GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

FOAMROLLER

Rull deg i form

Foamrollere er et ypperlig produkt for egenmassasje og som oppvarming før trening. Å rulle på en foamroller er bra for sirkulasjon og bidrar til å forebygge skader og øke bevegeligheten.

Anki Eie er personlig trener for treningsutstyrsprodusent Abilica PT. Her svarer hun på noen spørsmål rundt foamrollere.

 

Hvem bør bruke en foamroller?

– I utgangspunktet kan alle bruke den. Man får mest ut av produktet dersom man trener i tillegg.

 

Når bruker man den?

– Du kan bruke den før trening, altså under oppvarmingen for å aktivisere musklene du skal bruke. For eksempel er det lettere å komme dypere ned i knebøy om du har aktivisert musklene ved bruk av foamroller (og strikk) før økten. Bruk den underveis hvis du skal gå fra løping til styrke i samme økt, for å aktivisere overkroppen for eksempel. Etter økten kan den brukes som en del av egenmassasje eller for restitusjon av kroppen. Legg tyngde på og rull sakte over praktisk talt alle muskler i kroppen for å få en massasjeeffekt. Kan også brukes i pilates-trening, og den er godt egnet til styrketrening og gir deg ekstra utfordringer med ustabilt underlag i eksempelvis pushups, planke, dips, osv.

 

Er det deler av kroppen den er spesielt gunstig for?

– De store muskelgruppene, som bena og ryggen, men den kan brukes omtrent over hele kroppen.

 

Finnes det forskjellige typer foamroller med forskjellig funksjon?

– Ja, de finnes i ulike hardheter og størrelser. Er du nybegynner, velg en mykere utgave enn om du har brukt foamroller en stund. Abilica FoamRoller av EVA materiale er mykere enn de med hul hard kjerne. Den tøffeste varianten har i tillegg til hard kjerne også struktur. Foamroller i EVA-materiale er godt egnet til yoga og pilates, da man også kan ligge på den på grunn av lengden.

 

Er det noen grenser for hvor ofte man bør bruke den?

– I utgangspunktet nei. Jo mer du aktiviserer, desto mer vil kroppen behandle deg pent. Men som alle andre ting, gjør man det «hele tiden» vil kroppen venne seg til produktet.

 

Er det noe man skal være forsiktig med?

– Ja, som alle andre redskaper man kommer over, bør man ha litt kunnskap før man bruker det. Et overdrevent eksempel: Legger man masse trykk i klønete posisjoner kan det ende opp med å trigge andre steder. Men generelt sett er de to vi har fra Abilica vennlige produkter, som det er vanskelig å skade seg med. Foamroller med hardere struktur kan gjøre vondt verre ved feil bruk.

 

For å løse opp spenninger:

Utside lår

Ligg på siden og legg foamrolleren rett ved hofteknoken. Rull rolig opp og ned til rett over kneet. Bruk armene for å stabilisere. For ekstra avlastning, sett albuen i gulvet og legg det øverste beinet foran. 1 minutt per side.

Leggene

Sitt på gulvet med hendene i gulvet. Legg foamrolleren nederst på anklene rett ved akillesen, løft rumpa og rull rolig fra ankel opp mot knehasen. For en hardere variant, legg beina oppå hverandre for mer trykk. 1 minutt.

Øvre del av rygg

Legg foamrolleren ved midtre del av ryggen. Bøy knærne og bruk beina aktivt til å bevege deg slik at rullen går opp og ned langs øvre del av ryggen. Rull fra mellom skulderbladene til midt på ryggen. For å avlaste nakken, legg hendene bak hodet. 1 minutt.

Forside lår

Legg deg med tærne og hendene i gulvet. Legg foamrolleren rett over kneet. Stabiliser med armene og hold en aktiv mage. Skyv med armene og rull i jevn bevegelse opp til hoftekanten. For en lettere variant, legg albuene i gulvet.

 

 FoamRollerAbilica FoamRoller er laget av EVA materiale med struktur på overflaten. EVA er et godt materiale som beholder formen, føles varmt mot kroppen og er «passe» hardt. Den er også lett i vekt. Denne er hele 60 cm. lang og derfor lang nok til å kunne brukes som rulle på hele kroppen samt fin til yoga og pilates-øvelser.Som rulle er den perfekt til å tøye og løse opp slitne muskler. Den øker også blodsirkulasjonen og gir en massasjeeffekt. Det er bare å legge tyngden på og rulle sakte over alle muskler i kroppen, så kjenner du raskt hvor det tar. Det kan gjerne gjøre litt «godtvondt». Den er perfekt til restitusjon etter trening men kan også brukes mer generelt, for eksempel om du føler deg stiv.Det finnes mykere foamrollere i rimeligere materialer og det finnes hardere foamrollere som har en hard kjerne i for eksempel PVC, som egner seg for viderekommende og proffe. Abilica-modellen er medium hard og passer derfor til de aller fleste. 

Les også: Yogatips for ferskingen

Les også: finn din yoga

Les også: Slik får du sterk kjernemuskulatur

Les også: God strekk

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!