GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

UTSTYR

SYKKEL

Få din perfekte sykkel

Du trenger ikke være proffsyklist for at det skal lønne seg å få sykkelen spesialtilpasset. Med skreddersydd sykkel unngår du skader og får en mer behagelig, morsom og effektiv tur – uansett hvilket nivå du er på.

«Benlengde-forskjell kan også ha betydning, og bekkenbredde har mye å si i forhold til hvor bredt sete du skal ha. Alt dette sjekker jeg, samt også styrke og balanse, for styrke i mage og rygg har veldig mye å si for hvordan du får satt deg på sykkelen.»

 Heidi Rosasen SandstøSpesialist innen idrettsfysioterapi, skadeforebyggende tiltak og behandling av idrettsskader.Begynte med terrengsykkel i 2008, og har NM-tittel og kongepokal fra 2012, er tre ganger vinner av Grenserittet (2010, 2011, 2012) og har flere NM-medaljer og topp 5-plasseringer i Birkebeinerrittet og Cyclevasan.Tidligere turner, svømmer og roer.www.atletfysio.no Mange tror at å få sykkelen spesialtilpasset kun er for elitesyklister, men det kan like gjerne være en god investering for en nybegynner eller hobbysyklist. Vi er alle forskjellige og derfor bør vi alle også ha en unik sykkel. Med en spesialtilpasset sykkel vil du forebygge typiske skader man får av feil og belastende sittestilling – og du vil antagelig få en bedre totalopplevelse på sykkelen.

En enklere form for sykkeltilpasning kan man få gjort i enkelte sykkelbutikker og sportsbutikker, men det finnes også andre aktører som er spesialisert på dette.

Heidi Rosasen Sandstø er ekspert på sykkeltilpasning, men også fysioterapeut og spesialist innen idrettsfysioterapi, skadeforebyggende tiltak og behandling av idrettsskader. I tillegg har hun en NM-tittel i terrengsykling.

– Når du kommer til meg for sykkeltilpasning, foretar jeg en full forundersøkelse av hele kroppen. Vi er alle forskjellige, så alle skal ikke sitte likt – akkurat dette er ekstremt viktig, sier Heidi.

– Alle er for eksempel ikke like bevegelige, og det har mye å si for hvordan du setter deg på sykkelen. Er du for eksempel stiv i hamstring kan du ikke sitte så lavt, så aerodynamisk. Tidligere skader kan også spille inn. Kneskader kan for eksempel ha betydning for hvordan du setter cleats-en, som er låsemekanismen du bruker for å låse deg fast til pedalen under sålen på sykkelskoen, og hvor langt frem eller tilbake du sitter på setet. Benlengde-forskjell kan også ha betydning, og bekkenbredde har mye å si i forhold til hvor bredt sete du skal ha. Alt dette sjekker jeg, samt også styrke og balanse, for styrke i mage og rygg har veldig mye å si for hvordan du får satt deg på sykkelen. I tillegg gir jeg råd om hvordan man kan forbedre styrke og balanse slik at man sitter bedre.

 

Ikke vent til det er for sent

En god sykkeltilpasning tar mellom 1,5 og tre timer. Mange kommer til sykkeltilpasning fordi de allerede føler ubehag når de sykler, men det er en god investering å komme ubehaget i forkant og skreddersy sykkelen slik at du unngår nettopp disse plagene. Sykkeltilpasning er foreløpig ikke innarbeidet blant de som kjøper seg en førstegangssykkel i Norge, men Heidi forteller at i land som USA og England er dette blitt veldig vanlig.

«De 1500 til 3000 kronene det koster, blir fort en smart investering. Du slipper likevel billigere unna enn hvis du må gå til behandling for belastningsskader du pådrar deg for å ha sittet feil.»– Det kan virke litt for seriøst for mange, men det er noe alle som ønsker å bruke sykkelen sin aktivt bør gjøre. Da unngår man skader og du unngår kanskje ekstra kostnader du kan komme til å få dersom du kjøper en sykkel som ikke passer deg godt, fordi for eksempel setet er vondt, stemmet for langt eller styret er for bredt eller for smalt. Så de 1500 til 3000 kronene det koster, blir fort en smart investering. Du slipper likevel billigere unna enn hvis du må gå til behandling for belastningsskader du pådrar deg for å ha sittet feil. Eller hvis sykkelen blir stående ubrukt. Det er i utvilsomt veldig leit om du gir deg med en så spennende, morsom og effektiv aktivitet som sykling fordi det ikke er behagelig!

Du kan enten ta med deg sykkelen du allerede har kjøpt til tilpasning – da stiller de den inn for deg der og da. Eller du kan gå for en sykkeltilpasning før du kjøper sykkelen og få med deg målene fra testene, slik at de kan stille den riktig inn for deg i butikken når du kjøper sykkelen.

 

Les også: Riktig utstyr til sykkelsesongen

Les også: Ny sykkel – dette må du se etter  Les også: Nybegynnerfeil sykling  Les også: Rett restitusjon etter sykkeltrening  Les også: Trå til i vinter Les også: Få riktig sykkelteknikk

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!