GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

KLATRING

Klatreteknikk på led

Når man skal klatre på led er det flere ting som spiller inn enn når man klatrer på topptau. Riktig teknikk er avgjørende for å spare styrke til å stå løpet ut og for å gi hodet ro til å takle faren for fall.

NEksperten:Jacob NormannDaglig leder ved Vulkan Klatresenter,
senteret til Kolsås Klatreklubb, en av landets største klatreklubber.
Adresse: Maridalsveien 17C, 0178 Oslo.www.vulkanklatresenter.no
år man har lært å klatre på topptau, er det tid for å lære seg å klatre på led. Det vil si at du klipper tauet du er festet i inn i kortslynger i veggen etter hvert som du klatrer oppover. Når du klatrer forbi og over et sikringspunkt, er sjansen for å falle et stykke før du får klippet deg inn i neste sikringspunkt alltid der. Så lenge du har en partner som er god til å sikre, er ikke dette farlig, men det er likevel tøft mentalt for de fleste – også for de virkelig gode klatrerne. Her er noen tips for å forbedre teknikken.

 

Terp på klippeteknikk

Lær deg en måte å klippe på som gjør at du klarer å klippe med snapperen både mot deg og fra deg, både med høyre og venstre hånd. Du kan gjerne sitte hjemme i sofaen med kortslynge og tau – eller stå på gulvet på klatresenteret, dersom du ikke har dette utstyret selv – og øve deg på å klippe fra alle mulige vinkler. Jo mindre tid du bruker, jo mindre krefter bruker du både fysisk og mentalt.

 

Velg partner med omhu

Det gjelder å være så rolig som mulig når man skal klippe inn, så det er viktig at man føler seg trygg i situasjonen. Tren med en som er god til å sikre, som gir ut tau fort og som du føler deg trygg på, slik at du kan eliminere alt som stjeler konsentrasjon og vite at du kan dra ut tauet og klippe en sikring på et øyeblikk uten å fomle.

 

Rutiner

Rutiner og kunnskap bidrar til følelsen av trygghet, som kameratsjekk av hverandre (sjekk av hverandres utstyr), å kunne klippe sikringene riktig og å vite at du har tauet riktig sted. Når alt det er på plass kan du skille det ut og konsentrere deg om selve klatringen.

 

Plassering av tau

Vær nøye med at du alltid har tauet mellom deg og veggen. Det er viktig at du passer på at det løper fritt under deg. Hvis du får det bak beina står du i fare for å havne opp ned ved et fall.

 

Tren på å falle

Folk flest har en rasjonell frykt for å falle, som ofte blir irrasjonell i forhold til faremomentet. Bakvendt nok er det farligst å falle nære bakken eller hyller der man kan treffe noe, fordi det er en mulighet for at man kan gå i bakken. Tren på å holde deg kald når du ser at det ikke er farlig. Konsentrere deg om selve klatringen, ikke be sikrer om å stramme inn tauet, bare gå til du faller, slik at du vender deg til følelsen.

 

Tren på plassering

Når du plasserer føttene riktig, sparer du enormt med krefter fordi du slipper å henge på armene. Når vekten er på beina får du større frihet til å orientere deg i veggen, til å hvile armene – og altså stå bedre og mer kostnadseffektivt mens du klipper. Står du godt og stødig slik at du kommer i en behagelig klippeposisjon, er det også lettere å holde hodet kaldt.

 

Pust

Det er lett å kave seg opp når fare for et luftig fall er overhengende. Men husk at både kropp og hjerne fungerer bedre med oksygen, så fokuser på å puste. Hvis du snur på det, puster man som regel også riktigere når man klatrer avslappet. Det er utrolig hvor mye ro man kan få av et skikkelig dypt magadrag.

 

Les også: Lær å klatre – teknikk for nybegynnere

Les også: Jukselappen – ordbok for klatreren

Les også: Slik blir du en bedre klatrer

Les også: 9 klatreregler for livet

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!