GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

Gjør trening til en vane

Sliter du med å gi trening en fast plass i livet? Gjør det til en vane!

Vaner er ikke «den du er», til syvende og sist er de bare noe du begynte med en gang. Men de sitter. Hvor ofte glemmer du for eksempel å pusse tennene? Aldri. Det tar litt tid, men det er fullt mulig å lage nye vaner. Har du lyst til å komme i gang med trening eller ta steget opp mot et større treningsmål? Lag en ny vane!

 

Legg en plan

Bruk tid på å bestemme deg for hva du har lyst til. Ikke venninnen din, ikke partneren din, ikke broren din. Hva ønsker du? Hva ditt mål? Bedre kondisjon? Vektreduksjon? Oslo Maraton? Bak motivasjon og viljestyrke ligger hvorfor. Det holder sjelden bare å skulle noe, man trenger en grunn for hvorfor man skal bruke tid og krefter på akkurat dette, spesielt når det butter. Vet du hvorfor det er viktig for deg er det mye lettere å reise seg opp, også på dagene som er litt tunge.

 

Identifiser fallgruver

Vi har alle øyeblikk når vi tenker «æsj, drit i det, det er ikke verdt det». Forsøk å sette opp mulige fallgruver i forkant; hvilke situasjoner, folk eller begivenheter som kan vippe deg av pinnen, og legg en plan for hva du skal gjøre dersom det skjer. Hvis du allerede har en plan, slipper du å finne opp kruttet og være sterk i et sårbart øyeblikk. Kanskje ser du også at du er for ambisiøs. En gjennomgang kan for eksempel vise at tiden ikke vil strekke til, at det vil gå på bekostning av jobb, familie, søvn eller annet – juster planen etter hva som er gjennomførbart.

 

Start forsiktig

En klassisk tabbe er å gape over for mye for fort. Gjør det lett for deg selv å komme inn i det, så kan du heller øke omfanget etter hvert. Ved å sette enkle delmål gjør du det lett for deg selv å vinne, slik at du kan logge seire og sitte igjen med godfølelsen. Mestring er glimrende motivasjon. Det er vanskeligere å motivere seg hvis du setter for strenge krav til deg selv for tidlig og alltid kommer til kort. Det er lett å gi opp hvis du stadig er skuffet over deg selv.

 

Velg favorittaktiviteter

Mens du jobber med å komme inn i vanen, velg det du liker aller best å gjøre. Hvis du for eksempel ikke kan fordra spinning, er det vanskelig å skape entusiasme og glede over treningen. Igjen – gjør det lett for deg selv å ville gå på trening. Du kan heller inkludere tyngre øvelser og større variasjon når vanen er etablert og du tåler mer «ubehag».

 

Planlegg ukas økter

Hvis øktene ikke er plottet inn, er det fort gjort at de ryker når andre ting dukker opp. Eller man bestemmer seg for å skyve økta til «i morgen» – og plutselig har man sluppet opp for dager. Gjør gjerne bookingen av timer eller en økt med personlig trener i begynnelsen av uka slik at det er bestemt, da er det vanskeligere å droppe det.

 

Regelmessighet

Det er viktig å få inn regelmessige økter fra starten av. Det trenger ikke være så mange, men hold deg til dem du har bestemt deg for. Det er også lurt å legge treningen til samme tid i starten; kroppen er utrolig god til å venne seg til ting, så gjør det lett for den å huske og belage seg på at «nå skal vi på trening».

 

Belønning

Vaner er bygget opp av behov, aktivitet som svarer på behovet og belønning for vel gjennomført. Vær flink til å belønne deg selv når du gjennomfører som avtalt, slik at du forbinder noe hyggelig med treningen. Det kan være alt fra en deilig smoothie, et langt bad, ny treningstopp eller litt ekstra kos i helgen. Når ting sitter litt langt inne, er fristende gulrøtter utrolig nyttige.

 

Finn en venn

Det kan være greit å være to om det er tøft i starten. Da kan man heie hverandre frem og motivere hverandre. Det er også hyggelig å være flere, så får man noe sosialt ut av det også. Dessuten er det fint å avtale med andre, da er det vanskeligere å avlyse.

 

Tilbakefall vil forekomme

Ikke gi opp hele prosjektet om du misser en økt eller to. Se nærmere på hva grunnen var til at du misset, legg en plan for hvordan du skal håndtere det neste gang og legg det bak deg. I morgen er en ny dag.

 

Ta fra deg selv valget

Bestem deg for at du skal gjennomføre planen du har laget, og ikke gi deg selv muligheten til å velge. Hvis man skal «se an formen» eller «se om man får tid» er det veldig lett å droppe det. Det kan lønne seg å bestemme seg for akkurat hvor lang tid du skal gi prosjektet i forkant – en måned, seks uker – slik at du vet at i denne perioden er det ikke noe alternativ å la være å trene eller flytte på ting. Bestem deg for å følge planen i denne perioden, så kan du vurdere det på nytt når perioden er over.

 

Husk! Det tar tid å etablere en ny vane – det sies tre til fire uker, så vær tålmodig.

 

Les også: finn tid til trening

Les også: få livet i balanse

Les også: 10 tips for å orke morgentrening

Les også: TREN UTE

Les også: tren deg smart

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!