GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

YOGA

Hete timer

Tina ÅkerblomEier og grunnlegger av Raw Yoga OsloUtdannet Bikraminstruktør i 2011.Har undervist i Los Angeles, Las Vegas, Phoenix, Chicago, Stockholm og Oslo.Rawyogaoslo.noInstagram: @rawyogaosloFacebook: Raw Yoga Oslo Møt bikraminstruktør Tina Åkerblom, som slår et slag for sommerens heteste trening.

 

– Bikram er noe du må oppleve. Jeg kan love at uansett om det er noe for deg eller ikke, er det en opplevelse. Og det gjør så godt for kroppen.

Tina Åkerblom er aksjemegleren som hoppet av karrierejaget for å åpne yogastudioet Raw Yoga Oslo. Bor du i Oslo eller er innom byen, kan vi absolutt anbefale å ta turen innom det trivelige og sjarmerende studioet – du får nesten følelsen av å komme på besøk hjemme hos noen.

Bikramyoga foregår i 40 grader og høy luftfuktighet, og er knallhard trening for både kroppen og sinnet.

– Man føler seg lengre og lettere. Når man kommer ut og tar en dusj, drikker litt vann, setter seg ned og tar en pust – da kjenner man seg som et nytt menneske.

– Hva er det som er så spesielt med Bikram?

– Først og fremst er det selvsagt varmen. Og at vi alltid gjør de samme 26 posisjonene og de to pusteøvelsene, to sett av hver øvelse – Bikram-serien er alltid som den er. Timen er lik uansett hvilket yogastudio i verden man går inn i.

– Hva skjer i kroppen i varmen?

– Man kjenner at man blir mykere i varmen. Det kommer delvis av at blodet blir litt tynnere, så man får en større blodgjennomstrømning. Med økt blodsirkulasjon og en mykere kropp, blir yogaen lettere både for ledd og muskler. Mange som har leddgikt føler at de har veldig godt av denne yogaen.

– Hva skjer rent treningsmessig?

«Det er veldig mye styrke i Bikram-serien. Ben, corestyrke, overkropp og rygg, det er som en styrketreningsøkt.»– Det er veldig mye styrke i Bikram-serien. Ben, corestyrke, overkropp og rygg, det er som en styrketreningsøkt. I tillegg får man også strukket ut musklene som blir så korte og stive av annen trening, som for eksempel løpemuskler, så man kan unngå skader og liknende. I og med at vi er i varmen får vi også økt puls. Det gjør at vi får mye høyere hjertefrekvens og da begynner vi å brenne flere kalorier. Så det er også en form for kondisjonstrening.

– Hva slags tilbakemeldinger får du fra elevene dine?

– Mange sier at de sover bedre. Og det vet jeg en del studier bekrefter. Mange får mer stabil matlyst. Etter en time som dette får man ikke lyst på pizza, man får mer lyst til å fylle på med bra mat som stabiliserer blodsukkeret. Mange får mer regelmessige matvaner og spiser bedre. Flere føler også at de blir mer fokusert av Bikram.

– Hva kommer det av?

– Jeg tror det handler om at når man er i det varme rommet, blir det nesten umulig å tenke på andre ting. Man er nødt til å konsentrere seg om det man holder på med. Når man begynner å finne den sonen i yogasalen, tror jeg det er lettere å ta det med seg ut i verden. Bikram-yoga har også den fordelen at økten alltid er den samme. Etter en stund kommer man inn i det og vet hva som venter, da blir det lettere å fokusere og kjenne på hva som faktisk skjer i kroppen.

– Hvordan har du forandret deg?

– Jeg har lettere for å fokusere og konsentrere meg, og jeg er blitt mye roligere som person. Jeg kunne være veldig stresset før. Ganske usikker. Jeg kjenner nå at jeg har landet mer. Jeg har blitt tryggere på hvem jeg er.

– Hva kan du si om Bikram for nybegynnere?

«Alle øvelsene er veldig basic i utgangspunktet. Man kan gå inn i en time uten noen som helst yogaerfaring og føle at man får mye ut av det, selv på første økt.»– Når man kommer inn i timen er det ingen som ber deg om å slå knute på deg selv eller stå på hendene. Alle øvelsene er veldig basic i utgangspunktet. Man kan gå inn i en time uten noen som helst yogaerfaring og føle at man får mye ut av det, selv på første økt. Og så kan man gjøre øvelsene mer og mer komplisert og avansert jo lengre man har trent. Det sies at på den første timen oppfatter man omtrent 40 prosent av det som blir sagt. Vi pleier å si i Bikram: «Man hører det når man er klar for å høre det.» Når man er mottagelig. Når man først går inn i rommet, kan man være litt selvbevisst, men etter ti minutter merker man at alle har mer enn nok med seg selv, og glemmer de andre rundt.

– Hvilket råd vil du gi viderekommende for å komme seg et hakk videre?

– Prat mye med instruktøren etter timen. Si i fra om det er noe du ikke forstår eller ikke får til. Og les gjerne litt om yoga, om ulike fordeler med de forskjellige posisjonene og slikt. Det er en fordel å vite hvorfor man gjør noe. Vi gjør jo hver øvelse i to sett, og hvis det er mange som ikke gjør en øvelse under det første settet i mine timer, pleier jeg ofte å forklare hvorfor man gjør øvelsen, og da hender det ofte at hele klassen gjør andre settet. Så fort de forstår hvorfor man skal gjøre noe og hvor man skal kjenne det, ser man virkelig at det går inn hos dem. Og det er så kult. Mange blir også litt interessert i å ta Bikram-utdanningen – så spør gjerne om det, det synes vi er kjempegøy.

– Hva kan du fortelle om utdannelsen?

– Det er både det beste og det verste jeg har gjort i mitt liv. Jeg fikk kjenne på det å være så sliten at man ikke tror man klarer mer, men på en eller annen måte klarer man det likevel. Det er en boost å forstå hvor sterk man faktisk kan være – det gir en helt annen trygghet enn det man hadde tidligere. Vi gjør to klasser hver dag bortsett fra søndag, i ni uker. Man går inn i rommet i alle ulike tilstander, med alle slags tanker og opplever så mye forskjellig. Etter utdannelsen er det lettere å relatere seg elevenes følelser der inne i varmen – om de kjenner seg slitne eller får litt panikk, så vet vi noe om hva de går igjennom. Det er en veldig fin skole på den måten.

 

Les også: Bikramyoga for ferskingen  Les også: Dette trenger du til Bikram

Les også: Yogatips for ferskingen  Les også: Velg riktig yogautstyr

Les også: Finn din yoga  Les også: Ikke glem å puste  Les også: Gå deg sprek  Les også: Slik unngår du skader  Les også: Super gruppetrening

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!