GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

SYKLING

Få riktig sykkelteknikk

«Alle» kan sykle, men det er viktig å ha riktig teknikk for å få maksimalt ut av økten og for å forhindre skader. Her er eksperttipsene!

 Heidi Rosasen SandstøSpesialist innen idrettsfysioterapi, skadeforebyggende tiltak og behandling av idrettsskader.Begynte med terrengsykkel i 2008, og har NM-tittel og kongepokal fra 2012, er tre ganger vinner av Grenserittet (2010, 2011, 2012) og har flere NM-medaljer og topp 5-plasseringer i Birkebeinerrittet og Cyclevasan.Tidligere turner, svømmer og roer.www.atletfysio.no Tråkk

Den vanligste feilen, også blant de virkelig gode, er at de tror de skal bruke hamstring, bakside av lår, til å trekke opp, men det har forskning vist ikke er nødvendig. Effekten i tråkket viser seg å bli høyere hvis du øver på å dra helen bakover når du er på bunnen av tråkket, ellers  handler det om å tråkke nok kraft ned i pedalen når du er kommet opp og over – da vil du automatisk lettere komme opp.

Det er lurt å øve på å bytte tråkkfrekvens. Kjør noen økter hvor du har lett motstand og sykler over 100 rpm og økter hvor du er nede på 50 rpm. Dette for øve på tråkkeffekt ved ulikt underlagt og motstand.

 

Sittestilling

Vær avslappet i skulderpartiet, ha en liten knekk i albuen for å holde i styret, og tenk på at brystkassen skal frem, rett ut ryggen og ha rumpa litt ut bak. Når man åpner opp brystkassen er det lettere å få luft ned i lungene. Etter hvert som man blir sliten er det veldig mange som kryper sammen, og det er det motsatte av det man bør gjøre. Man vil øke oksygenmottaket betraktelig bare man sitter riktig. Pass på at du ikke får en knekk i håndleddet som kutter av blodsirkulasjonen, slik at hendene dovner. Dette er ubehagelig og fører til mindre kraft til å holde i styret og gire.

 

Sitt rolig

Man skal ikke vagge fra side til side – da mister man energi. Tenk at du skal bruke alle kreftene på å tråkke rett ned i pedalen og ikke skyte ut energi i alle retninger.

 

Sving

Når du drar rundt en venstresving skal høyrebeinet ned i pedalen og det indre benet opp, slik at du fordeler vekten riktig, følger svingen og drar med deg farten i stedet for å motarbeidet den. Det kan man vinne mye på.

 

Giring

Man bør øve på giring, for her er det mange som taper en del. Kanskje spesielt i terrengsykling er det viktig å planlegge, for da er det mer informasjon å ta inn i omgivelsene. Du skal alltid se to meter foran deg og planlegge ruta du skal ta. Det er en treningssak, og det er ikke alltid like lett – det kommer an på fokus og energinivå.

Øv deg på å se etter den mest effektive løsningen i terrenget og planlegg gir deretter. Du drar med deg farten inn i bakkene, og girer før du sakker av i fart. Unngå å gire når du trår som verst, for da kan kjedet ryke. Hvis du kjører nedover i terrenget, er det greit å kjøre opp på storskiven foran – slik at du kjører med stramt kjede. Hvis du kjører på de små kransene, blir kjedet løst og kan lett hoppe av.

På terrengsykkel er det lurt ikke å bruke for tunge gir, for da blir det mindre effektivt å kjøre. Det er lurt å øve på tråkkfrekvens i terrenget.

 

Les også: Rå trening!  Les også: Riktig utstyr til sykkelsesongen  Les også: Ny sykkel – dette må du se etter  Les også: Nybegynnerfeil sykling  Les også: Rett restitusjon etter sykkeltrening  Les også: Trå til i vinter

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!