GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

REISE

CHAMONIX

Pudderparadis

Det er en grunn til at verdens fremste skikjørere bosetter seg i Chamonix. Vi tok turen til topps på ett av dalens høyeste fjell – og stod isbreen ned igjen.

Skulle du befinne deg på toppen av Aiguille du Midi, 3842 meter over havet, kan du – hvis du vil – ta et skritt ut i løse lufta. Mulig vi er i overkant slepphendt med begrepet, men vi snakker om et gjennomsiktig glassbur 1035 meter over fast grunn – det burde være luftig nok for de fleste.

Men det er ikke derfor man er her oppe – som på de fleste skisteder drar man stort sett opp for å stå på ski ned. Men det skader ikke å miste pusten et øyeblikk eller to underveis.

Aiguille du Midi ligger i Mont Blanc-massivet, på toppen av en kabelbane med utgangspunkt i franske Chamonix. Kabelbanen leder til starten av Vallée Blanche – en isbre som fungerer som en smeltedigel av skikjørere på (nesten) alle nivåer. Her kan du gjøre det enkelt og greit, eller rett og slett halsbrekkende. Det fabelaktige er at selv om du ikke er en frikjører, vil du ha en fantastisk opplevelse her. Det sies at dersom man er komfortabel i røde løyper, er man komfortabel her.

 

God guide, god tur

Det er ikke påbudt med guider i Frankrike, men det er absolutt å anbefale. Ikke bare vil guiden kunne styre deg sikkert utenom plutselige 30 meters sprekker, han vil også ha alt av nødvendig sikkerhetsutstyr dersom ulykken skulle være ute. I tillegg vil en guide finne de spesialtilpassede rutene som passer ditt nivå.

Det er fire hovedruter man kan velge mellom ned. Den klassiske vil de fleste med normal kunnskap klare – så lenge man følger guiden.

Gros Rognon er en ganske tilgjengelig variant av den klassiske løypa. Her kan snøen være mer uberørt og du kan få testet offpiste-ferdighetene dine i dyp snø om du er heldig. Fra denne kan du når som helst hekte deg på den klassiske ruten igjen

Envers du Plan er et interessant alternativ, en vanskeligere og brattere rute mellom bresprekkene. Det er en mer klassisk offpiste-variant for gode skikjørere.

Grand Envers er den store utfordringen. Her er det flere bakker med gjennomsnittsfall på 40–45 grader. Her er det et krav at du har perfekt kontroll på skiene dine og at du er på et høyt teknisk nivå. Dette er kun for de beste.

Vallée Blanche kan brukes til hva som helst – om det er sightseeing, utfordring, kos eller trening. Uansett hva du velger, vil du se fantastiske breformasjoner, isfall og issøyler i utrolige blåfarger. Mange ønsker å ta seg god tid for virkelig å nyte utsikten, naturen og dagen – og det er det vel verdt. Tar du vanlige pauser og tid til sightseeing, bruker du fire til seks timer på hele turen.

Dersom man tar den «klassiske» løypa ned, er det vanlig å spise lunsj på Refuge de Requin – et ørnerede med en fabelaktig utsikt både over detaljene i breen og fjellene rundt.

Neste etappe er bortimot en lang skaterampe, formet av breen selv. I en smal tarm med buede vegger i sikksakk nedover. Og her er det ikke bare veggene som krummer seg – munnvikene møtes også baki nakken et sted. Ved enden av berg-og-dal-kjøringen kommer man til den delen der det må jobbes litt. Her må man spenne skiene på sekken for å gå cirka 15 minutter opp en relativt bratt skrent. Adrenalinet tar seg relativt greit av dette, og belønningen er en «kiosk» med alle rettigheter.

Er det riktige tid på året, kan man så renne hele veien ned til Chamonix. Litt senere på året, når snøen har begynt å smelte i bunnen, kan man ta toget ned siste biten.

 

 

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

Chamonix | Frankrike

Sesong: Sesong fra desember til mai.

Skiområder: For offpiste kan man nesten stå «overalt», så lenge man har oversikt over hva som er trygt eller har med seg guide.

Vallée Blanche – favoritt blant lokale. En bre, så ikke preparerte løyper. Her bør man ha med seg guide, da breer kan være lunefulle.

Le Balme – solfylt, litt slakere område. Hemmeligheten: Kjør «baksiden», der en blå skogsløype leder ned til det lille stedet Vallorcine, og den herlige restauranten, Le Café Comptior.

Grands Montets – bedre snø og et større, brattere område. Her finnes det mer av rødt og svart, og området er bedre egnet for offpiste.

Transport: Busser til skistedene er gratis og går hele dagen. Har du bil, bør du være tidlig ute for å få parkering.

Skikort: Du kan kjøpe limited eller unlimited skipass. Unlimited dekker alle steder i Chamonix, samt Courmayeur i Italia og Verbier i Sveits. Limited dekker tre store skiområder i Chamonix, inkludert Le Balme og Grands Montets. Vallée Blanche er ikke inkludert.

Guider: Det er flust med guidefirmaer i Chamonix. Pris for en gruppe med opp til fire personer er ca. 300 euro, og så 20 euro pr. ekstra person opp til seks personer.

Slik kommer du hit: Fly til Genève. Norwegian flyr torsdag, lørdag og søndag, billettene ligger fra kr. 1000 t/r, avhengig av når på året du reiser.

Fra Geneve kan man ta buss/minibuss fra cirka kr. 170 pr. pers. Book på alpybus.com eller chamexpress.com

Slik bor du: Chamonix ligger litt unna de store skiområdene (bortsett fra Vallée Blanche), og det går selvfølgelig an å bo nærmere bakkene. Men vi anbefaler å bo i Chamonix, da det er litt mer liv her, samt en rekke gode restauranter og barer i gåavstand. Her er det et mangfold av overnattingsmuligheter, fra hotell til leiligheter. De beste dealene finner du på for eksempel på hotels.com – bare husk å sjekke at det ligger i sentrum.

Les også: Vinterens tøffeste skidestinasjoner

 

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!