GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

YOGA

Den hotteste yogaen

Det er ikke ofte du er våtere under selve treningen enn i dusjen etterpå. Prøv Bikramyoga – og gjør deg klar til å svette!

Bikramyoga eller hot yoga foregår i et rom i 40 grader og luftfuktighet på 40 prosent. Ja, det er akkurat så hot som det høres ut!

Hvis du har vært borti yoga før, vil du kjenne igjen de fleste av øvelsene. Men dersom yoga er nytt farvann, gjør det ingenting. Varmen gjør at kroppen varmes optimalt opp og forbereder kroppen for øvelsene, på den måten minimeres mulighetene for skader. Det er ingen som må brette bena bak hodet i første time – resultatene kommer av at du pusher kroppen din til å gjøre nettopp det den er i stand til, på det nivået du er.

«Bikramyoga eller hot yoga foregår i et rom i 40 grader og luftfuktighet på 40 prosent.»En økt varer i 90 minutter, og ser lik ut uansett hvor i verden du gjør den: Det er totalt 26 øvelser, og man gjør to sett av hver øvelse, med korte pauser mellom hvert sett der kroppen tar opp effekten av øvelsen. Hver øvelse varmer opp og forbereder kroppen til neste øvelse, totalt blir det en økt som trener hele kroppen.

Første del på 50 minutter er stående øvelser der man fokuserer på å varme opp store muskler og ledd og øke sirkulasjonen. De neste 40 minuttene er det fokus på ryggen, og man trener styrke og mobilitet med mye bakoverbøy. Dette gir ikke minst en veldig god balanse for oss som sitter fremoverlent over PC-en hele dagen.

En Bikram-instruktør gir verbale instrukser uten selv å gjøre øvelsene, så fokuset skal være på det instruktøren sier og deg selv i speilet. Ved hjelp av speilet kan du korrigere deg selv – og øve deg på å akseptere deg selv, som også er en viktig del av Bikram. Det at du hele tiden må se på deg selv, instruktørens kontinuerlige instruksjoner, varmen, fuktigheten – alt sammen blir en ganske stressende situasjon som du lærer deg å beherske gjennom pust og konsentrasjon, en fin egenskap å ta med seg ut i virkelighetens verden.

Bikram passer for folk i alle aldre og kroppsformer.

– I yoga finnes det ingen standard du skal sammenligne deg med, annet en deg selv. Å være perfekt i yoga er å gjøre det beste du kan, har Bikram selv uttalt.

 

Om Bikram

Yogasekvensen er satt sammen av inderen Bikram Choudhury på 60-tallet, en mann som ble indisk yogamester allerede som 13-åring. Det var mange som kom til ham for å få yogaøvelser som kunne hjelpe dem mot spesielle plager, og Bikram satte derfor sammen øvelsene til en sekvens som tar for seg alt av sener, muskler, ledd, kjertler og hele nervesystemet. Da kunne han undervise større grupper slik at alle de tilstedeværende kunne få hjelp til akkurat de plagene de måtte ha. Det var guruen hans som ba ham reise til Vesten for å spre yoga, og han åpnet sin første yogaskole i Beverly Hills på 70-tallet.

Alle som ønsker å undervise Bikram-yoga må læres opp av Bikram selv, under et ni-ukers program.

 

Dette er effekten av Bikram:

  • Alle muskler strekkes og styrkes.
  • Blodsirkulasjonen øker systematisk i forskjellige deler av kroppen under forskjellige øvelser, som også er med på å rense kroppen for giftstoffer.
  • Mobiliteten i leddene øker.
  • Organene renses ved at vi svetter og skyller ut giftstoffer.
  • Å svette er bra for huden.
  • Nervesystemet: Informasjonsflommen fra instruktøren, fysisk krevende øvelser og det at man må «konfrontere» seg selv i speilet, gjør at man stresser kroppen. Men gjennom å lære seg å puste og kontrollere bevegelsene, lærer man seg å roe seg ned i stressede situasjoner og balanserer på den måten nervesystemet.
  • Stimulerer fordøyelsessystemet.
  • Sterkere immunforsvar.
  • Gir mer energi og utholdenhet.
  • Bedre søvn.

 

Les også: Bikramyoga – Hete timer

Les også: Dette er trenger du til Bikram  Les også: Bikramyoga for ferskingen

Les også: Finn din yoga  Les også: Yogatips for ferskingen

Les også: Velg riktig yogautstyr  Les også: Ikke glem å puste

Les også: Gå deg sprek  Les også: Slik unngår du skader

Les også: Super gruppetrening

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!