GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

SKØYTER

Skøyt deg i form

Er du en av dem som ikke har gått på skøyter siden barndommen? Da er det på tide å finne dem frem igjen! Ikke bare kan du få flotte naturopplevelser, det er knallgod trening også.

Kulda fører slett ikke bare ubehag med seg. Isen legger seg på vannet og det er tiden for en alternativ, allsidig og morsom treningsform. Skøyter er en perfekt måte å være ute i naturen på og samtidig få en skikkelig god treningsøkt.

 

Det er mange gode grunner til å snøre på seg skøytene:

 • Skøytebevegelsene styrker de store musklene i beina og rumpa. I tillegg får kjernemuskulaturen kjørt seg når du jobber med å holde balansen. Man bruker også mange av de mindre stabiliserende musklene som man ikke så lett får tak i til vanlig, spesielt rundt knær, hofter og ankler. Å styrke disse musklene kan også hjelpe deg til å prestere bedre i andre aktiviteter, som ski og løping.
 • I likhet med langrenn er skøyter skånsomt for leddene siden du gjør glidende bevegelser og unngår harde støt mot underlaget. Bevegelsesmønsteret gjør også at leddene får en god økt, slik at du også trener bevegelighet.
 • Du forbedrer koordinasjon og balanse.
 • Jo mer du går, jo mer komfortabel blir du og jo mer fart og trykk kan du legge i skøytingen – da vil du også få skikkelig god kondisjonstrening. Forhåpentligvis synes du det er så moro at du glemmer klokka og dermed også får trent utholdenheten.
 • I tillegg til en god treningsøkt får du masse frisk luft. Og hvis isen er tykk nok kan man gå på havet, innsjøer og elver og få en fin naturopplevelse på toppen av det hele. Det er en flott måte å oppleve landskapet fra en alternativ vinkel og komme til på steder man vanligvis ikke kommer til uten båt. På varsom.no finner du ismeldinger fra hele landet.
 • All trening kan hjelpe deg med å stresse ned, spesielt hvis du koser deg med det. Ta med deg niste og varm kakao og gjør en skikkelig utflukt ut av det, så skal du se at du glemmer alt du skal og bør – for ikke å snakke om mobiltelefonen.
 • Det er gøy! Ingenting er bedre enn at trening er så moro at man glemmer at det er trening.

 

 TipsFlere steder finnes det organiserte turskøytegrupper. Det finnes også Facebook-grupper, for eksempel Skiforeningens turskøytegruppe, med oppdateringer om hvor det er fine forhold. For de som ønsker å utforske aktiviteten, er det også mulig å melde seg på teorikurs der man lærer både om utstyr, is og livredning og også kan teste turskøyter. Skiforeningen holder kurs for bare kr 100.Utstyr

 • Ved mange skøytebaner kan du leie skøyter. Prisen for å kjøpe ligger fra kr 500.
 • Hjelm er alltid en god idé, spesielt hvis du er fersk eller rusten.
 • Det kan være lurt med beskyttelse for håndledd, da det er fort gjort å skade dem dersom man faller og automatisk tar seg for med hendene.

 

Sikkerhet

 • Sikkerhet er viktig når du bruker skøytene utenfor baner, så sjekk alltid at isen på vannet er minst ti centimeter tykk. Tykkelsen kan variere på forskjellige deler av samme vann, så undersøk grundig før du legger i vei på skøytene. Bruk en øks eller et isbor for å sjekke tykkelsen. Isen er gjerne mer usikker ved utløp/innløp.
 • Ha med pigger (brodder) som du henger rundt halsen og en kasteline (redningsline) hvis uhellet skulle være ute.
 • Det er tryggest å gå på skøyter sammen med andre, slik at man kan hjelpe hverandre dersom noe skulle inntreffe.

 

Les også: Tren deg sterk i slalåmbakken

Les også: Lykken er langrenn!

Les også: TOPP MED topptur!

Les også: Løp ute i vinter

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!