GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

KOSTHOLD

D hjelper!

Vår viktigste kilde for vitamin D er solen. Derfor gjelder det å være ekstra påpasselig med å få i seg nok gjennom den mørke tiden av året.

Vi er vant til å høre om viktigheten av C-vitamin, blant annet for å forebygge forkjølelse, likevel er en annen vitamin vel så viktig å få i seg nok av i mørketiden, vitamin D. Den viktigste kilden for vitamin D er solen, så for oss som bor langt mot nord, hvor solen ikke alltid skinner, er det viktig å sjekke at vi ikke har for lite og ekstra viktig er det å sjekke i vinterhalvåret, når mange av oss er på jobb de få timene solen er oppe.

Noen grupper er spesielt utsatt for mangel på vitamin D, det er vegetarianere/veganer, gravide, eldre, overvektige eller om man er mørk i huden.

Symptomene på at du mangler D-vitamin er noe diffuse, og noen tenker ikke over dem som vitaminmangel, men vær obs dersom du har smerter i muskler, særlig i bekkenet, lår og skuldre. Balanseevnen kan bli dårligere og du kan få prikking i hender og føtter. Humøret kan også påvirkes. Siden symptomene er såpass diffuse kan det være smart å sjekke seg innimellom, det gjør du enkelt med en blodprøve hos fastlegen din.

En god ting er at du kan ikke få for mye D-vitamin. Kroppen regulerer inntaket selv, og om du får i deg mer enn den trenger bryter den det bare ned.

De viktigste kildene til D-vitamin er sol, mat og kosttilskudd. Solen er allerede nevnt, så sant det er mulig bør du prøve å få 20 minutter sol om dagen (er du på sydligere breddegrader med sterk sol kan halvparten være nok). Når det gjelder mat er det vanskelig å dekke hele dagsbehovet kun med matvarer. Det er ikke så mye som inneholder vitamin D. De viktigste produktene er fet fisk (laks, ørret, makrell, kveite), i tillegg finner du mindre mengder i for eksempel egg, kylling, svinekjøtt, oksekjøtt, and, gås og skogsopp. Det finnes også noen matvarer som er tilsatt ekstra vitamin D, for eksempel smør, margarin og melk.

Selv om vi er flinke til å få i oss de rette matvarene er dette likevel såpass små mengder at mange vil trenge et kosttilskudd, som tran, tranpiller eller multivitaminpiller.

Hvilken nytte har vi da av vitamin D? Flere enn man kanskje er klar over! Vitamin D motvirker benskjørhet, gir sterkere tenner, hjelper immunforsvaret til å bekjempe virus og infeksjoner, styrker balansen, reduserer faren for blodpropp og ikke minst hjelper det på humøret – og det er jo aldri å forakte!

 

Les også: smarte kosttilskudd

Les også: riktig kosthold for deg som trener mye

Les også: nyttige nøtter

Les også: Overskudd i vintermørke

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!