GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

KLATRING

Lær å klatre – teknikk for nybegynnere

Som i alle idretter er det også i klatring en rekke klassiske nybegynnerfeil som stjeler noe av gleden. Men det skal ikke mange justeringene til før du ser fremskritt! Her er grunnreglene.

Eksperten:Jacob NormannDaglig leder ved Vulkan Klatresenter,
senteret til Kolsås Klatreklubb, en av landets største klatreklubber.
Adresse: Maridalsveien 17C, 0178 Oslo.www.vulkanklatresenter.no
Tenk alltid føtter

Klatring starter alltid i foten og brer seg så gjennom stort sett alle musklene i kroppen, for så å munne ut i fingertuppene. Man skal se på foten helt til den står støtt på fottaket og så begynne å dytte seg opp fra foten som om man går på i et trappetrinn. Som du vet: Hvis du ikke dytter på føttene i en trapp, kommer du ikke opp trappa. I en trapp er det dog enkelt å rom-orientere seg, mens klatretrinn ofte er ukurant plassert, og det gjør at du hele tiden må ha blikkontakt med føttene. Essensen er at du må ha ro nok til å se nok på føttene dine for å få plassert dem direkte der du vil ha dem med en gang. Hvis du tror du har dårlig tid, slurver du med plasseringen. Alt annet kommer på plass hvis du begynner der – du lærer å klatre rolig, avslappet og effektivt, lærer deg romfølelse i veggen, og man lærer de andre teknikkene mye lettere. I starten er det stort sett tuppen av skoen/foten man står på (enten det er på utsiden eller innsiden), mens man etter hvert kan bruke både hælen og til og med oversiden av tåa på skoen til å «dra seg inn mot veggen».

 

Ikke heng

Ikke heng på armene. Beina er mye sterkere enn armene – det er også en del av grunnen til at all bevegelse må starte med beina. Flytt føttene oppover før du flytter hendene oppover. Hvis du strekker deg etter tak, er det vanskeligere å få øye på fottakene under deg – og det er mye lettere å dytte seg oppover med beina enn å hale seg opp etter armene.

 

Varm opp!

Hvis du ikke varmer opp skikkelig, vil syren komme raskt, du blir fort utslitt og økten blir tung, kort og lite lystbetont. Varm opp ved å klatre lette ruter (som er godt under graden du egentlig ligger på) i rolig tempo, gjerne tre-fire ganger eller mer, før du begynner å jobbe med de mer krevende rutene. Konsentrer deg om å plassere føttene riktig, slik at du avlaster armene og ikke brenner dem ut for tidlig. Benytt anledningen til å øve på teknikk - det er enklere å jobbe med teknikken på lette ruter.

 

Prøv deg frem

Ta deg tid til å eksperimentere litt med bevegelsene (flyttene) i veggen. Prøv forskjellige ting og lær deg hva som fungerer. Av og til er nemlig ikke det som fungerer best nødvendigvis det som er mest logisk eller intuitivt. Som at du ved å droppe kneet ned foran deg kan nå høyere opp, eller at du ved å stå på høyre bein kan nå lenger med høyre arm enn om du står på venstre. De små aha-opplevelsene vil gjøre deg til en bedre klatrer.

 

Les også: Slik blir du en bedre klatrer

Les også: Klatreteknikk på led

Les også: Jukselappen – ordbok for klatreren

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!