GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

KOSTHOLD

SJOKOLADE

Er sjokolade bra?

Venn eller fiende? Er sjokoladen endelig blitt renvasket og tatt inn i det gode kostholdsselskap, eller bør den fortsatt ikke inviteres inn?

Magasinene bugner av saker som forteller hvordan du skal gjøre kroppen bikiniklar. Samtidig dukker det stadig opp saker som skriver om sjokoladens fortreffeligheter. Hva er riktig og hva er galt?

Sannheten ligger som så ofte før, et sted midt i mellom: Mørk sjokolade, med høyt kakaoinnhold, er sunt i små doser.

«Det er flavonoidene som du finner i mørk sjokolade som kan ha en god effekt på hjertet og blodårene.»Det er flavonoidene som du finner i mørk sjokolade som kan ha en god effekt på hjertet og blodårene. I følge Norsk helseinformatikk påvirker flavonoidene endotelfunksjonen. Endotel er det tynne laget av celler som kler innsiden av blodårene. Mørk sjokolade, eller flavonoidene, hjelper til å bevare fleksibiliteten og elastisiteten til arteriene, og bidrar til å forhindre at hvite blodceller fester seg til veggene i blodårene. Dette vil si at mulighetene for åreforkalkning, blodpropp og aterosklerose minsker. Mørk sjokolade øker også antioksidantnivået i blodet, faktisk så mye som 20% i følge en artikkel på BBCs nettsider.

Som om ikke dette er nok, påvirker også mørk sjokolade frigjøringen av endorfiner og serotonin i hjernen, noe som hjelper mot stress og gir en følelse av velbehag, i beste fall lykke!

Så langt alle de gode nyhetene, men hva er ulempene – for det finnes vel en mørk side her?  Jo, det gjør det. Først og fremst – alt dette gjelder mørk sjokolade. Verken lys sjokolade (melkesjokolade) eller hvit sjokolade har en helsegevinst. Det går altså ikke å spise en Stratos og tro det er greit. Men heller ikke med mørk sjokolade er det fritt frem. Sjokolade inneholder sukker, mettet fett og kalorier, noe som igjen kan føre til nettopp overvekt og ha en negativ innvirkning på hjerte og blodårer. Med andre ord, det er kun en liten bit som er lov, dersom du skal unngå at vinninga går opp i spinninga. Det er med mørk sjokolade som med så mye her i verden – alt med måte!

 

Les også: Nyttige nøtter  Les også: Spis deg frisk  Les også: Spis deg vakker  Les også: Kosthold for deg som trener mye  Les også: Supertrening  Les også: Tid for egg

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!