GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

UTSTYR

SYKKEL

Riktig utstyr til sykkelsesongen

Hurra, det er på tide å finne frem sykkelen – og det gjelder å ha utstyret i orden! Dette trenger du av tilbehør for å få den beste sykkelopplevelsen.

 Heidi Rosasen SandstøSpesialist innen idrettsfysioterapi, skadeforebyggende tiltak og behandling av idrettsskader.Begynte med terrengsykkel i 2008, og har NM-tittel og kongepokal fra 2012, er tre ganger vinner av Grenserittet (2010, 2011, 2012) og har flere NM-medaljer og topp 5-plasseringer i Birkebeinerrittet og Cyclevasan.Tidligere turner, svømmer og roer.www.atletfysio.no Har du skapet fullt av gammelt treningstøy som bør byttes ut? Noen utslitte sykkelbukser og et par slitte joggesko som brukes til sykling? Eller er du rett og slett nysgjerrig på hva ekspertene mener du bør investere i for sykkelsesongen? NM-vinner i terrengsykling og fysioterapeut Heidi Rosasen Sandstø gir deg sine beste tips for utstyret du trenger for å få gode dager på sykkelen – enten du er nybegynner eller gammel i gamet.

 

Tilbehør

– Pumpe, slange og multiverktøy! Reparasjonsutstyr må du alltid ha med når du er ute og sykler. Med multiverktøy menes umbrakonøkler i forskjellig størrelser. Øv deg på å skifte slange. Det er ikke så vanskelig som mange tror, og før eller siden vil du punktere.

 

Hjelm

– Denne må selvsagt være sikkerhetsgodkjent, og den skal sitte godt rundt kronen på hodet. Stram stroppene ordentlig til. Med løse reimer vil ikke hjelmen hjelpe stort om hodet treffer underlaget. Her er også vekt viktig. Jo lettere den er, jo bedre er det i forhold til nakken. Du merker ganske god forskjell selv på små vektjusteringer i forhold til trykket på hodet. Hvis du har for langt fremspring på styret og i tillegg for tung hjelm, sier det seg selv at det blir en stor belastning for nakken.

 

Solbriller

– Det er lurt å beskytte øynene. Særlig hvis du sykler terreng er det mye gjørme, stein, fluer og annet man kan få i øynene.

 

Hansker

– «Hovedregelen» er at man på landevei bruker korte hansker (som stanser midtveis på fingrene) eller ikke noe. Mens man i terrengsykling bruker helhansker. Det handler mest om å få et godt grep på styret, men har også en funksjon i forhold til å beskytte mot for eksempel skrubbsår og mot vær og vind.

 

Tettsittende klær

– Dette bør du ha for komfortens del, samt aerodynamikk – når sekundene teller. Spesielt er det viktig at buksene ikke kommer inn i drivverket.

 

Sykkelbukse

– Buksen må være polstret. Hvis du prøver deg uten polstret bukse, finner du fort ut at det må du ha. Det gjør rett og slett vondt uten! Og man skal helst ikke bruke underbukse under. Den kan lett krølle seg og gjøre vondt verre.

– Det er viktig å investere i en god sykkelbukse med god polstring. Hvis du starter på et lavt nivå og så stadig blir mer ivrig, vil du sannsynligvis få problemer med gnagsår og sånt dersom du ikke har en god pute. Kjøp gjerne en bukse med seler. For jenter pleier de å lage bukser uten seler, men selv synes jeg selebukser sitter best. Det er ingen i mitt miljø som sykler ritt uten sele.

 

Trøye med lomme

– Det er lurt med en lomme bakpå der du kan plassere pumpe og verktøy, som du alltid må ha med, samt en liten matbit for langturene.

 

Klikkpedaler og sykkelsko

– Eller sykkelsko med cleats (selve cleaten er låsemekanisme som du skrur på under skoen). Dette bør du absolutt ha! Det fungerer slik at det «låser» skoen i pedalene. Og det er bare å venne seg til det fra første stund. Du kommer sannsynligvis til å falle i starten – det gjorde jeg også! Men man sykler bare ikke like fort uten, så det er ingen som angrer på det når de har blitt vant til det. De fleste sliter med å få løs føttene i starten, og det føles ubehagelig fordi sykkelen da kan velte uten at du klarer å få løs benet og kan støtte deg. Løsningen er å løsne litt opp på mekanismen i starten, mens du venner deg til det. Etter litt øvelse vil du enkelt få løs foten når du ønsker det.

 

Krem

– De som sykler noen mil i uka bør også ha en krem – vaselin eller noe slikt – som man smører på skinka og lårene. Sittesår er et stort problem for alle som legger ned flere mil i året, ikke bare for superproffene i Tour de France.

 

Rulle

– En rulle som du fester din egen sykkel på kan være en fin investering. Da kan du sitte hjemme på din egen sykkel når været ikke tillater utesykling. Dette er også en enkel måte å klemme inn trening hjemme for de som ikke har tid til å reise til treningssenter eller har små barn å passe på.  Mange får skader fordi de blir for ivrige når våren kommer og de ikke har syklet på lenge, og på denne måten kan du vedlikeholde sykkelformen hele året – forhåpentligvis på en sykkel som er spesialtilpasset nettopp deg. Du får de rimeligste rullene til rundt kr 1500. De beste måler også watt og har monitor som viser ulike veier og løyper. Sykkelen sitter godt, men er du helt fersk kan du be de ansatte i butikken om å demonstrere.

 

Les om hvordan du velger riktig sykkel her!

 

Les også: Få din perfekte sykkel  Les også: Ny sykkel – dette må du se etter  Les også: Nybegynnerfeil sykling  Les også: Rett restitusjon etter sykkeltrening  Les også: Trå til i vinter Les også: Få riktig sykkelteknikk

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!