GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

LANGLØP

Langløpstips for ferskingen

Har du meldt deg på et langløp for første gang, eller vurderer du det? Thomas Stordalen har en rekke maraton og ultraløp bak seg – her er hans tips for en god opplevelse.

 THOMAS STORDALENBegynte å løpe i 2013.Maraton: 11Ultra: 9Lengste løp: Bislett 24-timers, 142,5 kilometer, 262 runder (2014)Mål i 2015: Forbedre tiden på Bislett 24-timers i november.Mål i 2016: Første nordmann til å gjennomføre 4 Desert Grand Slam, fire knalltøffe ultraløp i løpet av ett år – 4x250 km.Instagram: @thostordUtstyret

Du må ha prøvd utstyret du skal ha på deg i forkant, slik at du vet at det funker. At løpesokkene er gode i de skoene du skal bruke, at skoene er bra, shortsen ikke gir deg gnagsår, at du vet det du har på deg er perfekt for akkurat denne dagen.

 

Forberedelser

Forberedelser er alfa omega. Du må vite hva du skal ha på deg, hva de serverer rundt løypa, kjenne løypa på forhånd, om du ikke har vært der studer den på nettet eller på Youtube. Sjekk værmeldingen. Det er detaljene, de små faktorene, som er kjempeviktig.

 

Dagen før

Slapp mest mulig av. Spis normalt. Mange fyller på med karbohydrater i dagevis, men jeg spiser det jeg har lyst på, men mest mulig vanlig. Jeg roer ned, hører på musikk, ser på film, sover, beveger meg lite og prøver å tenke minst mulig på det som skal skje.

 

Timene før

Nå begynner nervene å komme og du kjenner en spenning i kroppen. Du møter andre folk, snakker litt med dem – og begynner å tenke «har jeg trent nok, har jeg gjort de riktige tingene, har jeg riktige sko på meg i dag». Det kommer alltid en del sånne tanker. Man blir alltid nervøs før start. Det er en deilig og riktig følelse. Prøv å glede deg over at du er fysisk i stand til å være med på dette. Vær trygg på at du har gjort jobben i forkant. At du hadde trent for dette. Når du står på startstreken vet at du har gjort det du kan rent fysisk, det er alfa omega.

 

Start forsiktig

Feilen mange gjør er å åpne for hardt. Her er det stor forskjell på jenter og gutter. Jenter er mer bevisste på det, særlig i ultraløp. De vet at det er et langt løp og at de må ta det med ro i starten, og ikke la seg bli revet med av alle de andre som gamper ut fra start. Du MÅ ta det med ro allerede fra første kilometer – det er det aller viktigste. Det er det samme som å gå inn på et gym og skal løfte benkpress – du kan ikke gå på det tyngste først. Da blir du bare demotivert. Åpne så rolig at selv naboen hadde blitt flau. Åpner du lett, lover jeg at du får igjen med renter mot slutten.

 

Klokka

Forsøk ikke å tenke for mye på tid og resultater. Mange blir så oppslukt av tiden de skal bruke at de glemmer å disponere løpet riktig, de starter for hardt og glemmer teknikken. Hvis du fokuserer på prosessen og jobben du skal gjøre, kommer den gode tiden automatisk. Husk: Bare det å fullføre et maraton er en kjempeprestasjon i seg selv.

 

Mat og drikke

Pass på at du drikker ved hver drikkestasjon. Er det et veldig langt løp, er det viktig at du på et tidlig stadium begynner å ta til deg næring, både mat og drikke. Når du holder på i syv, åtte eller 24 timer, for den saks skyld, må kroppen ha kalorier inn hele tiden. Der er det mange som bommer.

 

Til nybegynneren

Er det din første gang – bare nyt det og ta det helt med ro. Ikke stress. Ikke la deg jage av alle de andre menneskene som løper mye fortere enn deg. Det handler om deg og ingen andre.

 

Visualiser

Føl deg lett i kroppen, se for deg hvordan det blir å komme i mål. Om du bruker tre timer, fire timer, fem, seks – det spiller ingen rolle. Nyt opplevelsen. Ikke tenk på tid, bare at du skal til mål. Det er det viktigste. Se for deg at du strekker armene i været i det du krysser målstreken og kjenn på den følelsen – og bruk den for alt den er verdt.

 

Smil

Det aller viktigste er å ha det gøy. Å smile. Nyte det. Nyt reisen. Nyt det du opplever. Og ta til deg at du faktisk kan gjøre noe ikke alle kan gjøre. Det må ikke bli for alvorlig. Du må ikke la resultatjag bli det viktigste, resultatene blir bra uansett så lenge du fokuserer på prestasjonen og den jobben du har gjort i forkant – da vil resten gå av seg selv.

 

Les også: Hold deg skadefri

Les også: Thomas Stordalen: Verdens vakreste utfordring

Les også: Trening som virker  Les også: Effektiv trening på tredemølle  Les også: Typiske feil på tredemølla  Les også: Den flotte 5-kilometeren  Les også: Bedre med riktig teknikk  Les også: Slik unngår du skader

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!