GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

LØPING

Hvorfor blir jeg ikke bedre?

Av og til er det ikke treningsform eller mengde som bremser fremgangen din. Se hvilke faktorer som kan hindre deg i å bli bedre – og hva du kan gjøre med det!

Før eller senere skjer det med alle, til tross for at treningsplanen følges og du føler du gir alt, stopper fremgangen opp og resultatene står på stedet hvil. Som regel er det første man bør gjøre å se på selve treningen – trenger du mer variasjon? Er du fokusert nok? Bør du trene mer intervall? Bør du få hjelp til å sette opp et nytt program? Det er flere ting du kan se på og gripe fatt i. Men så er det altså noen ganger hvor innsatsen i selve økten ikke er skyld i stagnasjonen. Av og til er det utenforliggende årsaker til at du ikke føler fremgangen er så markert som den burde. Her er noen faktorer som kan holde deg tilbake og hva du kan gjøre med det.

 

Du får ikke nok/bra nok næring

Jo mer du trener jo viktigere er det at du er bevisst kostholdet ditt. Hva du spiser før, under og etter trening er med på å bestemme både hva du klarer av intensitet og hvor raskt du restituerer deg. Sørg for at kostholdet ditt er balansert og inneholder det du trenger av sunt fett, proteiner, vitaminer og mineraler. Er du usikker kan det være smart å snakke med fastlegen din, eller andre fagpersoner.

Dersom du har et mål om å gå ned i vekt, eller driver med en idrett hvor det er en fordel å ikke være for tung, kan det være fristende å kutte for mye i inntaket, men dette kan fort virke mot sin hensikt og heller sørge for at du ikke får nok ut av treningen.

Husk å spise litt før trening og sørg for påfyll underveis dersom du holder på over en time. Etter trening trenger kroppen næring raskt for å bygge muskler og restituere seg.

 

Du drikker ikke nok

Kroppen trenger vann! Selv når du sitter stokk stille på en stol har kroppen behov for vann. På en normal dag bør du drikke rundt halvannen liter vann, i tillegg kommer det som trengs når du trener. Sørg for å få i deg væske før treningsstart, ha med deg flaske under treningen, dette er spesielt viktig ved intense og lengre økter, og sørg også for å fylle opp rett etter økten.

 

For mye stress

Livet du lever uten treningstøy har også innvirkning på prestasjonene dine. Hvis du er inne i perioder der du stresser på jobb, eller har tøffe dager hjemme, for eksempel i småbarnsfaser, flytting eller lignende, er det ikke å forvente at kroppen klarer å gi maks under trening. For mange er det nettopp i disse periodene det føles ekstra godt å kunne koble ut en periode og bare konsentrere seg om økten, men det betyr ikke det samme som at det er i denne perioden du skal forvente størst fremgang.

Det er ikke alltid så lett å få gjort noe med disse situasjonene, men du kan oppnå mye med litt. Er det mulig å kutte litt i overtiden på jobb, er det mulig å legge inn en halvtime ekstra til å slappe av etter økten, er det noe i avtaleboken du kan stryke med god samvittighet? Tenk nøye gjennom livssituasjonen din, og se om du finner en mulighet til å stresse litt mindre. Altfor ofte er det vi selv som påfører oss unødvendig stress ved å gape over for mye og ikke være ordentlig organisert.

 

For lite søvn

Ofte er dette en videreføring av punktet over. Lite søvn over lengre tid er drepen for prestasjonene dine. Rådene mot søvnløshet er mange, prøv deg frem og se hva som passer for deg: Ikke spis store måltider tett opptil du skal legge deg. Ta et bad før du går til sengs. Legg deg i et kjølig, mørkt rom. Ro deg ned i forkant ved for eksempel å lese en bok. Ta noen enkle yoga og/eller meditasjonsøvelser. Øv deg på å skyve bort tunge, stressende tanker rett før leggetid – du får uansett ikke gjort noe med dem før i morgen.

Dersom søvnløsheten varer over lengre tid kan det være smart å ta det opp med fastlegen din.

 

Overtrening«Trekker du det langt nok kan du også måtte slite med belastningsskader, søvnproblemer og til og med depresjoner.»

Vær også obs på overtrening. For mye, for ofte, for hardt. Dersom du føler deg helt i kjelleren etter en hver trening, men likevel ikke merker noen fremgang, kan det være du lider av overtrening. Overtrening er når du over lengre tid har pushet kroppen for mye, og musklene ikke får nok hvile til å takle belastningen. Resultatet kan bli at formen stagnerer eller i verste fall blir dårligere. Trekker du det langt nok kan du også måtte slite med belastningsskader, søvnproblemer og til og med depresjoner.

Løsningen er like enkel som den er vanskelig, du trenger mer hvile og restitusjon, og du må lære deg å tilpasse treningen kroppen din. En pulsklokke kan hjelpe deg å tilpasse intensiteten, men det er bare du selv om kan sørge for at du er tålmodig nok til å bygge formen steg for steg, ikke pusher for mye for fort og hviler så mye som trengs. Husk restitusjon er ikke latskap. Jo hardere du trener jo viktigere er det å hvile mellom slagene.

 

Les også: Derfor blir du lykkelig av løping Les også: Trening som virker

Les også: Typiske feil på tredemølla  Les også: Effektiv trening på tredemølle

Les også: Den flotte 5-kilometeren  Les også: Bedre med riktig teknikk

Les også: Slik unngår du skader  Les også: Vinn over dørstokkmila

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!