GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

LØPING

Den flotte 5-kilometeren

Enten du er nybegynner eller supermosjonist er det én distanse du bør mestre – femkilometeren. Her er rådene som hjelper deg til å løpe distansen på ny drømmetid.

Fem kilometer er en perfekt distanse for alle som liker å løpe. Er du nybegynner er det en realistisk målsetning å sikte mot, mens for en veltrent løper er det en genial distanse for å få fart i kroppen og kutte sekunder.

For de fleste av oss er det realistisk å ligge på tider mellom 20 og 30 minutter, avhengig av form og utgangspunkt. Og selv om du er vant til å løpe lengre distanser skal du ikke undervurdere femkilometeren, her kreves det taktikk – går du for hardt ut kan du regne med å ha det fryktelig vondt de siste kilometerne.

Her er noen generelle råd for deg som ønsker å bli en bedre femkilometerløper – uansett hvilken form du er i.

 

5 gode tips

1. Tren målrettet

Tren på å løpe i målsettingstempoet et par ganger i uken. Hvis du for eksempel vil løpe fem kilometer på 25 minutter må du løpe mange turer  med 5min/km. Jo mer du trener i målsettingstempo, desto lettere blir det!

 

2. Bakkeløp

Bakkeløping forbedrer løpeteknikk, styrke og kondisjon og gir godt fraspark. Fokuser på korte, bratte stigninger der du kan gi alt med raske skritt og rank kroppsholdning. Gjenta 5-10 ganger, og gå eller jogg ned igjen.

 

3. Bli sterk

Tung og eksplosiv styrketrening gir ikke bare muskler, du blir også raskere når du løper. Konsentrer deg om knebøy, utfall og andre øvelser som involverer mange muskler.

 

4. Varier treningen

Variasjon er et nøkkelord når du vil bli en bedre løper. Pass på å veksle mellom svært intense økter der du kommer helt opp mot maks, korte restitusjonsøkter og rolige langturer.

 

5. Restitusjon

Legg alltid inn en restitusjonsdag etter hard trening som intervalløping. Husk også å få i deg et restitusjonsmåltid (for eksempel en banan) senest en halvtime etter hard trening.

 

Les også: Bedre med riktig teknikk

Les også: få maks ut av løpeturen

Les også: effektiv trening på tredemølle

Les også: SLIK UNNGÅR DU SKADER

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!