GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

Fra ingenting til Ironman

Banksjef Brit Lise Steinkjellå (39) kunne ikke crawle, hadde damesykkel med kurv og tre gir og hadde maks løpt én mil da hun meldte seg på triatlon. Tro henne når hun sier at alt er mulig!

Brit Lise SteinkjellåAlder: 39Yrke: Banksjef. Driver i tillegg firma innen fysisk og mental trening.Utdanning: Master of Management, BI og RAW mental trener level 1.Hjemmeside: www.britlise.comInstagram: @britliseFacebook: Brit Lise – Jeg var lei av å føle meg pinglete. Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv både mentalt og fysisk med noe jeg ikke følte jeg var klar for. Jeg har alltid vært fascinert av triatlon og visste om folk som har deltatt på Ironman 70,3 i Haugesund. Jeg syntes det var en kjempekul greie, så jeg meldte meg på for å se hva jeg kunne klare.

Brit Lise Steinkjellå hadde ingen forutsetninger for å klare den enorme utfordringen; 1900 meter svømming, 90 kilometer sykling og 21 kilometer løping. I tillegg til å stå på rimelig bar bakke i forhold til de fysiske utfordringene, hadde hun full jobb og studerte 50 prosent ved siden av.

– Det var litt blandede mottagelser da jeg fortalte det. Noen hevet øyenbrynene, men de fleste syntes det var kult at jeg meldte meg på helt uten forutsetningene for det. Søsteren min sa: «Du er gal, men det er kult».

– Hvordan grep du det an?

– Jeg jobbet veldig strukturert. Jeg stod opp kl. 05.00 hver morgen for å skrive masteroppgave, og så trente jeg på kveldstid etter jobb. Jeg meldte meg på et kurs i crawling – det var vanskeligere enn jeg hadde trodd. Jeg svømte én til to ganger i uka, og det tok et par måneder før jeg kunne svømme 25 meter. Så da tenkte jeg «sånn, nå har du bare 1875 meter igjen». He, he. Løping hadde jeg rimelig kontroll på, der fokuserte jeg på mengde ikke fart. Det skal sies at jeg fikk god hjelp av en jeg kjenner i miljøet som satte opp et treningsprogram for meg.

– Hva med sykkelbiten?

– Jeg kjøpe landeveissykkel dagen etter at jeg bestemte meg, så der startet jeg helt fra scratch. Men på første turen syklet jeg fire mil, så da tenkte jeg: «Jeg kan sykle». Jeg ramlet dog inn i hekken hjemme da jeg kom tilbake fra turen, for jeg klarte jo ikke å komme meg løs fra pedalene. Men jeg var fornøyd. Hovedutfordringen var å bli trygg i trafikken og på fart.

– Tenkte du noen gang «hjelp, hva har jeg gjort»?

– Ofte! Men når jeg først hadde sagt høyt at jeg skulle gjøre det, var jeg ikke i tvil om at jeg ville fullføre. Det eneste jeg var redd for, var svømmingen. Man må klare å svømme distansen på 1 time og 10 minutter for å få fortsette videre i konkurransen, og det var jeg redd jeg ikke skulle klare. Men jeg svømte på 40 minutter, og da jeg kom opp og så den tiden, tenkte jeg: «Nå klarer du resten». Om jeg så skulle krype i mål – jeg var aldri i tvil.

– Hvordan hadde du forberedt deg mentalt i forkant?

– Jeg hadde visualisert mye, spesielt under trening. Jeg hadde hele løypa i hodet – jeg hadde vært gjennom alle etappene, slik at når jeg svømte eller syklet en viss distanse andre steder, så jeg for meg omtrent hvor jeg var i den egentlig løypa. Jeg så for meg alt som kunne gå galt og at jeg mestret det, for eksempel at jeg var sliten eller tørst, eller at jeg punkterte og klarte å fikse det, pluss at jeg selvfølgelig øvde på det i virkeligheten også. Til slutt tenkte og drømte jeg om det døgnet rundt. Når jeg ser tilbake, ser jeg at jeg må lære å koble mer ut, få noen pauser fra det. Jeg jobber med det nå.

– Hvordan jobbet du med hodet under selve løpet?

– Da var jeg veldig i min egen boble. Spesielt under svømmingen, da fokuserte jeg på «sterke armer og pust», for jeg måtte være så utrolig konsentrert – jeg har det med å hyperventilere og stresse. I etterkant så jeg på video at det var masse folk som heiet, men under løpet så jeg dem ikke, for jeg var så fokusert. Jeg kjente ikke kulde eller noe. Jeg husker at jeg etterpå syntes det var rart at ingen hadde heiet under svømmingen.

– Hva var målet ditt?

– Jeg hadde som målsetning å bruke under 6 timer – jeg kom i mål på 5.57.33. Jeg svømte bedre enn forventet – jeg trodde jeg skulle bruke 45 minutter. Og jeg trodde jeg ville sykle på cirka 3,5 timer, men brukte 3 timer og 6 minutter. Så da hadde jeg god tid på løpingen, over 2 timer. Men da ble det tøft, for da begynte jeg å gå tom for krefter.

– Hva tenkte du da du kom i mål?

– Jeg kom på 800. plass eller noe sånt, men jeg følte meg som en vinner. Og tenkte: «Kan jeg gjøre det en gang til, nå med en gang?». Det er en helt spesiell følelse å klare noe du har jobbet så målrettet og hardt for. Det har trigget meg til å melde meg på ting jeg ikke egentlig tror jeg kan klare.

– Hvorfor det?

– Det er så veldig utenfor komfortsonen og det er noe med følelsen av å klare noe du ikke egentlig tror er mulig. Du utvikler selvtillit på de områdene du utfordrer – jeg har aldri vært spesielt god i idrett. Jeg hevder meg jo ikke, men jeg utvikler meg veldig.

– Hva er neste utfordring?

– Rockman Swimrun i Lysefjorden i august. Det er en lagkonkurranse med min faste treningspartner Torill Grindhaug – vi kaller oss Team Spinnvilt siden vi alltid gjør ting vi ikke egentlig kan. Begge må gjennomføre alt og man er aldri mer enn ti meter fra hverandre. Det er 35 km løp og 6,2 km svømming, og det er ti etapper, annenhver løp og svømming. Og så inkluderer det 2500 høydemeter, det er min største utfordring. Jeg er ikke god på det.

– Du har fortsatt full jobb?

– Ja, og eget firma ved siden av. Treningen ligger på mellom 8 og 10 timer i uka, så blir det etter hvert 10–12, og så opp mot 15 mot vår og sommer. Jeg er fornøyd med 1–1,5 timer trening etter jobb mandag til torsdag, jeg har alltid treningsfri fredager – det er kosedag med god mat og sånt, og så har jeg lengre økter i helgene, enten to økter eller én langøkt.

 

Brit Lises råd:

  • Hvis du innerst inne vil, men ikke tror du kan – gjør det og jobb knallhardt. Jobber du hardt og vil det nok, får du det til.
  • Det viktigste er at du vil det selv, at det er din greie – ikke meld deg på fordi kollegaen din gjør det.
  • Du må være villig til å ofre både tid og energi. Kanskje må du velge vekk noe. Du må være villig til å gjøre harde prioriteringer.

 

Haugesund Halv Ironman:

Svømming: 1900 meter

Sykling: 90 km

Løping: 21 km

 

Rockman Swimrun Lysefjorden

Svømming: 6,2 km

Løp: 35 km totalt

Høydemeter: 2500

Flørli-trappene: 4444 trinn à 750 m

 

 

Les også: Bruk hodet – oppfyll drømmen

Les også: bli tøff når det gjelder

Les også: Langløp er for alle

Les også: Tonje Melheim Næss: Få livet i balanse

Les også: Anja Hammerseng-Edin: Bli den beste versjonen av deg selv

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!