GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

LØPING

Løp lurt på vinterføre

Vi elsker å løpe ute, også på vinteren! Her er tipsene som gjør det både trygt og moro!

Kle deg smart

Hode: Bruk lue eller pannebånd, selv om det ikke føles veldig kaldt.

Kropp: Hold kroppen tørr og varm. Bruk tynt svettetransporterende undertøy innerst, en kraftigere, tykkere genser som mellomlag, helst litt romslig. Unngå bomullsmaterialer som holder på fuktigheten og kjøler ned. Ytterst bruker du en løpejakke i nylon eller microfiber som slipper ut varme, samtidig som nedbør og vind holdes ute.

Hender: Kryper gradene nedover er det fristende å dra på med varme hansker, men som regel holder det i massevis med tynne hansker i kunstmateriale.

Føtter: Bruk gjerne sko som et halvt nummer større enn vanlig, sånn at du har plass til ekstra kraftige sokker.

 

Løp smart

Varm opp innendørs. Når du kommer ut i kulden kan det være lett å åpne for hardt for å bli varm, men det øker risikoen for belastningsskader. Gjør noen høye kneløft, ta noen spensthopp og løp på stedet inne i stua, før du trekker ut i minusgradene.

  • Len deg litt fremover når du løper, sånn at tyngdepunktet heller i løperetningen. På den måten får du et godt trykk på underlaget.
  • Slapp av i skuldrene, la armene pendle fritt og hjelpe med å holde balansen. Spesielt viktig når underlaget er glatt og ujevnt.
  • Løp med korte skritt og høy kadens, ca 90 skritt per minutt. Dette hjelper å holde trykket og balansen på glatte vinterveier.
  • Prøv å lande noe mer foran på foten, for bedre balanse og trykk.
  • Det høres ut som en selvfølge, men fokuser 10-15 meter lenger frem, sånn at du oppdager utfordringer tidlig.

 

Løp sikkert

Refleks er et must hele vinterhalvåret. Strengt tatt bør du løpe med refleks og godt synlig utstyr hele året gjennom, men det er spesielt viktig i den mørke tiden. Løper du på trafikkerte veier bør du ha refleksvest over løpejakken. Og uansett bør du sørge for refleks både på jakke og bukse. I tillegg kan du sørge for refleks på sko og lue, og løper du med sekk bør også denne ha refleks.

 

Husk pigger eller brodder

På vinterstid kan føret variere mye gjennom en tur. Utenfor porten kan det være snøfritt, mens lenger nede i veien treffer du på blank is, og enda et stykket ut på turen ligger snøen. Vær forberedt! Kjøp piggsko, eller få noen av dine gamle sko pigget, eller løp med brodder. Broddene kan du sette på eller ta av underveis på turen, dersom forholdene endrer seg.

 

Vær smart når du velger løype

Husk at veibanen blir mindre for alle. Både brøytekanter og sølepytter sørger for at det blir mindre plass til alle som rører seg ute, fra biler til fotgjengere. Ta hensyn til dette. Har du mulighet til å løpe andre løyper enn de mest trafikkerte er det topp, må du løpe der biler og sykler også ferdes - bruk hodet, følg med, la headsettet bli hjemme og husk at forholdene er vanskelige for alle – også de med motor!

 

Les også: Derfor blir du lykkelig av løping   Les også: Trening som virker

Les også: Typiske feil på tredemølla  Les også: Bedre med riktig teknikk

Les også: Pigg favorittskoene dine

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!