GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

ULTRALØP

Finn løperen i deg

Thomas Stordalen var overvektig og avskydde å løpe. For to år siden tok han grep og snørte likevel på seg de forhatte joggeskoene – nå er rekorden 142,5 kilometer på 24 timer.

 Thomas StordalenBegynte å løpe i 2013.Maraton: 11Ultra: 9Lengste løp:
Bislett 24-timers, 142,5 kilometer, 262 runder (2014)
Mål i 2015: Forbedre tiden på Bislett 24-timers i november.Mål i 2016: Første nordmann til å gjennomføre 4 Desert Grand Slam, fire knalltøffe ultraløp i løpet av ett år – 4x250 km.Blogg: runnersworld.no/blogs/thomasInstagram: @thostord 
– Det tok 36 år før jeg tenkte at jeg bør gjøre noe med de kvalitetene jeg har. Alt er mulig, om du er 20, 30 eller 40, det er utrolig hva kroppen kan få til, både fysisk og mentalt.

Thomas Stordalen var overvektig og langt nede mentalt, men i 2013 fikk han nok. Han bestemte seg for å ta ansvar og begynte med det han ikke kunne utstå – å løpe. Nå er livet snudd på hodet. Han er 35 kilo lettere og å løpe så langt han kan er det beste han vet. Han har gått fra maraton til ultraløp, som er enda lenger enn maraton, og nå sikter han på å bli første nordmann som fullfører 4 Desert Grand Slam – fire knalltøffe ultraløp i løpet av ett år, fire ganger 250 beinharde kilometer. Målene blir stadig mer hårete. Og smilet stadig bredere.

– Da jeg begynte min reise i 2013, hatet jeg å løpe, men intervaller gjorde at jeg gikk ned mye i vekt. Etter hvert ble det litt morsomt å løpe, så var det en crazy idé jeg fikk om at jeg skulle løpe ett maraton. Selv om jeg ikke hadde noen forutsetning for å gjøre det bra, skulle jeg i hvert fall fullføre. Da jeg kom i mål fikk jeg en sånn uovervinnelig følelse. Jeg brukte en halv dag på det første løpet, men det betydde ingenting, sier Thomas.

– Hvorfor ultraløp?

– Mitt første ultraløp var i februar i 2013 inne på Bislett, 50 km. Jeg hadde ikke noe mål om å bli ultraløper da, men hadde siste året løpt tre–fire maraton, og tenkte at det er ikke så langt opp derfra til fem mil. Det var spesielt å løpe 92 runder på Bislett. Det føles meningsløst for mange, men jeg syntes det var gøy. Og følelsen når man kommer i mål og i dagene etterpå, er en ut av kroppen-opplevelse. For meg som kommer fra å ha vært overvektig og langt nede, betyr det mye å nå et nivå hvor man klarer å gjennomføre noe sånt. Man blir ydmyk og takknemlig, og får en sinnssyk tro på hvor langt man kan dra det.

– Hvordan er overgangen fra maraton til ultraløp?

– Du har ultraløp som er 45 km og 50 km, den overgangen er ikke så gal. Jeg løp så rolig på mitt første ultraløp, at jeg var mer sliten etter mitt første maraton. Ultraløp handler mest om å fullføre, du skal vinne over deg selv, men etter hvert, når man setter seg litt høyere mål, må man trene mye. Det innebærer at i perioder må du løpe 160 km både to og tre uker på rad, og snittet ligger på 100 og 160 km. For mange med barn og familie, er det ikke like lett å få til. Jeg er heldig som har en samboer som også er glad i å trene og forstår at jeg må gjøre dette.

Hvordan er stemningen folk imellom i et sånt løp?

– Helt unik. Ultraløpere er ultrasosiale. Om du er den beste, dårligste, eller midt imellom – alle er utrolig ålreite, for alle har den samme lidenskapen for det man driver med. Det er mye positivitet og oppbacking, og man snakker hverandre opp. Det er alltid en klapp på skulderen, og er du tom for næring er det alltid noen som har en sjokoladebit. Det er helt enestående, en fin familie. Jeg har fått venner for livet gjennom miljøet.

– Hva er gleden ved så lange løp?

– For de fleste handler det om naturopplevelser, det å pushe kroppen fysisk og mentalt, personlig utvikling og kameratskap. Det handler ikke så mye om tider og resultater. Det skaper en enorm mestringsfølelse.

– Hvordan bruker du godfølelsene ved mestring til videre prestasjon?

– Den er alltid med meg. Du får ikke den følelsen på hver tur, men du vet den kommer, og stort sett hver eneste uke. Treningsglede er viktig. Du er nødt til å gå på trening med et smil inni deg. Du må selvfølgelig ha fokus på det du skal gjøre under økten, men ikke glem gleden ved det. Og ikke la resultatfokuset bli for stort. Det er viktigere å fokusere på prestasjonen og opplevelsen, og at det du gjør i dag tar deg ett steg nærmere målet ditt. Uansett hva det er.

– Hvordan bruker du slike mestringsopplevelser i andre sammenhenger?

– Det å drive med fysisk aktivitet, gjør at man får et litt annet fokus i livet. Jeg liker å motivere andre – ikke til å løpe så langt som jeg gjør, men hvis jeg kan motivere noen til å komme i litt bedre form eller spise litt sunnere, er jeg veldig fornøyd. Etter noen ekstreme løpsopplevelser, har jeg lært at man er kapabel til mye mer enn man tror. Selvfølgelig er fysisk helse og god form vesentlig, men personlig utvikling og det å finne ut hva kroppen er i stand til, er også ekstremt viktig.

– Hvordan har du jobbet med mentaltrening parallelt med treningen?

– Min tidligere sjef sa det fint: Du er et helt annet menneske nå. Det er ingen tvil om at det mentale har stor innvirkning på livet mitt. Mental trening er det samme som å trene for større biceps eller bli en raskere løper – du må trene spesifikt på det kontinuerlig. Mental trening er en prosess.

– Hvordan bruker du mental trening?

– Jeg bruker mye indre dialog. Når du sliter og har det vondt, må du fortelle deg selv hvor fantastisk du er, hvor sterk du er, hvor rå du er – du må finne masse uttrykk som gjør at du får energi. Og så bruker jeg visualisering, å se hvordan ting kommer til å bli i forkant, så jeg har vært der før det skjer.

 Ultraløp (ultramaraton)Løp som er lenger enn maraton (42 195 meter)Finnes i to varianter:Tradisjonelle løp: Den som raskest tilbakelegger distansen vinner. Vanligste distanser er 50 og 100 km, eller 50 og 100 engelske mil.Tidsbestemte løp: Den løperen som løper lengst innen en bestemt tid vinner. Vanligste tidsbestemte løp er 6-, 12- og 24-timersløp, men det finnes også 48-timer, 6-dagers og lengre. – Hva gjør man alle gangene man ikke klarer det?

– Mange mål vil du ikke nå. Ingen vinner hver gang. Noen ganger er du lenger unna enn du trodde, da må du stole på prosessen, vite at det tar tid. Du vil møte veggen oftere enn du har suksess i starten. Det er mye prøving og feiling. Du må lære deg å like prosessen og hva den gjør med deg. Mange har for mye fokus på målet, men det kommer som et resultat av tålmodighet og hardt arbeid over tid. Du må ikke være den beste, sterkeste eller mest talentfulle, men har du en lidenskap og er villig til å jobbe, er alt mulig.

 

 

Les også: Langløpstips for ferskingen

Les også: Hold deg skadefri

Les også: Tonje Melheim Næss: Få livet i balanse

Les også: Anja Hammerseng-Edin: Bli den beste versjonen av deg selv

Les også: Aleksander Gamme: Skal – skal ikke

Les også: Nils Wærstad: Langløp er for alle!

Les også: Lena Christensen: Lek deg i superform

Les også: Trim uten trening

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!