GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

I toppform med svømming

Svømming er blant de mest effektive treningsformene, så kast deg i vannet for en glimrende, likevel skånsom økt for absolutt hele kroppen.

Når man svømmer er bortimot hele kroppen i aksjon. Både av den enkle grunn at hvis man ikke beveger seg, går man rett til bunns, men også fordi vann er rundt 800 ganger tettere enn luft, så musklene får konstant motstand når du beveger deg. Her er noen av fordelene og grunnene til å legge på svøm først som sist:

 

Styrke

Alle de store muskelgruppene er i sving når du trener – bein, armer, rygg, mage, skuldre og nakke. På grunn av motstanden i vannet vil kroppen hele tiden måtte jobbe, og for å holde deg stabil i vannet mens du svømmer, må kjernemuskulaturen bidra stort. I tillegg får du brukt mange av de mindre musklene som du ikke kommer til så ofte ellers. Jo mer variert du svømmer, desto flere muskler trener du.

 

Kondisjon

Svømming er fantastisk utholdenhetstrening. Når du ligger horisontalt i vannet, strømmer blodet raskere tilbake til hjertet, som betyr at hjertet pumper bedre. Det vil si at du kan ha god treningseffekt på hjertet på en lavere intensitet/puls i vann enn på land.

 

Skånsom trening

Ifølge idrettsprofessor med doktorgrad i svømming, Per-Ludvik Kjendlie, er svømming den mest skånsomme treningsformen. Fordi du er mer eller mindre vektløs i vannet, kan du trene musklene hardt uten at du belaster leddene. Og siden svømming er så snilt for kroppen, kan du også trene med høyere intensitet oftere, mens man i andre idretter gjerne må la kroppen hente seg inn etter tøffe økter. Forskning viser også at når det kommer til restitusjon etter hard trening, er svømming faktisk bedre enn ren hvile.

 

Bra for lungene

Når du svømmer med hodet under vann, er oksygen naturlig nok verdifullt. Det gjør at kroppen bruker oksygenet mer effektivt, og tilpasser seg slik at den lærer seg til å ta inn mer luft på hvert innpust, og kvitte seg med mer karbondioksid på hvert utpust. Forskning viser at hos aktive svømmere strømmer mer luft inn og ut av lungene når de puster avslappet enn hos løpere. Dette resulterer i lavere hvilepuls, lavere blodtrykk og bedre løpsprestasjon.

 

Bli en bedre løper

Når du forbedrer evnen din til å oppta og bruke oksygen mer effektivt gjennom svømming, øker utholdenheten din drastisk. I en studie fra 2013 så man at svømmere som fulgte en kontrollert pusteteknikk, der de tok to pust per bassenglengde, forbedret sin løpskapasitet med seks prosent etter bare 12 svømmeøkter. I tillegg trener du løpsmuskulaturen godt når du svømmer; sete, hamstring, kjernemuskulatur og skuldre, som også vil bidra til forbedret løpsprestasjon.

 

Passer for alle

Fordi det er en skånsom form for trening, er det en idrett alle kan ha glede og nytte av. Barn, voksen, gravid, skadet, overvektig – alle kan få en super økt i vannet uten å måtte bekymre seg over form, skader eller overbelastning. Forutsatt da at man kan svømme!

 

Stressmestring

Endorfinene du får av trening gjør underverker for en stresset sjel, og forskning viser også at det å ligge i vann senker mengden av sanseinntrykk som bombarderer kroppen, som hjelper deg med å få følelsen av ro. Så her kan du få en knallhard treningsøkt og en meditasjonsøkt i ett.

 

Ungdomskilde

Forskning viser at aktive svømmere har en lavere biologisk alder enn fødselsattesten viser. Svømming har nemlig en foryngende effekt på blodtrykk, kolestrolnivå, hjerte og blodsirkulasjonen, sentralnervesystemet, kognitive funksjoner og muskelmasse.

 

Treningsutbytte ved ulike svømmestiler:

Bryst – ryggen, overarmene, øverste del av brystet, utsiden og innsiden av lårene og anklene.

Krål – hoftene, lårene, magemusklene, armene, brystet og ryggen.

Butterfly – ryggen, skuldrene, brystet, rumpa og magemusklene.

Rygg – hoftene, lårene, ryggen, brystet og armene.

 

Tips! Intervalltrening egner seg like godt i vann som på land og er ypperlig trening!

Les også: BLI EN RASKERE LØPER

Les også: bli en sterkere løper

Les også: Bedre løper med spensttrening

Les også: TRAPPETRENING

Les også: SUPer TRENING

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!