GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

REISE

SKI

Kulinarisk skireise på Island

Ønsker du en skiferie litt utenom det vanlige? På nord-Island får du en glitrende, spesiell og – ikke minst – smakfull alpinferie, og den spennende øya er kun 2,5 timer unna.

Vi ble invitert med Icelandair for å oppleve Akureyri, «hovedstaden» i nord, som ligger vakkert til innerst i Islands lengste fjord. Byen i seg selv er ikke stor – den har rundt 18 000 innbyggere, men det er en kul by, krydret av studenter og kunstnere og med et kulinarisk tilbud som er helt fortreffelig.

Lonely Planet kåret faktisk Akureyri som én av sine topp ti reisedestinasjoner i Europa i 2015, og det er et spesielt godt reisemål dersom du er interessert i en aktiv ferie. Dette er en glimrende base for å utforske alt nord-Island har å by på, fra ski til isklatring til fiske til snøscooterturer til rideturer til hvalsafari.

 

Heliski og topptur

Du finner flere typer guidede turer i fjellene i nord, både for enklere og for hardcore nivå, om det er ekstreme renner eller åpne isbreer. Terrenget er på over 4000 kvadratkilometer og fjellene stiger på det beste 1500 meter rett opp fra havet, noe som gjør fantastiske turer fra topp til sjø mulig. For ikke å snakke om muligheten for å ta turen i midnattssol.

Heliskiing er blitt en populær attraksjon på Island. Her kan du for eksempel legge turen til Skidadalur (Skidalen), en avsidesliggende dal der Jøkull Bergmann driver Arctic Heli Skiing – her du får skreddersydde heliturer, samt overnatting og hans mammas deilige mat.

Heliskiing-sesongen starter i slutten av februar, og kan vare helt til slutten av juni. Så dersom du fortsatt verker etter noen turer når det skranter med snø her hjemme, er godfølelsen bare et par–tre timer unna – og det helt uten plagsomt jetlag.

– Vi kommer til å se at randonee og toppturer – enten alene eller kombinert med heliskiing og båt kommer til å øke. Ski2Sea og Peak2Sea-konseptene rundt om selger som aldri før. På nord-Island er dette markedet bare så vidt startet og det er nesten uendelig. Det er tusenvis av topper, linjer å kjøre, turer å gå. Med Akureyri som utgangspunkt når du alt dette, sier Bjørn Tore Larsen, salgssjef i Iceland Air.

– Jeg tror de som setter pris på natur, hårreisende opplevelser og ok logistikk, med det mener jeg å ta seg rundt, få hjelp, spise en god middag, altså balansen mellom kommersielt og ekspedisjon, vil like seg i dette området. De ekstreme vil nok kanskje dra til Rocky Mountains og bruke 10–15 dager, men på Island kan du i løpet av en langhelg oppleve mye, sier Bjørn.

Skianlegget som ligger like ved byen er verken stort eller unikt i seg selv. Det unike er parken som blir satt opp hvert år.

– Det er internasjonal heftig standard i Akureyri. Og når du setter linja over hoppet og ser utover byen og havet, vel vitende om at du i løpet av noen minutter kan hoppe på en hvalsafaribåt med 99 prosent sjanse for å se hval, så er det litt utenom det vanlige.

 

Mat, natur og bad

Etter en dag med aktivitet, er man klar for et godt måltid. Og du får fantastisk god mat i Akureyri. Her bruker de lokale råvarer – og de er til alt overmål glimrende. Rub23 regnes som en av Islands beste restauranter, her får du spesielt nydelig sushi og andre fiskeretter, men også deilig kjøtt med diverse valgmuligheter innen «rub» eller kryddermiks. Vi vet det høres fryktelig ut, men du MÅ prøve sushipizza!

Noe av det fascinerende med Island, er mangfoldet av opplevelser – storslått natur, aktiviteter i fleng, og det er jo ikke så ofte man får kombinert skiferien med en badeferie, men som fotografen vår påpeker: «Over 50 prosent av islenderne jeg har møtt så langt, har tilbudt meg et håndkle.»

Hvis du vil ha en pause i skikjøringen, været veksler eller du bare vil ha noen andre inntrykk, kjør vestover langs Myvatn. Da kommer du etter hvert til Dimmuborgir, et stort område med uvanlige lavaformasjoner som er rester etter vulkansk aktivitet, huler og spesiell vegetasjon. Det praktfulle, unike landskapet har blant annet ført til at suksesserien «Game of Thrones» er blitt filmet her.

Innover i dette området kan vi anbefale Myvatn Nature Baths – en minivariant av Reykjaviks blå lagune, men vel så hyggelig og med like deilig og helsebringende varmt vann i iskald frisk luft og vintervakre omgivelser. Såre skimuskler får pleien de trenger – og en iskald leskedrikk gjør det hele komplett.

 

Kortreist fjøsmåltid

På vei tilbake må du stoppe på Vogafjós. Det er en restaurant som ligger originalt til i en låve med vinduer inn til kuene, og du kan få smake melken rett fra kua om du vil! Her har nok kuene på utstilling trukket det lengste strået – samtlige rundt bordet bestiller lam …

All maten kommer fra gården under bonden Olöfs ledelse. Hun har eget hus der hun røyker kjøtt, og de lager nydelig hjemmelaget mozzarella, så vel som geysirbrød, brød som bakes i bakken ved naturlig varme. Mer kortreist og rent blir det knapt. Den langkokte lammeskanken er vel verdt en test. Vi kan også anbefale en samletallerken med en smak av en rekke av de lokale spesialitetene. Her kan man også overnatte dersom man ønsker det.

Og på hjemveien skal du slett ikke se bort ifra at du får med deg nordlyset – den magiske prikken over Island.

 

Tips!

Dersom du ønsker å få med deg Den blå lagune før du forlater Island, går det korresponderende busser fra flyplassen – billett får du kjøpt på flyplassen. Det er dog et must at du bestiller billett til Den blå lagune på nett på forhånd, ellers kan du risikere å måtte vente eller i verste fall ikke å komme inn, da det alltid er stor pågang.

 

FAKTA:Reise:Fly med Icelandair til fra Oslo til Reykjavik og søsterselskapet Air Iceland videre til Akureyri. Pris tur/retur fra kr 1230.NB! Hvis du mellomlander på Island med Iceland Air for eksempel på vei til Nord-Amerika, kan du hoppe av og bli på Island i inntil én uke uten ekstra kostnad på flybilletten.Bo: Icelandair Hotel Akureyri er et bra hotell i sentrum, fra kr 1140. Et litt rimeligere og godt alternativ er Centrum Guesthouse, fra kr 760. Spise:Rub 23Selv om det høres fælt ut: Du MÅ prøve sushipizza!Kaupvangsstrøti 6Tlf. +354 462 2223Rub23.is StrikiðSkipagata 14strikid@strikid.isstrikid.is/en The Hamburger FactoryKEA Hotel, GroundfloorHafnarstræti 87Tlf. +354 575 7575fabrikkan.is Les mer om skiopplevelser på Island:pureisland.sewww.arcticheliskiing.comwww.visiticeland.com/discovericeland/regions/north-iceland Les mer om isklatring på Island:www.bergmenn.com 

 

Les også: Vinterens tøffeste skidestinasjoner Les også: Pudderparadis

Les også: Sykkelferie i Oregon

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!