GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

MENTAL TRENING

Slik går du langløp med hodet

Det er ikke bare utstyr og fysisk form som må være på plass under langløp. Eventyrer og motivator Aleksander Gamme har gått verdens lengste soloskitur, her deler han sine beste tips for å være mentalt rustet til den lange kampen i hodet.

Når du står på start i Birken, med 5,4 tunge mil foran deg, er det ikke bare kroppen som skal fungere, når du legger ut på langløp er det like viktig at hodet er på plass.

Aleksander Gamme holder rekorden for verdens lengste soloskitur – på 87 dager gikk han 2275 kilometer til Sydpolen og tilbake. Det tilsvarer nesten tusen timer på ski alene – og adskillig flere alene i eget hode. Så han vet litt om krigen man fører med seg selv når det stormer både i kropp og sinn.

– Det handler i stor grad om å være bevisst på å lagre og ta vare på den gode følelsen du har når du har prestert godt, og så klare å trekke frem de riktige tankene og følelsene når du står på start neste gang. Generelt er folk for dårlig til å ta vare på øyeblikkene der de presterer godt, og blir altfor preget av de dårlige. Hvis vi har snubla eller ikke lykkes, så sitter det mer i kroppen. Og det er helt naturlig. Når vi får til ting, da har alt gått som det skal, og da er det ikke nødvendig å dvele så mye ved det, sier Gamme.

– Men heldigvis er hodet relativt enkelt å programmere.

 

Forberedelser

«Å bestemme seg for å gjøre noe er den største prestasjonen. Når du først har bestemt deg, finner du alltid en vei.»– Å bestemme seg for å gjøre noe er den største prestasjonen. Når du først har bestemt deg, finner du alltid en vei. Heng målet opp på veggen: «Jeg er en Birken-løper» – slik at du ser det og får det prentet inn hver dag. Hvis det skal være mulig, må du først tro at det er mulig.

– De fleste som har tenkt tanken om å delta i et langløp, er i stand til å gjennomføre distansen det gjelder hvis tid ikke spiller noen rolle. Grunnen til at folk ofte lar være å melde seg på, er frykten for ikke å prestere «bra nok». Da er ikke det egentlige problemet om man fysisk klarer å gjennomføre eller ikke, men det er en unnskyldning man bruker. Da er det bare du som står i veien for deg selv.

– Når noe virker enormt, er det som å spise en elefant. Hvordan gjør man det? Litt av gangen. Hvis du føler noe er uoverkommelig, stykk det opp. Hva handler det egentlig om? Se på hver og én av komponentene, finn ut hva utfordringen egentlig består i – og legg målsetningen deretter.

– Det samme gjelder motivasjonen. Hvis du sliter med den, finn ut hvilke faktorer som spiller inn. Det kan hjelpe deg å kartlegge hva du må gjøre for faktisk å stille til start og gjennomføre. Hva er det som skremmer deg? Er det frykten for at du ikke skal klare å gjennomføre? Frykten for at du skal måles mot andres resultater? Frykten for at det skal gjøre vondt? For treningen? Først når du vet nøyaktig hva som er problemet, kan du gjøre noe med det.

 

Ved start

«Skulle det gå i svart, plukk frem de gylne øyeblikkene i ditt happy place. Minn deg selv om at du er en vinner.»– Nå handler det bare om å gjøre det. Hold deg til planen. Ikke trekk deg i frykt for noe du ikke vet hva er. Det er helt rasjonelt å kjenne alle disse tvilstankene, men vit at de sjelden materialiserer seg. Ha fokus på egen gjennomføring. Ikke heng deg opp i hva folk rundt deg holder på med, hvor mye de har trent eller hvordan de smører – det bygger deg ikke opp. Konsentrer deg om de elementene som gir deg troen på deg selv. Prat bare med dine beste støttespillere, de du vet at heier på deg – og blås i alle andre. La feltet stikke fra deg og kjør ditt eget løp.

– Skulle det gå i svart, plukk frem de gylne øyeblikkene i ditt happy place. Minn deg selv om at du er en vinner. Og sett deg selv i riktig modus.

 

Under løpet

– Du kan ikke fortrenge smerte eller tunge tanker, men du kan bruke dem til noe positivt. Du må forvente og akseptere at de kommer, og du må ha en plan når de gjør det. Alle toppidrettsutøvere i stort sett alle grener visualiserer seg gjennom løpet gang på gang på gang. De ser for seg alle scenarier, om de sprekker der eller der, hvor konkurrentene er, de hardeste etappene – det er for å være forberedt på alt de kan komme til å møte underveis.

«Lag en liste i forkant over hva det betyr for deg å nå dette målet, de egentlige grunnene til at du vil gjennomføre.»– Uansett hvilken motivasjon du har, må du bruke den for alt den er verdt. Mentalt er vi bygget opp slik at vi søker komfort. Smerte er et signal til kroppen om å be oss om å slutte å gjøre det vi gjør. Da er det avgjørende at du klarer å løfte blikket litt og huske på og kjenne på hva som har drevet deg til start. Lag en liste i forkant over hva det betyr for deg å nå dette målet, de egentlige grunnene til at du vil gjennomføre. Og trekk frem disse punktene i svake øyeblikk. Selv om det er tidlig i løpet, må du tørre å se deg selv bryte målbanneret eller stå på pallen.

– Prøv å snu på det: Le av hvor vondt du har det. Selvforskyldt smerte er alltid enklere å håndtere.

 

Innspurten

– Når det virkelig begynner å bli et helvete, når det føles som om man taper krigen i hodet og styggen på ryggen plutselig har fått en slegge å slå med – da er det tid for å ta frem det mest fandenivoldske du har i deg. Og jo tøffere krigen er, jo mer kortsiktig må du tenke. Da er det den nærmeste bakken som teller. Selv da jeg gikk verdens lengste skitur, gikk jeg fremdeles innimellom og talte skritt, 50 og 50 av gangen.

«Når hodet og kroppen skriker at den vil stanse, må du ha tilsvarende hardtslående argumenter for å fortsette.»– Når hodet og kroppen skriker at den vil stanse, må du ha tilsvarende hardtslående argumenter for å fortsette. Men når du er utslitt er det ikke så lett å finne de argumentene. Så legg en plan. Sett opp en liste på fem ting du skal tenke for å vinne krigen. Når du er kjempesliten, tenker du i stikkord. Og for å bite tennene sammen de siste kilometerne, når det er slutt på å tenke på teknikk og puls, kan du bruke mantraene til å hente ut det siste. De velger du best selv. Det kan være alt fra: «Jeg elsker smerte» til «Jeg skal gjennomføre».

 

 

Teknikker

«…knytt gjerne hånda, for å lagre det til en fysisk bevegelse.»Forankring: Når du har hatt en vinnerskallefølelse, hvor alt har stemt og du er i fullstendig flyt: Husk det, vær bevisst, kjenn på følelsen. Og knytt gjerne hånda, for å lagre det til en fysisk bevegelse. Det høres banalt ut, men bruker du det som et verktøy, vil du i stor grad kunne gjenkalle den følelsen hver gang du knytter hånda. Poenget er at du på en rask måte kan sette deg i modusen du skal være før du skal prestere.

 

Happy Place

«Jeg har selv et imaginert landskap som er en allé med epletrær, hvor sola skinner og jeg tusler barbeint gjennom.»– Jeg har selv et imaginert landskap som er en allé med epletrær, hvor sola skinner og jeg tusler barbeint gjennom. Der har jeg lagret 13 av mine største, sterkeste og beste opplevelser gjennom livet, da jeg hadde den følelsen av å være uovervinnelig, at «jeg får til alt». Det kan være hva som helst: De to første trærne er hattrick i finalen i Briskeby-turneringa i 1984. Det er første gang jeg virkelig husker at jeg eide verden. En av de siste var da jeg var like ved «målstreken» på Sydpolen. Og hver gang jeg føler at det er noe jeg ikke får til, at jeg er ubrukelig eller for liten og ordinær, går jeg nedover den alleen og kjenner på hver og én av de opplevelsene og hvilken følelse jeg hadde da.

 

Aleksander Gamme (38)

Eventyrer, foredragsholder og NRK-profil

Meritter: Blant annet multisportsekspedisjon til Dronning Mauds Land, besteget ruten «Suser gjennom Harryland» i Trollveggen midtvinters, verdens lengste skitur frem og tilbake til Sydpolen uten etterforsyninger, Las Vegas på langs, verdens første tandemsykkeltur gjennom Sahara, besteget Mt Everest og flere av verdens høyeste fjell, og mye annet.

TV: Drømmeturen (NRK), Ut i naturen: Aleksander Gamme på verdens lengste skitur (NRK)

Bøker: Ekspedisjonsboka (2012)

12 turer med trøkk (bidragsyter, 2012)

Tøffe turer med trøkk (bidragsyter, 2010)

10 turer med trøkk (bidragsyter, 2008)

Turer med trøkk (bidragsyter, 2006)

www.gamme.no

Følg Aleksander på Instagram på @aleksandergamme

 

Les også: Aleksander Gamme: Skal – skal ikke?

Les også: Nils Wærstad: – Langløp er for alle!

Les også: Thomas Stordalen: Verdens vakreste utfordring

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!