GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

Trives du på to hjul, men synes asfalt blir for lite action? Prøv utforsykling!

Rå trening!

UTFORSYKLING

Utfor- eller downhillsykling er blitt superpopulært. Her til lands har etter hvert mange skianlegg åpnet for sykkelkjøring i bakkene om sommeren, så du kan få lift av heisen til toppen og spare energien til nedoverkicket.

I utgangspunktet kan det høres friskt ut å kaste seg utfor en alpinbakke. Men sykkelen er selvsagt spesiallaget for å takle kupert terreng i stor fart, og dessuten bruker enhver utforsyklist med respekt for seg selv, godt med beskyttelsesutstyr. De fleste skianlegg som tilbyr sommersykling vil også ha enklere løyper der nybegynneren kan føle seg frem, og man kan leie sykkel og utstyr.

GOpluss.com ble invitert til Drammen skianleggs sykkelpark, hvor de har en perfekt nybegynnerløype, Flyt-løypa, der vår uerfarne utsendte kunne stavre seg i gang. Har du lyst til å prøve, men er usikker på hva og hvordan? Vi har testet nedfarten og snakket med Jonas Andersen som jobber ved sykkelparken i Drammen og for å få en liten innføring for nybegynnere.

 

Form: Du må selvsagt kunne sykle, men du trenger ikke være i spesielt god sykkelform eller ha erfaring fra terreng. Vår utsendte har knapt syklet på 20 år og hun klarte seg fint. Det er dog en fordel å være i bra fysisk form. Det er ofte de som ikke har vært særlig fysiske de siste årene som gir seg først, for det blir slitsomt etter hvert.

 

Trening: I tillegg til å være spennende og god mental trening, er det veldig god fysisk trening – spesielt armer og lår får kjørt seg. Kjernemuskulaturen og kroppen generelt jobber også godt.

 

Mengdetrening: Som i mye annet, handler dette om erfaring. Bli kjent med sykkelen og hvordan den oppfører seg i terrenget, hvilken fart som fungerer hvor, hvordan du bremser hvor, når du skal sakke av og når du skal gi gass. Prøv deg frem!

 

Mentalt: I det tempoet nybegynnere stort sett kjører, er det ikke farlig å få en velt i en sving. Du er godt beskyttet. Veldig mye går på å tørre og ikke være for panisk på bremsen, slik at du låser hjul og mister kontrollen over sykkelen. Når du først kjører, så kjør – ikke nøl og ikke trekk deg, men gjør det fullt og helt.

 

Stilling: Ha en bøy i albuene og la albuene peke ut til hver sin side. Med rette armer har du mindre kontroll og ved bråstopp risikerer du å fyke over styret, mens med «myke» albuer kan du lettere justere deg og følge sykkelens bevegelser med kroppen. Du står på pedalene hele tiden, og pedalene bør være på klokken tre og ni, for balansen.

 

I starten: Finn balansepunkt ditt på sykkelen. Det er individuelt for alle, både i forhold til kroppsform og vekt. Øv deg på å bremse på forskjellig underlag og kjenn hvordan sykkelen reagerer under forskjellige forhold.

 

Fart: Begynn rolig og prøv deg frem. Det er ikke et mål i seg selv å kjøre fort, det viktigste er å finne flyten. Men som på flatmark: Kjører du for sakte, kan du velte. Ofte er det lettere for sykkelen å forsere hindringer i terrenget når du har litt fart. Jo fortere du sykler, desto bedre flyt. Med modifikasjoner – det er selvsagt viktig at man ikke sykler så fort at man mister kontrollen. Det er også fullt lov å gå av sykkelen og ta en kikk på partiet man skal i gang med, slik at du kan forberede deg litt på det som kommer.

Brems: Bremsene er kraftige og lette på avtrekker’n, så hold gjerne bare én finger – pekefingeren – på bremsen. Da har du god kontroll på styret med resten av hånden. Inntil du blir ordentlig kjent med bremsene, kan det være tryggest å bruke bakbremsen mest, da forbremsen er mye kraftigere og lett låser hjulet. Ikke brems i svingen, i hvert fall ikke bråbrems, da er det lett å få sleng eller miste kontroll på sykkelen.

 

Heng: Når du kommer til bratte partier er det fristende å stanse på kanten og tenke seg om, men det er vanskelig å starte på kanten når det er bratt, for det er vanskelig å få balanse når farten blir så lav. Bremser du i toppen av henget blir farten lav, du får lett sleng og det er vanskelig å kontrollere sykkelen. Det er bedre å rulle mot kanten i god balanse og avpasse farten, og så slippe seg kontrollert utfor uten å nibremse. Gå gjerne av sykkelen og ta en kikk over kanten og lag deg en plan, før du går litt tilbake med sykkelen slik at du får litt fart og balanse før du setter utfor.

 

Blikk: Når du begynner å få dreisen på det, prøv å se litt lenger foran deg. Det blir som å kjøre bil – du ser langt foran deg for å få riktig linje og forberede deg.

Kjentfolk: Lei gjerne en instruktør eller dra med noen du kjenner som kan det. I tillegg til at de kan gi deg teknikktips og guiding underveis, er det godt å ha et bakhjul å henge på. Da kan du se hvordan vedkommende griper det an, hvor han legger seg på stien, hvilken fart han holder og hvordan sykkelen oppfører seg.

 

Progresjon: Det er selvsagt lurest å starte i den snilleste løypa og prøve seg frem der til man føler seg trygg. Når er du klar for neste vanskelighetsgrad – vel, det kommer an på hva du tør og hvor trygg du føler deg. Det er en modningssak. Veldig mye handler om å våge – og bare å gjøre det.

 

Fall: Det er absolutt en sjanse for å falle, men det er stort sett ikke farlig. Du er godt beskyttet av utstyret du har på deg. Vår uerfarne utsendte klarte seg med en komisk deis ut i et blomsterkratt i starten av løypa før bremseteknikken (og svingteknikken…) satt, samt en lite grasiøs kuvelt da skolissen viklet seg inn i pedalen i det hun skulle sparke i gang før et heng. (Vi kan derfor absolutt anbefale dobbeltknute på skolissene.)

 

Gå «all in». Hold fremdriften, hold trykket i pedalene og flyt fremover, og bare bestem deg for at dette går bra. Det er når du nøler det blir vanskelig å styre og man panikkbremser så man får sleng. Og – gi deg aldri etter første tur. Den første turen er alltid vanskelig. Gi det to–tre turer, så skal du se at du begynner å forstå både sykkelen, teknikken og terrenget.

 

Les mer:

Drammen skisenters sykkelpark holder åpent frem til 1. november (med forbehold om snø) – frem til 5. oktober er det åpent onsdag, lørdag og søndag (sjekk tidspunkt på nettsiden da det varierer utover høsten). Etter 5. oktober er det åpent lørdag og søndag fra 11–16. Det er også veldig fin stisykling i nærheten av heisen i Drammen, og de har i tillegg en nyåpnet klatrepark like ved heisen.

drammen-skisenter.no/sykling/om-sykling

 

Andre steder anbefalt av kjennere:

Hafjell og Åre er i internasjonal toppklasse.

Det er også gode forhold i Nesbyen, Narvik, Geilo og Hemsedal.

Ellers finner du også sykkelheiser blant annet i Trysil, Oppdal, Voss, Hovden, Beitostølen, Sjusjøen, Skeikampen, Sirdal og Ål.

Mer informasjon og flere destinasjoner finner du på terrengsykkel.no og trailguide.no

 

Les også: Utstyr til utforsykling  Les også: Riktig utstyr til sykkelsesongen  Les også: Ny sykkel – dette må du se etter  Les også: Nybegynnerfeil sykling  Les også: Rett restitusjon etter sykkeltrening  Les også: Skli deg i toppform

Les også: Trå til i vinter  Les også: Gå deg sprek  Les også: Finn din yoga

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!