GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

Skli deg i toppform

Er du klar for en råsterk kropp og en solid kjernemuskulatur? Finn frem sklimattene og skli deg til toppformen!

PT Rune TalsetTrening med sklimatter er blitt superpopulært, og det med god grunn! For det første er sklimatter topp trening. For det andre er det utrolig effektiv, men likevel lettvint – alt du trenger er sklimatter og et gulv å skli på. Det er uendelige variasjoner – og så er det jo så moro!

RAW Trening fører egne kurs innen sklimattetrening, og vi har tatt en prat med kursansvarlig og PT Rune Talset om treningsformen.

 

 Hva er sklimattetrening?

– Det er en styrketreningsform der man benytter sklimatter og sin egen kroppsvekt. Det finnes et enormt antall øvelser du kan gjøre, og du velger selv hvor tung øvelsen skal være etter hvor langt ut fra senter du beveger armer og bein. Det er knallgod trening for hele kroppen og det vil øke kroppsbevisstheten din, fordi det krever stor muskelkontroll og –koordinasjon.

 

 Spiller det noen rolle hvor godt trent man er?

– Nei, øvelsene kan lett tilpasses uansett nivå man er på, så dette er en treningsform som passer for alle. Hos oss har vi lagt opp til nivå 1, 2 og 3 på alle øvelsene, der tanken er at øvelsen skal kunne brukes fra enkelt nivå 1 og opp en progresjonskurve til nivå 3. På nivå 1 nedskalerer vi øvelsen så den blir så enkel som mulig, på nivå 2 er øvelsen «vanlig» og på nivå 3 har vi med ytre belastning, som strikk og vektskiver, for å gjøre det mer avansert og hardere. Og ikke minst finnes det en rekke øvelser man kan gjøre med en partner, dersom man foretrekker å trene sammen med noen.

 

Hva er fordelene med denne treningen?

– Sklimattetrening er glimrende trening for kjernemuskulatur, armer, skuldre, bryst og bein. Det er enkelt å gjøre hvor som helst så lenge du har en form for sklimatter og et gulv å skli på, og verktøyet veier lite og tar minimalt med plass, så det er perfekt å ha med seg på tur også. Jeg har eksempler på folk som har tatt seg økter på flisene ved bassenget på ferie, så er du kreativ er det også muligheter utendørs!

 

 Hvorfor velge sklimattetrening?

– I likhet med slynger gir sklimatter en viss grad av ustabilitet. Veldig ofte når man trener styrke, jobber man i veldig spesifikke bevegelsesmønstre, for eksempel press rett frem eller knebøy rett ned og opp igjen – noe som ofte ikke korresponderer med bevegelsene man bruker i idretten sin eller i annen aktivitet i hverdagen. Det er ikke egentlig så mange av de bevegelsene man gjør på for eksempel en idrettsarena som gjenspeiles i det du gjør av styrketrening. Det er selvfølgelig veldig avhengig av hvilken idrett du driver med til vanlig, men gjennom sklimattetrening får du utfordring på veldig mange forskjellige plan og nivåer – det er veldig mange ulike retningsforandringer og bevegelser vi kan gjenskape og trene. Det er egentlig bare fantasien som setter en stopper der. De uendelige mulighetene gjør det også til en veldig variert og motiverende treningsform.

 

Sklimattekurs

RAW Trening holder sitt neste kurs i sklimattetrening i begynnelsen av november, så er du personlig trener eller treningsinstruktør som ønsker å utvide repertoaret ditt, eller rett og slett bare interessert i en grundig innføring i en knallgod og superpraktisk treningsform, så har du sjansen.

 

 Hva slags kurs er dette?

– Det er et omfattende kurs på åtte timer, hvor vi har plukket ut de øvelsene vi regner som viktigst, og går gjennom nivå 1 til 3 på alle øvelsene. Kurset har til hensikt å skape en trygghet i forhold til å håndtere sklimatter som treningsverktøy og den øvelsesbanken man allerede sitter på, som dette med hvordan man graderer en øvelse slik at den kan tilpasses folk på alle nivåer. Og selvfølgelig er hensikten også å utvide din øvelsesbank generelt.

 

 Hvem kan ta dette kurset?

– Kurset er hovedsakelig rettet mot PT-er og instruktører. Det at man får så inngående kunnskap i hvordan man kan tilpasse øvelsene enkeltpersoner, fungerer nemlig like godt mot enkeltkunder som større grupper der folk kan være på forskjellig nivå.

Deltagerne på kurset vil være i ulik fysisk form, og det er en viktig del for de som kommer på kurset som trenere at de kan få testet øvelsene i praksis på folk på nettopp forskjellige nivåer.

 

 Kan privatpersoner ta kurset?

– Absolutt! Man vil få med seg en grundig oversikt over alle øvelsene, som også vil kunne brukes som en treningsplan – det er jo lagt opp til en naturlig progresjonskurve i alle øvelsene, så kompendiet kan fint brukes på den måten også, dermed vil kurset absolutt ha en nytteverdi for alle som er interessert.

 

Rune, som blant annet har undervist i sklimattetrening for elever på Norges helsehøgskole, har utviklet kurset i samarbeid med eier og daglig leder av RAW Trening, Ronny Døhli, som selv i mange år har undervist elever som går PT-utdannelsen på Norges idrettshøgskole med blant annet sklimatter som verktøy.

 

Øvelser:

Lårcurl

Nivå 1 – ligg på rygg med bøyde knær. Skyt hoften kontrollert i været med rett rygg, pass godt på at du ikke har svai i ryggen. Brems bevegelsen utover. Gjenta.

Nivå 2 – skyt og trekk hofta i været samtidig. For å få til dette, må du spenne kjernemuskulaturen – eller «ta halen mellom beina» –  og løfte med å trekke godt med bakside lår (hamstring). Samspillet mellom trekk og skyt gjør det tyngre.

Nivå 3 – tilsvarende som 2, men på ett bein, eventuelt en vektskive på hofta.

Trener: primært bakside lår (hamstring), og til en viss grad kjernemuskulatur.

 

Enhånds-Superman

Nivå 1 – start fra knestående. Eventuelt kan du få en partner til å ta et tau eller en strikk rundt livet for å trekke deg opp, slik at du har kontroll på kjernemuskulatur. Unngå svai i ryggen. Et annet alternativ er å jobbe hendene mot en vegg for å få en konstant, kontrollert arbeidsvei – og så bevege seg lenger og lenger fra veggen for å gjøre øvelsen hardere.

Ha fokus på at hånda som nærmest starter omtrent ved mage/hofte – den skal pushes/dyttes fremover, mens den forreste hånda skal du dra mot deg, slik at du får et samspill mellom dytt og trekk.

Nivå 2 – opp på tærne.

Nivå 3 – ha beina opp på en kasse eller lignende. Eventuelt kan du ha en vektskive på ryggen.

Trener: primært kjerne, armer og bryst.

 

 

Om kurset

Når: søndag 8. november fra kl. 09–17.

Antall plasser: Ca. 20.

Pris: kr 1990

Hvor: Lysaker brygge 28, 1366 Lysaker.

Instruktør: Rune Talset

 • PT ved RAW Trening
 • Idrett grunnfag i Bø i Telemark.
 • Utdannelse innen trenerrollen og PT fra NIH.
 • Sertifisert kostholdsveileder NIH.
 • Sertifisert i Movement Quality fra Woxby Health.
 • Sertifisert slyngetrener.
 • Sertifisert RAW mental trening level 1.
 • Leverer også timer og innhold på andre conventions, som f.eks NIH Convention.

Email: rune@rawtrening.no

 

Kurset er utviklet av Rune Talset i samarbeid med Ronny Døhli.

Ronny Døhli

 • Eier og daglig leder i RAW Trening
 • Underviser ved PT utdanningen på NIH Fitness Deltid (siden 2009), Raw Mental Trainer level 1 og 2 og leverer også på andre treningsrelaterte kurs og conventions.
 • Grunnfag Medisin, Bedriftsøkonom BI, Fitness Basis/Treningsveileder/personlig trener fra NIH, Sertifisert i «Movement quality» fra Woxby Health.
 • 99 obligatoriske kamper for Vålerenga Fotball’s A-lag i fra 1999–2004.

Var med å starte Mykjemeir i 2006.

E-post: ronny@rawtrening.no

www.rawtrening.no

 

Les også: Topptrent med tau

Les også: Topp trening hjemme

Les også: Ekspertens favorittøvelser

Les også: Slik unngår du skader

Les også: Trening som virker

Les også: Bli en sterkere løper

Les også: Sterk med strikk

Les også: Enkle øvelser for kontoret

Les også: Ikke glem å puste

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!