GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

LØPING

Få maks ut av løpeturen

Å løpe en tur er bra – uansett, men av og til vil vi gjerne ha en ekstra utfordring og maksimere effekten av turen. Her er noen forslag til hvordan du enkelt får enda mer igjen for løpeøkten.

Bakkeløp

Å trene intervall i bakker er velkjent, men du kan også legge inn noen ekstra drag i den vanlige løpeturen din. Finn en bakke som passer inn i ruten, ideelt sett bør den være så lang at du er ordentlig sliten på toppen, alternativt kan du løpe den opp og ned et par ganger, dersom den ikke er lang nok. Å løpe i bakker utfordrer både muskulatur og utholdenhet, og er en super måte å pushe deg selv litt ekstra.

 

Fartslek

Fartslek er freestyleversjonen av intervalltrening. Det er effektiv og bra trening, fordi det hele tiden utfordrer og overrasker kroppen og musklene. Nøyaktig hva du gjør er opp til deg selv, du kan bestemme deg for å spurte opp alle bakker, gi alt mellom annenhver lysstolpe, eller hvis dere er flere kan dere løpe om kapp på enkelte distanser eller bytte på å finne utfordringer. Hovedpoenget er at du skal variere tempoet og sørge for at du tar deg helt ut innimellom – og har det moro!

 

Intervalltrening

Ønsker du å forbedre formen raskt eller ønsker å gå ned et par kilo, i så fall er det få ting som er mer effektivt enn intervalltrening. Intervallene sørger for at kroppen ruster seg for tøffe oppgaver og derfor raskt blir sterkere, i tillegg øker det oksygenopptaket, noe som igjen sørger for økt fettforbrenning. Du kan for eksempel utføre det i kjente program som 4x4-intervaller eller pyramiden. Les mer om intervaller her!

Men intervalltrening kan også utføres mer etter det som passer din løpeøkt. For eksempel kan du integrere 10 spurter på ett minutt hver i runden din. Finn det som passer best for deg. Hovedsaken er at du øker intensiteten kraftig, rundt 80–90 av makspuls ved slutten av draget, og at du gjentar dragene. Antallet varierer med lengden. Mellom hvert drag løper du i normalt tempo.

Husk, før du trener intervall må du ha varmet opp godt, være skadefri og det holder med to ganger i uken, slik at kroppen får restituert seg.

 

Hinderløp

Bruk det som kommer i din vei til å gjøre turen både morsommere og mer effektiv. Ikke løp utenom hindringer, men hopp over røtter, bruk en benk som hinder, legg turen innom en trapp, bruk nabojentenes paradis til noen ekstra hopp. Hindringene gir kroppen et ekstra «sjokk», litt på samme måte som intervaller, sånn at den må jobbe litt ekstra og litt annerledes. Dette styrker muskulaturen, øker utholdenheten og bedrer også konsentrasjonen. I tillegg er det morsomt!

 

Sidelengsløp

Med unntak av fotballspillere i oppvarming, er det ikke så ofte vi ser folk drive med sidelengsløping. Men hvis du har et parti på ruten din som passer for dette, det vil si en forholdsvis rett strekning uten for mye trafikk eller andre hindringer, er det ikke dumt å prøve ut. Sidelengsløpingen trener musklene på innsiden og yttersiden av bena, det styrker leddene rundt kneet og i tillegg krever det at du spenner core-muskulaturen. Noen drag med dette er med andre ord en svært god tilleggsøvelse på den vanlige turen din.

 

Les også: Langløpstips for ferskingen

Les også: Ikke glem å puste  Les også: Trening som virker

Les også: Effektiv trening på tredemølle  Les også: Typiske feil på tredemølla

Les også: Den flotte 5-kilometeren  Les også: Bedre med riktig teknikk

Les også: Slik unngår du skader  Les også: Finn din yoga

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!