GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

MUSIKK OG TRENING

Optimaliser spillelistene dine

Forskerne har slått fast at riktig musikk med riktig bpm (beats per minutt), er med på å gjøre treningen din mer effektiv, men hvilken musikk bør du velge?

 

På nettet kan du laste ned flere ferdige spillelister, som er optimaliserte i forhold til bpm. Mange av oss ønsker likevel å lage og sette sammen egne lister. Her har du en oversikt over hva du bør se etter når du skal sette sammen musikk til akkurat din trening. Men husk – her finner du kun eksempler, det viktigste er hva du selv liker!

 

Pre-trening

Forskning viser at det å lytte til upbeat musikk – på rundt 120–130 bpm – får hjernen oppildnet og klar, selv før du begynner å trene, noe som igjen fører til en mer fokusert og vellykket økt.

 

Oppvarming

Bpm: 110–120

Hva: Hemmeligheten er å finne sanger som motiverer deg til å starte, har et relativt rolig tempo, men som ikke er for treg, slik at du blir sløv i stedet.

Eksempel: «Teenage Dream», Katy Perry eller «Billie Jean», Michael Jackson.

 

Yoga og pilates

Bpm: 100–115

Hva: Klassisk, instrumental, lounge, easy listening. Unngå dundrende musikk som kan virke distraherende eller som du kan falle for fristelsen å synge til.

Eksempel: «Set fire to the rain», Adele eller «What’s going on», Marvin Gaye.

 

Løping, sykling, svømming

Bpm: 125–150 for rolig kondisjonstrening, 150+ for intensiv trening.

Hva: Hiphop, rap, r&b, pop med tempo. Her er spesielt bpm nøkkelen ved at du matcher tempoet på sangen med hvor fort du vil røre deg.

Eksempel: «Please don’t stop the music», Rihanna eller «Mercy», Duffy – for rolig kondisjonstrening. «Hey Ya», Outcast eller «Born to run», Bruce Springsteen – for intensiv trening.

 

Styrke

Bpm: Maks 125 for mange repetisjoner og lette vekter, saktere for færre repetisjoner og tyngre vekter.

Hva: Rock, dance, rap, hiphop, r&b. Siden styrketrening ikke krever vanlig takt på samme måte som kondisjon, gjelder det her å finne musikk som hjelper deg å komme i «sonen». Velg rett og slett favorittsangene dine som får deg i godt humør og motiverer deg.

 

Nedtrapping

Bpm: 80–90

Hva: Alt du synes er fint og som får deg til å slappe av.

 

Sjekk disse:

runhundred.com

bpmdatabase.com

 

Les også: Musikk til trening

 

 

FOR DEG SOM LIKER Å TRENE!

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

Her kan du høre eksemplene

NB! Krever Spotify-konto!

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!