GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

UTSTYR

KLATRING

Klatreutstyr for den viderekomne

Det tar ikke lang tid å bli bitt av klatrebasillen, og når man først er smittet ønsker mange å bygge på utstyrslageret sitt. Her er oversikt over hva det kan være nyttig å skaffe seg når du driver jevnlig med klatring.

Sko: Folk går ofte ned i størrelse når de kjøper sko nummer to eller tre. Det er litt uenighet om hvor trange skoene skal være, men mange av de gode klatrerne liker dem veldig trange for å få best mulig presisjon. Det kommer nye skotyper på markedet hele tiden, og det kan være litt irriterende hvis man finner noen man trives med, som plutselig blir borte. Så hvis man har økonomi til det – når man får oversikt over behovene sine – kan det lønne seg å kjøpe to par av favorittskoene i slengen, så man ikke risikerer at de forsvinner fra markedet.

Når man blir bedre vil man gjerne ha en mer aggressiv sko, som betyr at den er formet med høy tåboks, som gjør at du må krøllet tærne litt. Det føles veldig ubehagelig for mange, men det sørger samtidig for at du får et samlet trykk i tuppen av skoen, som gjør at det er lettere å stå på små fottak. De er også ofte asymmetrisk formet, «bananformet», som gjør det lettere å krølle føttene og bruke dem nesten som apeklør – som et ekstra par hender, så man kan dra seg inn til veggen ved hjelp av dem. Utendørsklatring krever etter hvert ulike former for sko, det kommer an på bratthetsgrad, størrelsen på takene, friksjonsformen som finnes på de forskjellige fjelltypene, og så videre.

 

Kortslynger: For utendørsklatring, bør man ha minst 15 stk.

 

Statisk sikringsbrems: For eksempel en Grigri.

 

Tau: Det er bedre økonomi i å kjøpe et spesifikt innendørstau som tåler mye nedfiring. Et godt innendørstau er ofte ikke fullt så dynamisk som et utendørstau, det gjør at strømpa utenpå kan veves litt tettere, da tåler tauet inni mer juling fordi det er bedre beskyttet av strømpa. Innendørs trenger man et kortere tau ca 35 meter, da de fleste vegger er rundt 15 meter. Ute er standardlengde 60 meter. Standard tykkelse er i dag 9,5mm.

 

Hjelm: For uteklatring.

 

Rappellbrems: En dynamisk brems kan brukes både til sikring og rappell.

 

Eksperten:Jacob NormannDaglig leder ved Vulkan Klatresenter,
senteret til Kolsås Klatreklubb, en av landets største klatreklubber.
Adresse: Maridalsveien 17C, 0178 Oslo.www.vulkanklatresenter.no

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

Les også: Klatreutstyr for nybegynnere

Les også: Ordbok for klatreren

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!