GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

REISE

RIJOA

På to hjul i vinåkeren

Kombiner mat, vin og herlige sykkelturer i vakre Rijoa.

De fleste forbinder Rijoa med vin – og det gjør de rett i, men den spanske regionen har mye mer å by på. Dersom du ønsker en aktiv ferie kan du velge og vrake i flotte fjellturer, gode løperuter og ikke minst mil etter mil med veier som egner seg perfekt til sykling.

Turene går på fine veier med god standard, nesten uten trafikk. Du sykler fra landsby til landsby, og hvis du ønsker er det fullt mulig å legge turen innom noen av de mange vinutsalgene og vingårdene på veien. Største del av tiden går veiene i landlige, vakre omgivelser, med bølgende vinranker på alle kanter.

Terrenget er variert og byr på utfordringer og opplevelser enten du ønsker en koselig dagstur med kurv foran til eventuelle vinkjøp, eller om du foretrekker en ordentlig hardøkt hvor du suser forbi bodegaene.

 

Trening og luksus

Ønsker du å kombinere sykkelturen med mat, vin og design av ypperste klasse, kan du for eksempel booke deg inn på designperlen Hotel Viura i den bittelille landsbyen Villabuena de Álava. Landsbyen ligger midt i vinåkeren og består ikke av så mye annet enn en kirke, et torg med en lokal kafé og hotellet. Til gjengjeld er det et fantastisk hotell som byr på både gourmetopplevelser i restauranten og deilig vin i hotellets bodega. Ønsker du mer liv finner du flere større landsbyer og byer en liten kjøretur unna.

Villabuena de Álava er et perfekt utgangspunkt for flotte sykkelturer uansett nivå og ønske. På hotellet skilter de med at de leier ut sykler, men hvis du ønsker å legge noen mil bak deg i løpet av dagen bør du nok enten ha med egen sykkel eller leie på et av de større stedene. Hotellsyklene er enkle seksgirssykler med kurv på styret. Absolutt sjarmerende om du ønsker en rolig tur mellom pittoreske landsbyer, men ikke det helt store hvis du er ute etter mer fart og distanse.

Det eneste du trenger å være oppmerksom på før du legger ut på tur blant vinrankene, er at sommeren er varm i dette området, og midt på dagen steker solen, selv så tidlig som i mai – juni. Med andre ord kan det lønne seg å starte tidlig, husk alltid solkrem og noe til å beskytte hodet, og ikke minst, mye vann.

Du kan velge og vrake i sykkelruter, uansett hvor i Rijoa du starter fra. Veinettet er godt og det er lite trafikk, selv på hovedveiene. En av de anbefalte rutene fra Villabuena de Àlava strekker seg over ni mil med en høydeforskjell på 1135 meter. Synes du dette er for ambisiøst er det mange andre muligheter!

Passer det inn i rundturen anbefales en lunsj eller en kaffepause i vakre Laguardia, en liten festningsby, med en utsikt som tar pusten fra deg. Her kan du gå på oppdagelsesferd i trange gater, kjøpe lokal vin fra smilende og hjelpsomme vinbønder og spise mat på små sjarmerende restauranter som til og med har fått nikk fra Michelin-guiden.

Mange mener at det nettopp er i Rijoa-regionen du får den beste maten i Spania. Her er det bare en drøy time fra kysten, så fisk og skalldyr er et perfekt valg, samtidig er du midt i jordbruksregionen, så både kjøtt og grønnsaker er av beste kvalitet. Og så vinen da. Mange forbinder Rijoa-vin med 90-tallets overeikede, tunge og kjedelige rødviner. Men den tiden er forbi. Nå har en ny generasjon vinmakere overtatt produksjonen, og Rijoa er i ferd med å gjenvinne rykte som en spennende og moderne vinregion. Og hva er vel bedre enn å hvile ut etter dagens sykkeltur en varm sommerkveld, med et godt glass vin, mens solen går ned bak Rijoas grønne åser.

RIJOA | SPANIA

Reise: Fly til Bilbao, leiebil herfra. Tur/retur Bilbao fra kr 1500. Kjøreturen fra Bilbao tar en drøy time. Du kan også fly til Barcelona, kjøreturen tar da ca 4 timer.

Bo: Rijoa byr på mange overnattingsmuligheter på alt fra fantastiske luksushotell til enkle pensjonater. Viura i Villabuena de Àlava har dobbelrom fra kr 1200, avhengig av sesong. www.hotelviura.com

Aktiviteter: Benytt anledningen til å se litt av denne nordvestre delen av Spania. Besøk Guggenheim-museet i Bilbao, spis pintxos i den sjarmerende gamlebyen i San Sebastian, gå i Hemingways fotspor i Pamplona. Alt er innenfor en times kjøretur fra Rijoa-området. Men først og fremst, la deg begeistre av alle mulighetene til fysiske aktiviteter: fotturer, løping, fjellturer, sykling og rafting – Rijoa er skapt for aktive dager og behagelige kvelder.

 

Les flere resiesaker her

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!