GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

KLATRING

Slik blir du en bedre klatrer

Jo vanskeligere grad du klatrer, jo mer spiller teknikken og de små elementene inn. Her er ekspertens tips for å kommer seg noen hakk videre.

Eksperten:Jacob NormannDaglig leder ved Vulkan Klatresenter,
senteret til Kolsås Klatreklubb, en av landets største klatreklubber.
Adresse: Maridalsveien 17C, 0178 Oslo.www.vulkanklatresenter.no
Føtter, føtter, føtter

Det kan ikke presiseres nok. Fokuser alltid på å plassere føttene riktig, og ikke slipp dem av syne før de er på plass akkurat der de skal stå. Dersom du står støtt sparer du mye krefter og det er lettere å orientere seg om veien videre oppover.

 

Føtter – igjen

Hvis du står fast, se deg alltid om og sjekk at du har plassert beina så høyt opp som mulig. Mange vriene situasjoner kan løses ved å få med seg beina.

 

Utvid bevegelsesrepertoaret

Prøv å skaffe deg størst mulig bevegelsesrepertoar. Lær deg å klatre på flest mulig former for ruter, både med tanke på helningsvinkel, formasjoner, teknikker, ulik stein og ruter man tror ikke vil passe en.

 

Del og absorber

Bruk andre du trener med som en ressurs, ikke som folk du har et beinhardt konkurranseforhold til. Tenk at du lærer litt av alle, at man deler informasjonen om hva som fungerer – snakk om klatring, rett og slett. Og prøv å beholde et åpent sinn. Du vil høre mye forskjellige om hva som fungerer – og plutselig hører du noe som fungerer for deg.

 

Vekselbruk

Det er veldig bra å trene på ulike typer ruter. Mange henger seg opp i én måte å klatre på fordi man trekkes mot det man behersker. Enten man er sånn at man bare klatrer for lett, bare akkurat det man klarer, eller bare altfor vanskelig, må man ut av kategoriene og drive litt med alt. Fotarbeidet får man lettest til når man har god tid på lett klatring, så hvis man alltid klatrer helt på marginen av det man klarer, får man ikke trent så mye på grunnteknikken. Og klatrer man bare for vanskelig, tilpasser man kroppen et for høyt nivå. Man kommer langt med styrke, men teknikken ligger i bunn for all klatrebevegelse.

 

Utfordre deg selv

Det er mange mentale prosesser som skjer samtidig med klatringen. Hvis man aldri utfordrer seg selv ved å prøve noe som er altfor vanskelig, så vil man aldri helt skjønne hvor mye man må ta i. Man har også mye å vinne teknisk og mentalt på å mestre elementer som er over ens egentlige kompetansenivå.

 

Økonomisk klatring

Det er en kunst å være avslappet og samtidig å ta i nok, uten at det blir for mye. Du må ta i ulikt i løpet av en rute fordi noen av seksjonene kan være vanskelig og noen lette, og du må opp og ned i spenningsnivå, både mentalt og rent fysiologisk. Øv deg på å klatre økonomisk og lær deg når du kan og må gire opp og ned. Jo høyere nivå du klatrer på, jo viktigere blir beregningen til hvor og hvordan du skal bruke og spare krefter.

 

Les også: 9 klatreregler for livet  Les også: Klatreteknikk på led

Les også: Jukselappen – ordbok for klatreren

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!