GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

MOTIVASJON

FreeLiving

Få livet i balanse

Av og til kjører man seg fast i en dårlig livsstil, og det er ikke alltid så enkelt som å snøre på seg et par joggesko for å endre det. Det finnes en rekke grupper og programmer der man kan få hjelp og støtte til å snu skuta. Vi har sett nærmere på ettårsprogrammet FreeLiving.

 Tonje Melheim NæssBachelor i ernæring fra Bjørknes HøyskolePersonlig trener fra AFPTMental trener level 1 fra Raw PerformanceInstagram: pt.tonjemelheimwellness.no– Man må ha hele kroppen i fokus. Det er viktig å få hodet med på laget, at det ikke bare er fokus på trening eller å spise sunt, men faktisk å ha det bra med seg selv.

PT, ernæringsspesialist og mentaltrener Tonje Melheim Næss er veileder hos FreeLiving, et livsstilsprogram for de som ønsker å ha en kropp i balanse, men som trenger veiledning, støtte, mer kunnskap og noen verktøy for å komme dit. Dette er et program som strekker seg over et helt år, med faste ukentlige treff, der man lærer alt fra ernæring til trening til mental styrke, slik at man selv blir i stand til å ta vare på sin egen helse, få en sterk og sunn kropp, et mindre stressende liv og en mer aktiv hverdag.

– Man vil gjerne ta tak i alt på en gang, og så blir det altfor vanskelig. Dette er ofte grunnen til at man mislykkes. De fleste som skal starte en livsstilsendring er veldig motivert, men så kommer hverdagen og man ser at det ikke er så lett. Det er derfor programmet varer over et helt år – da kan man gå på smeller igjen og igjen med trygge rammer og med muligheten til å hente seg inn raskt.

FreeLiving har grupper over store deler av landet. Man møtes i sin faste gruppe to dager i uka – én dag for faglig påfyll og samtaler og én for felles trening. I gruppen får du hjelp til å integrere nye, gode vaner i hverdagen, utgangspunktet for en varig livsstilsendring.

Gruppelederne må ha en helsefaglig bakgrunn, og Tonje selv har bachelor i ernæring, er utdannet personlig trener, samt sertifisert i mental trening fra Raw Performance.

 

«Hit kommer alle typer folk – fra 20 til 60. Det er alt fra folk som sliter med spiseforstyrrelser til de som ønsker å gå ned et par kilo før de er på idealvekten sin.»Hvem:

– Hit kommer alle typer folk – fra 20 til 60. Det er alt fra folk som sliter med spiseforstyrrelser til de som ønsker å gå ned et par kilo før de er på idealvekten sin. Mange sliter med stress eller dårlig selvbilde og kommer til oss for å takle det bedre. Felles er at alle ønsker å endre livsstilen sin. Mange er her fordi de ønsker det sosiale – være i en gruppe der de får delt erfaringer og utfordringer, der de har noen å spille ball med. Også mentaltreningen vi tilbyr har tiltrukket mange. Det er ikke så mange andre steder man også får dette. Pluss at mange liker at de ikke trenger å være medlem av et treningssenter, men at de lærer hvordan de kan bruke kroppen uten å måtte dra så langt eller betale mye for det.

 

Møtene:

– Møtene varer halvannen til to timer, og har både faglig og praktisk innhold. Vi har samtaler og forelesninger. Møtene er bygget opp temamessig, og vi går detaljert til verks. Det kan være en forelesning om for eksempel proteiner, fett eller fordøyelse. Eller hva puls er, hva er fettforbrenningssone, hvorfor skal man en dag løpe bakkeintervaller fremfor å gå en lengre tur. Poenget er at man skal forstå helheten og hvorfor man skal velge hva – bli kjent med sin egen kropp og hva som passer for akkurat den. Man løser oppgaver underveis, som å sette opp en kostholdsplan for seg selv eller gjøre en visualiseringsoppgave. Man skal bli best mulig forberedt på hverdagen. Det er enkelt å si at alt skal bli så bra, at man skal bli så sunn og trene mye, men å gjennomføre det når man har barn, jobb eller skole er ikke så lett. Du må finne ut hvorfor det er viktig for deg, hvorfor er du her, hvorfor skal du endre vanene dine. Hvorfor skal du stå opp en time før om morgenen for å få en treningsøkt? Man blir utfordret på forelesningene, slik at man kan endre tankemønsteret sitt.

 

Mental trening:

– Vi er jobber mye med mental trening, som indre dialog, som er ekstremt viktig. Dette med at man blir bevisst på hvordan man snakker til seg selv, særlig i utfordrende situasjoner. En liten, automatisk tanke kan gjøre mye skade.

Noen sliter med stress – og de sitter og tripper på møtene og har egentlig tusen andre ting å gjøre. Da er avspenning viktig, slik at man lærer seg til å fokusere på å være her og nå. Får du egentlig med deg hva de rundt deg, barna dine, kjæresten din, sier til deg, eller sitter du for mye med mobilen?

Når det gjelder mental trening forstår ikke folk alltid at det må brukes på lik linje med vanlig trening. Det må gjøres hver dag. Det er viktig. Før du skal løpe maraton kan du ikke ta deg én lang løpetur og tro du er i superform. Det tar lang tid å jobbe med indre dialog, det tar tid å bli kjent med kroppen sin, og konsentrasjon er ikke like lett for alle. Det må jobbes med hele tiden. Ting gjør vondt og man har lyst til å gi opp, men man vokser litt hver gang man gjør det.

 

Fysisk trening:

– Vi trener mest ute, det skal ikke være noe must å være medlem av et senter, og treningen er tilpasset den enkeltes nivå. Hvis det pøsregner skal man kunne gjøre en økt hjemme med den kunnskapen man har tilegnet seg – man kan gjøre mye med et par ullsokker og en sofa. Man får verktøyene som gjør at man også kan klare seg selv.

 

Hyppighet:

– Vi møtes hver uke, og følger fellesferiene. Til sammen er det 42 treff. Men året er delt opp i faser. Til slutt er det en fase hvor vi ikke har så mange møter, hvor man skal klare seg mer selv, slik at man forbereder seg på at hverdagen kommer. For den kommer jo. Slik at man ikke hviler seg på at man er trygg innenfor rammene hele tiden, men tør å prøve og feile, for det må til. Man må få oppleve at ting kan være litt tøft, og at det ikke er verdens undergang om du tok deg en sjokolade på en tirsdag, så lenge du kommer tilbake på rett spor. Det viktigste er at man skal forstå hvorfor man skal endre seg, å forstå det som skjer når du har en dårlig livsstil og hvordan det konkret påvirker deg både psykisk og fysisk. Da er det mye lettere å gjøre en endring.

 

Hva lurer folk på?

– Pris: Det koster ca. 45 kroner dagen i 12 måneder. Erfaringsmessig gjør det at folk har investert litt, at man faktisk dukker opp på møtene, også på de tunge dagene.

– Hva mental trening egentlig er: Mange tenker at de må være idrettsutøver eller psykisk syk for å trenge det, men alle trenger mental trening. Det er kjempeviktig, spesielt i dagens samfunn, når man rives i alle retninger.

– Om det er noe for meg: Mange er skeptiske til om det vil fungere, fordi ingenting annet har fungert. Det som gjør dette annerledes er at vi ser på helheten. Vi vet at for å få til en varig livsstilsendring må hele kroppen være i balanse, ikke bare kost eller trening. Vi skreddersyr for deg som individ, og vi følger deg ett år, fordi vi vet at endring tar tid og krever støtte.

Les mer på: freeliving.no

 

Les også: Cecilie Ystenes: Bruk hodet oppfyll drømmen

Les også: Anja Hammerseng-Edin: Bli den beste versjonen av deg selv

Les også: Aleksander Gamme: Skal – skal ikke

Les også: Nils Wærstad: Langløp er for alle!

Les også: Lena Christensen: Lek deg i superform

Les også: Trim uten trening

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!