GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

YOGA

Finn din yoga

Yoga er ikke bare yoga! Nesten uansett hva du liker eller hva ditt mål med trening er, vil du finne en yogaform som passer for deg. Her er oversikten over de vanligste formene for yoga.

Hatha

Også kjent for mange som «klassisk yoga». Denne formen er utgangspunktet for flere av de nyere variantene av yoga. I hatha forenes den mannlige og kvinnelige siden av kroppen ved å gjøre pusteøvelser og fysiske øvelser, som stimulerer de to sidene like mye. I denne formen brukes forover- og bakoverbøyninger, vridning til høyre og venstre, balanseøvelser, opp-nedstillinger og pusteøvelser. Du skal få bedre bevegelighet, mer balansert energi, mer overskudd og generelt færre plager som er forårsaket av lav energi og dårlig sirkulasjon.

Passer for: Alle øvelsene passer ikke for alle, men alle kan finne øvelser som passer for dem.

 

Ashtanga

Kanskje den mest kjente formen blant «folk flest». Dette er en fysisk krevende stil, og det kan være grunnen til at den er blitt så populær i Vesten. Praksisen inneholder en rekke øvelser, som solhilsener, stående, sittende og avslappende stillinger. Du trener styrke, smidighet og balanse, samtidig som det er trening av konsentrasjon og tilstedeværelse. Skal gi økt energi og ro i sinnet.

Passer for: I praksis alle. Nye stillinger og mer avanserte varianter av grunnleggende stillinger blir introdusert etter hvert som du mestrer de foregående stillingene, så det er alltid noe nytt å lære, uansett hvilket nivå du er på.

 

Bikram

Også kjent som «hot yoga». Dette er en serie på 26 yogaøvelser og to pusteøvelser som utføres i løpet av 90 minutter i 40 graders varme og 40 prosent luftfuktighet. Du trener hele kroppen, fra innsiden og ut, og du styrker og vedlikeholder alle kroppens organer, muskler og sener og får økt fleksibilitet og balanse. Varmen hjelper kroppen med å rense ut giftstoffer og minimerer risikoen for skade. Les mer om Bikram her!

Passer for: Alle, men varmen kan virke intens de første gangene.

 

Iyengar

Dette er en kraftfull og fysisk form for yoga, og nok den desidert mest «nøyaktige». Fokuset ligger på å utføre stillingene helt korrekt ut fra hver enkelts anatomi og fysiske forutsetninger. Gjennom hundrevis av stillinger oppnår du stor bevissthet om kroppens holdning og rette linjer, og du trener styrke, smidighet, utholdenhet, balanse, samt konsentrasjon og meditasjon.

Passer for: Alle, for øvelsene tilpasses spesielt for din kropp, og du avgjør selv hva kroppen din tåler og hva du klarer å utføre.

 

Virya

Virya betyr «kraft, entusiasme og energi» på sanskrit, og dette er en dynamisk form for yoga, spesielt tilrettelagt for oss i Vesten. Dette er en tøff og rolig variant, som vektlegger riktig teknikk. Av denne yogaformen skal du bli sterkere, mer bevegelig, få økt konsentrasjon og tilstedeværelse.

Passer for: De som ønsker å bruke yoga som fysisk trening.

 

Kundalini

Dette er en spirituell form for yoga som består av pusteteknikker, en serie med ulike bevegelser, avspenning og meditasjon. Det er mye chanting (kan minne om syngende messing). Denne formen skal gjøre det enkelt å komme inn i meditasjon, men kan likevel være fysisk krevende.

Passer for: Alle.

 

Yin

Yin er en roligere form for yoga. I motsetning til annen yoga hvor det er fokus på å styrke og strekke musklene, er fokuset her å styrke leddene og strekke bindevevet. Dette tar lengre tid enn å strekke muskulaturen, så stillingene holdes gjerne i tre til fem minutter. Denne formen for yoga kan gjerne praktiseres alene, eller som et tillegg til de mer fysisk krevende yogaformene.

Passer for: De fleste, fordi man får god tid til å komme seg inn i stillingene, men fordi det er så rolig kan enkelte bli rastløse.

 

Les også: Den hotteste yogaen  Les også: Velg riktig yogautstyr  Les også: Yogatips for ferskingen  Les også: Bikramyoga for ferskingen

Les også: Bikramyoga – Hete timer  Les også: Dette er trenger du til Bikram  Les også: Ikke glem å puste  Les også: Gå deg sprek  Les også: Slik unngår du skader  Les også: Super gruppetrening

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!