GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

MUSKELKRAMPER

Bli kvitt muskelkramper

Det er ubehagelig og vondt, og kan ødelegge både treningsøkten og nattesøvnen. Hva skal vi gjøre med muskelkrampene?

Det føles som et skarpt stikk, som foten eller benet snurper seg sammen. Og enten du er på fotballbanen eller i skiløypa setter det en brå stopp for all aktivitet – i verste fall i flere minutter. Muskelkramper kan sørge for å ødelegge både treninger og konkurranser. I prinsippet kan alle muskler få krampe, men vanligvis forekommer krampene på baksiden av leggen eller i låret, men de kan også dukke opp i foten eller på forsiden av leggen. Krampene varierer i intensitet fra et lett stikk til en helt uutholdelig smerte. I noen tilfeller slipper smerten raskt, mens andre ganger kan det sitte i flere minutter.

Muskelkramper skyldes at en muskel trekker seg kraftig sammen når den ikke klarer å slappe av. Krampene oppstår som regel når man er sliten i muskulaturen. Dette kan både være når man er dårlig trent, men også når man utsettes for ekstra stor belastning for eksempel i konkurranser eller intensiv trening. I tillegg kan dehydrering og for lite uttøyning sette det igang.

 

Hvordan unngår du kramper?

Sørg for nok hvile. Musklene trenger restitusjon etter harde treningsøkter.

Jobb med styrke og utholdenhet. Sterke og veltrente muskler er mindre utsatt for muskelkramper. Vær også obs om du endrer fart eller intensitet mot slutten av en treningsøkt, slitne muskler trenger lengre tid for å tilpasse seg ny belastning.

Drikk nok. Drikk vann både før, under og etter trening. Skal du trene hardt kan det være lurt å drikke en sportsdrikk som også hjelper til med å erstatte natriumtap.

 

Hvordan behandler du muskelkramper?

Tøyning er det mest effektive hjelpemiddelet. Ofte må du holde på en stund for at krampen skal slippe helt. Prøv også massasje for å lindre smerten. Dersom krampen er veldig kraftig, kan det være et poeng å ise ned området. Hvile og drikke hjelper som regel også bra.

 

Obs!

Muskelkramper er som regel helt uproblematiske og forsvinner raskt. I følge Norsk Helseinformatikk kan det imidlertid, ved noen anledninger, være tegn på en alvorligere medisinsk tilstand. Du bør derfor ta kontakt med lege dersom muskelkrampene er store, kommer regelmessig, ikke lar seg endre ved enkle tiltak, eller at de ikke kan relateres til åpenbare årsaker som fysisk aktivitet.

 

Les også: Trening som virker

Les også: Bedre med riktig teknikk

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!