælen til mellom 65 og 75 centimeter frem. Det beste er å få hjelp til dette når du kjøper skiene, men ellers kan du spenne på deg skiene inne på gulvet og skyve et papir under midten av skiene og føre det ut mot begge endene. Overgangen mellom gli- og festesonen i begge ender, er der papiret stopper. Merk gjerne punktene med en vannfast tusj.

 

Festesmøring:

 1. Puss festesonen med sandpapir (P100) for å åpne porene i sålen, da sitter smøringen bedre.
 2. Er det kornete snø, legge på en grunnvoks. La det være igjen en centimeter mellom gli- og festesonen, slik at de ikke glir over i hverandre. Blå ekstra egner seg som universalsmøring for de fleste forhold. I kaldere strøk kan blå eller grønn egne seg bedre. Dersom du er litt mer avansert, kan du varme inn dette med et godt rengjort smørejern som er innstilt på ca. 100 grader – da vil smøringen holde lenger.
 3. Gni det inn med kork. Hvis du har brukt et smørejern – vent til voksen er avkjølt.
 4. Legg på festesmøring etter temperatur og snøtype (se beskrivelse på produktene).  Hovedregel: Minusgrader og tørr snø – voks. Plussgrader og våt snø – klister.
 5. Voks: Smør på et tynt lag og gni det ut med kork for å skape en jevn overflate. La det være igjen en centimeter mellom gli- og festesone.
 6. Gjenta dette mellom tre og seks ganger. Flere tynne lag gir bedre slitestyrke.
 7. Glipper det fortsatt når du begynner å gå, legg på enda et tynt lag, eventuelt en mykere smøring.
 8. Rød voks kan fungere på fuktig eller våt nysnø, men ved grovere snø og skare, også ved minusgrader, må du i gang med klister.  Men ikke la deg skremme av det!

 

Les også: Slik gilder du skiene dine

Les også: Slik legger du klister

Les også: Slik fjerner du klister

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

Her kan du se hvordan proffene gjør det:

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!