GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

MUSIKK OG TRENING

Rett musikk – bedre resultater

Forskning viser at riktig bruk av musikk under trening kan øke effekten av økten betraktelig. Kanskje på tide å oppdatere spillelisten din?

Noen eksperter går så langt som til å kalle det lovlig doping. Store mengder forskning viser at musikk kan øke prestasjonene dine under trening betraktelig. Men det er ikke bare musikk i seg selv som betyr noe – det er hvilken musikk du spiller når i økta til hvilken øvelse som er nøkkelen til ideell prestasjon og dermed bedre resultater. Så det er rett og slett mye å hente på å bruke litt tid på å sette opp den optimale spillelisten for akkurat deg og din trening.

 

Rytme og bpm

Det er mange grunner til at musikk er en perfekt treningskamerat. Kanskje først og fremst er det vår iboende trang til å følge rytme. Allerede på de romerske galeiene 300 f.Kr. satt det en person foran og slo taktfast på en tromme, selvsagt for å få roerne til å ro i takt, men også fordi hjernen fungerer slik at man vil gå, løpe, sykle – eller ro – i tempoet til den dominante beaten.

Alle sanger, uansett sjanger, har en bestemt rytme og et tempo som kan måles i takter (beats) per minutt, forkortet med bpm. Så hemmeligheten bak å få kroppen til å bevege seg i ønsket tempo, er rett og slett å matche låtens bpm med den pulsen du håper å ha under de forskjellige delene av økten.

Men det har selvsagt lite for seg å kaste seg rett ut i puls 173. Det er viktig at man gjør rett ting til rett tid, slik at man får den optimale opptrapping og flyten i økta. Derfor er det lurt å starte med relativt rolig, men energisk musikk, for så gradvis å trappe opp. Etter hvert som musikken øker i tempo, vil også ditt tempo øke naturlig.

En låts bpm finner du lett ved å søke på nettet. Det finnes også nettsider som spesialiserer seg nettopp på å lage lister over sanger som befinner seg innenfor de forskjellige intensitetsbolkene. Da kan du enkelt finne sangene som passer til de forskjellige delene av økten din.

Hvilken type trening du bedriver spiller også inn på hva slags musikk du bør velge. I taktfaste idretter som løping og sykling trenger man en litt annen type rytme enn til for eksempel styrketrening, så på tredemølla bør man faktisk unngå visse former for rockemusikk på grunn av tempoforandringer som kan gjøre det vanskelig å holde et jevnt treningstempo.

Det enkleste er selvfølgelig å laste ned ferdige, optimaliserte spillelister, men det er faktisk verdt å bruke litt ekstra tid på å finne sangene som tenner akkurat deg.

 

Les også: Musikk til trening

 

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!